tips

Ben jij hoogsensitief? Wees extra alert op de symptomen van Lyme!

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd. Jaarlijks wordt er bij zo’n 30.000 mensen Lyme geconstateerd. Maar dit aantal zou zomaar eens hoger kunnen liggen want de symptomen van de ziekte zijn lastig te herkennen. Zo kun je maanden – of zelfs jaren – met onverklaarbare klachten rondlopen. Als je hoogsensitief bent, loop je het risico deze symptomen toe te schrijven aan je gevoeligheid. In deze blog leg ik je uit waarom je als hoog sensitief persoon extra alert moet zijn. En ik vertel je hoe homeopathie kan bijdragen aan het herstel van deze slopende ziekte.

 

Ben jij hoogsensitief? Wees extra alert op de symptomen van Lyme!

Gerrie: ‘Als je (hoog)gevoelig bent, ervaar je geluiden, geuren, kleuren en licht intenser dan andere mensen. Ook ‘onzichtbare’ prikkels zoals straling kunnen bij jou extra hard binnenkomen. Je lijf kan bovendien (over)gevoelig reageren op bepaalde voeding en medicatie. Hoewel hoogsensitiviteit zeker een kracht is, kan de eigenschap ook enorm vermoeiend zijn en ervoor zorgen dat je je vaak onbegrepen voelt. En wist je dat je ook nog eens vatbaarder bent voor sommige ziekten, waaronder de ziekte van Lyme?

 

 

De ziekte van Lyme

Lyme is een infectie die wordt veroorzaakt door de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). De infectie kan worden overgedragen op verschillende manieren:

  • Door de welbekende teek, maar ook door andere stekende insecten
  • Via bloedtransfusies
  • Lyme is seksueel overdraagbaar
  • Bb is aangetroffen in zweet en traanvocht
  • Tijdens de zwangerschap overdraagbaar via de moeder op haar kindje

 

Co-infecties

Lyme komt, helaas, nooit alleen. Een teek (of ander dier) draagt niet alleen de Bb-bacterie bij zich. Hij brengt vele andere bacteriën, virussen en parasieten met zich mee die we co-infecties noemen. Vaak wordt je lichaam nog meer belast door nog minstens twee van zulke co-infecties. Daarnaast kun je te maken krijgen met zogenaamde opportunistische infecties. Dat zijn infecties die al in je lichaam sluimeren en nu de kop op steken, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer.

 

Symptomen en kenmerken

Lyme komt in allerlei gedaantes voor, maar het meest kenmerkend voor Lyme is:

  • Verspringende pijntjes, deze verschijnen op verschillende plekken op/in jouw lijf
  • Wisselend verloop, het ene moment word je gek van de pijn en de volgende dag lijkt er weinig aan de hand
  • Je blijft maar kwakkelen en bent (dood)moe; Lyme is topsport en vreet energie
  • Heftige emoties zoals depressie, huilbuien, tot het echt niet meer zien zitten
  • Je hebt last van hormoongerelateerde klachten; Lyme gooit je hormonen in de war
  • Je bloedwaardes zijn in orde, er kan geen ziekte worden aangetoond

 

Hooggevoeligheid en de nor-adrenelinestand

Je weet nu hoe Lyme wordt overgedragen en hoe het zich manifesteert. Maar waarom zijn hooggevoelige mensen nu extra vatbaar voor deze infectie? Een mogelijke oorzaak van je hooggevoeligheid is dat je lijf afgesteld staat op nor-adrenaline. Oftewel: op de alerte overlevingsstand.

Je lijf is heel slim, en schiet (om je te beschermen) in de overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart. Dat kan zijn gebeurd toen je nog in de buik van je moeder zat. Of tijdens de geboorte, omdat je te vroeg geboren bent, via de keizersnede bent gehaald of in de couveuse hebt gelegen. Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld en dus op de nor-adrenalinestand staat. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Dit komt vaak door heftige stress van bijvoorbeeld een scheiding, verhuizing of een burn-out. Vaak geldt wel: hoe eerder in je leven de stress is ontstaan, des te heftiger je klachten zijn. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat er een kans dat je lijf is blijven hangen in een traumatische stresservaring.

 

Uitgeput afweersysteem

Als je bent voorgeprogrammeerd op nor-adrenaline, werkt je lijf vaak op suikerverbranding en vraagt het om veel snelle koolhydraten. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo ben je vatbaarder voor ziektes als je lijf altijd in de overlevingsstand staat. Ieder moment zou die sabeltandtijger tevoorschijn kunnen komen… Je mag dus niet ontspannen want dan word je ‘opgevreten’, denkt jouw lijf. Je afweersysteem raakt hierdoor uitgeput en je wordt vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.

 

Een verstoord (fysiek en emotioneel) verteringsstelsel

Misschien heb je al eens geprobeerd om tot rust te komen met supplementen zoals zink of magnesium, maar heeft dit weinig geholpen. Dat is niet zo vreemd. Omdat je lichaam in de nor-adrenalinestand essentiële mineralen moeilijk of niet kan opnemen, lijden jouw darmen daar onder.  Zo heb je zink nodig om je darmen gezond te houden, maar dit stofje kan niet (voldoende) worden gebruikt door je darmen omdat je lijf deze ontspanner te snel afvoert. Je afweersysteem, dat voor 80% via je darmen werkt, functioneert hierdoor niet optimaal. Daarbij komt dat bij gevoelige mensen de emoties snel op de darmen slaan: je verteert niet alleen voedsel met de darmen, maar óók emoties en indrukken. Als je verteringsstelsel niet goed werkt, is alles uiteindelijk ‘te veel’. Veel mensen met Lyme hebben dat gevoel constant. Om te kunnen herstellen is het dus zaak dat je lijf eerst uit de nor-adrenalinestand komt.

 

Homeopathie: water als geheugen

Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts. Maar vergeet niet dat ook homeopathie effectief kan zijn. Soms wordt homeopathie nog als ‘zweverig’ afgedaan. Hoe kunnen die verdunde middeltjes nou werkzame stoffen bevatten? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel gek eigenlijk, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht. De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ kan hebben. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘doorgeefluik’ voor jouw herstel. In verschillende laboratoriumonderzoeken is bovendien aangetoond dat water zelf verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig kunnen werken is dus onterecht. Er schuilt een enorme kracht in en ze zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften.

 

Het zelfgenezend vermogen van je lichaam

Mensen met Lyme zijn vaak (over)gevoelig, zo ook voor antibiotica en andere reguliere medicatie. Homeopathie werkt mild en is dus zeer passend als behandeling bij gevoelige mensen. Ik werk zelf heel graag met homeopathie omdat het de motor van het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam aanzwengelt. En om deze motor van genoeg benzine te voorzien, combineer ik homeopathie vaak met orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie.

 

De angel uit de wond

Bij een homeopathische behandeling wordt er ten eerste gekeken naar jouw trauma’s. Het doel is om de angel uit de wond te halen, zodat jij kunt herstellen, supplementen kunt opnemen en weer kunt ontspannen. Homeopathie werkt zo eigenlijk op 4 verschillende niveaus: spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk. Al deze niveaus krijgen aandacht in een behandeling. Homeopathie is maatwerk en gericht op jou als unieke persoon.

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN

Op 2 september 2022  start er weer een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut. In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil jij leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en hoe jij vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround natuurlijke behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou! https://lymeherstel.nl/opleidingen/

PS. het levert je ruime accreditatiepunten op (43 ECTS).

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om om de twee weken een mail te ontvangen met de nieuwste blog:

Je hebt je met succes ingeschreven!

Delen
Gepubliceerd door:
Gerrie Hasselaar

Recente artikelen

Wat te doen na een tekenbeet

Hebben mensen het over Lyme, dan bedoelen ze daar meestal de Ziekte van Lyme (Lyme)…

5 maanden geleden

Nieuwe Lyme-expert | Desirée van Cuijk

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die afgelopen najaar zijn geslaagd.…

7 maanden geleden

Ondersteuning van afvoerende organen

Helaas zie ik te veel heftige verergeringen bij Lymeklachten na een (Lyme)behandeling (Herxheimer reactie). De…

7 maanden geleden

Nieuwste lyme-inzichten vervolg 4/9

Natrium hard nodig! Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel hè?   Overzicht…

8 maanden geleden

Nieuwe Lyme-expert | Klassiek Homeopaat Jan Bot

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die dit najaar zijn geslaagd.…

9 maanden geleden

Hoe ziet mijn behandeling eruit in 2024?

MEER AANDACHT VOOR LYME In deze blog vertel ik je wat meer over hoe mijn…

9 maanden geleden