WAAROM HEB JIJ OMEGA-3 ZO HARD NODIG?

Wat heeft Omega-3 jou te bieden:

Omega-3 daar heb jij vast wel eens van gehoord? Helaas halen we dat niet meer voldoende uit onze voeding, of eet jij elke dag 4 wildgevangen vette haringen? Zo ja dan moet jij vast supergezond zijn.

geen ontstekingen
geen pijntjes
jonge (rimpelloze) huid
razendsnel in je denken met een topconcentratie
natuurlijk heb jij geen last van je hormonen, zoals een opvlieger of een buikkrampje tijdens je ongesteldheid?

De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-3 versoepelt de celwand, zodat al jouw cellen weer toegankelijk worden voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die in de cel hun werk moeten doen ipv dat ze in jouw bloed vrolijk blijven rondtobben. En net zo belangrijk dat de afvalstoffen jouw cel ook uit kunnen, zodat jij energie kunt aanmaken (lipofuscine).

Maar eet jij naast deze hoeveelheid omega-3 nog veel ontstekingsbevorderend voedsel zoals brood, koek en ander voedsel waar veel Omega 6 in is verwerkt dan is jouw vetzurenbalans waarschijnlijk ver te zoeken en zul je wellicht klachten (gaan) ervaren.

Meer weten over jouw vetzurenbalans?

Waarom zou ik het slikken?

Heb jij last van pijntjes, moeheid, depri, ontstekingen, verminderde weerstand, slechte concentratie, misschien wel de ziekte van Lyme of andere dingen waardoor jij gewoon niet lekker in jouw vel zit, begin dan altijd met de juiste basis.

Die basis bestaat in mijn visie altijd uit een goede vetzurenbalans met andere woorden kies een hoogwaardig Omega-3.

Hoe werkt Omega-3:

Omega-3 versoepelt de celwand, zodat al jouw cellen weer toegankelijk worden voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die in de cel hun werk moeten doen ipv dat ze in jouw bloed vrolijk blijven rondtobben. En net zo belangrijk dat de afvalstoffen jouw cel ook uit kunnen, zodat jij energie kunt aanmaken (lipofuscine).

Prof. Imre Zs-Nagy heeft bv ontdekt dat dit bij Alzheimerpatiënten veel hoger is dan bij gezonde mensen van dezelfde leeftijdsgroep. Dit ziektebeeld is maar 1 voorbeeld, je kunt je natuurlijk voorstellen dat nagenoeg alle ziektes daaruit voort kunnen komen.

Omega-3 kan tevens natrium/kaliumpomp in jouw celwand herstellen; deze elektrolyten zijn met name heel belangrijk voor een goede werking van het hart.

Ken je de Blue Zones? Dat zijn plaatsen in de wereld waar mensen met gemak 90 of 100 jaar worden zonder medicatie in goede gezondheid. Hun geheim: veel Omega-3 eten. Denk maar eens aan een eskimo die krijgt niet zo snel hartproblemen of overgewicht.
Omega-3 werkt op al je cellen, of dat nu een hart-, lever-, oor- of huidcel is.

Nu begrijp je misschien waarom ik dat als JOUW BASIS zie? Leuk een multivitamine maar als deze multi de cel niet (voldoende) binnenkomt, is het toch een beetje zonde. Vandaar … Begin met een goede basis en investeer in een hoogwaardige omega-3.

Niet alleen voor jou, maar ook voor je kids, jouw partner kortom het hele gezin!

Een goede omega-3 moet voldoende EPA en DHA bevatten, omdat dit de werkzame stoffen zijn.

Op de volgende tabbladen vind je nog veel meer info over omega-3.

1. Wat zijn vetzuren eigenlijk?

Wat voor type vetten en oliën zijn er allemaal?

Ieder levend wezen heeft vetten nodig om in energie om te zetten. Of jij dat nu zelf bent, je kind, je kanariepiet of jouw vrolijke plant; we hebben allemaal vetten nodig.

De meeste vetten moeten we via onze voeding of via een supplement binnen moeten krijgen, omdat ons lichaam zelf nauwelijks vetzuren kan aanmaken.

Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen.

Omega-3:

Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in vette vis (zalm, makreel, sardines, haring), algen, visolie, krillolie, lijnzaad(olie), pompoenpitten en walnoten.

Deze bevatten de goede stoffen: alfa-linoleenzuur (AL), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-5:

Deze vetten vind je in zaagpalm en bevat Myristoleinezuur. De positieve werking van deze stof op het menselijk lichaam is nog niet zo lang bekend. Voorheen werd deze stof alleen gevonden in bepaalde dieren. Sinds kort weet men dat het ook in Kombo Butter en zaagpalm aanwezig is.

Omega 6:

Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën die door de voedingsindustrie wordt gebruikt. Deze soorten worden omgezet in arachidonzuur (AA) en linolzuur (LA) in ons lichaam. Dit bevordert ontstekingen in ons lijf.

Er zijn maar weinige goede bronnen omega-6 (gammalinoleenzuur (GLA)), zoals hennep-, borage- en teunisbloemolie.
Deze goede omega-6-vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen hart en bloedvaten in tegenstelling tot de omega-6 vetzuren die je in fastfoodproducten terug vindt.

Omega 7:

Deze vetzuren vind je vooral in wilde zalm en macadamianoten. Deze bevatten palmitinezuur.

Omega 9:

Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, die onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen. Kies voor een hoogwaardige omega-3-olie met polyfenolen.

Hoe krijg je alle omega vetzuren snel weer in balans?
De beste manier om je omega-6/3 verhouding te verbeteren is door meer voeding te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren en tevens veel minder voeding te eten die omega-6 vetzuren bevat. Wanneer je de inname van omega-6 vetzuren namelijk niet vermindert, zul je wellicht niet voldoende gezondheidsvoordelen behalen uit omega-3 vetzuren

Een van de meest effectieve en eenvoudige methodes om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen is door dagelijks visolie in te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor de meeste soorten visolie niet meer zo gezond zijn.

Goedkoop kan dus vaak om die reden duurkoop zijn, omdat de vis niet (voldoende) gezuiverd is en jij ipv van jouw gezondheid een boost te geven, je het tegenovergestelde effect bereikt door de (kwik)vergiftiging. Goedkopere merken missen vaak de polyfenolen waardoor het effect van Omega-3 verloren gaat.

2. Omega-3 & LYME en andere gezondheidsklachten

Zoals jij wellicht al weet, zijn er veel behandelingen of protocollen voor de behandeling van Lyme bedacht. Ze verschillen vaak (veel) van elkaar, maar over 1 ding zijn ze het allemaal eens:

IEDERE BEHANDELING VAN LYME BEGINT MET EEN HOOGGEDOSEERDE OMEGA3!!!

Omega-3 is jouw basis waar het Lyme betreft. Maar niet alleen Lyme ook andere ziektes, pijntjes, klachten zijn allemaal gebaat bij omega-3.

Omega-3 werkt o.a. sterk ontstekingsremmend op alle aandoeningen, aangezien het jouw knopje mbt ontstekingen kan uitzetten (eicosanoidenswitch). Een ontsteking in jouw lijf blijft namelijk loeien als jij niet voldoende omega-3 hebt. Denk hierbij ook aan een laaggradige ontsteking oftewel een low grade inflammation.

Omega-3 bij specifieke gezondheidsproblemen

Hierna volgen 17 gezondheidsvoordelen van deze vetzuren, onderbouwd door de wetenschap. Met dank aan Juglen Zwaan van AHealthyLife van wie ik deze gegevens het overgenomen.

  1. Omega-3 helpt tegen depressie en angst

Omega-3-supplementen kunnen helpen bij de preventie en behandeling van depressie en angststoornissen. EPA blijkt het effectiefst te zijn in het bestrijden van depressie.

  1. Omega-3 kan de gezondheid van de ogen verbeteren

Het omega-3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor het netvlies van de ogen. Het kan helpen bij het voorkomen van maculadegeneratie, wat vermindering van het gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken.

  1. Omega-3 kan bij zwangerschap en na de geboorte de hersengezondheid bevorderen

Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het kind om tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte te zorgen voor voldoende omega-3. Een goede status hangt samen met: 

Hogere intelligentie
Betere communicatieve en sociale vaardigheden
Minder gedragsproblemen
Minder risico op ontwikkelingsachterstand
Verminderd risico op ADHD, autisme en cerebrale parese (hersenverlamming)
Moeder en kind

Het kind ontvangt via de placenta en later via borstvoeding dagelijks ongeveer 70 mg DHA voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen; ook zijn omega-3-vetzuren onder meer van belang voor een optimale ontwikkeling van het immuunsysteem en de botopbouw bij het kind.

Uit onderzoek is gebleken dat een goede inname van omega-3-vetzuren door de aanstaande moeder een positieve invloed heeft op de zwangerschapsduur en het geboortegewicht van het kind, de kans op vroeggeboorte verkleint en de visuele en neurologische ontwikkeling van het kind verbetert; ook heeft de moeder waarschijnlijk minder kans op pre-eclampsie* en perinatale/postnatale depressie.(2,9,11)

In een studie scoorden kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap visolie gebruikten (10 ml per dag met 1183 mg DHA en 803 mg EPA) op vierjarige leeftijd significant beter in intelligentietesten dan kinderen uit de placebogroep.(12) Een vetzuurdisbalans bij kinderen met een lage inname van langeketen omega-3-vetzuren is geassocieerd met leer- en gedragsproblemen zoals ADHD, agressie, dyslexie, dyspraxie en autistische stoornissen.

Een van deze studies laat zien dat kinderen van moeders met een verstoorde verhouding omega-3 en 6 vetzuren, geboren worden met meer vetcellen dan kinderen van moeders met een goede vetzurenbalans. Zij worden hierdoor geprogrammeerd voor overgewicht. Bekijk het onderzoek hier: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474903/ 

  1. Omega-3 heeft positieve invloed op risicofactoren voor hartziektes

Het gaat onder andere om:

  • Tryglyceriden: Omega-3 kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed substantieel verlagen, meestal tot tussen de 15-30%
  • Bloeddruk: Omega-3 kan de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk verlagen.
  • HDL-cholesterol: Omega-3 kan het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau verhogen.
  • Bloedstolling: Omega-3 kan voorkomen dat de bloedplaatjes gaan samenklonteren, wat helpt bij het voorkomen van schadelijke bloedproppen.
  • Plaque: Door de aderwanden glad en vrij van schade te houden, helpt omega-3 bij het voorkomen van plaque, wat de aderen kan vernauwen en verharden
  • Ontsteking: Omega-3 verlaagt de productie van een aantal stoffen die bij een ontstekingsreactie
  1. Omega-3 kan symptomen van ADHD bij kinderen verminderen

Omega-3-supplementen kunnen de symptomen van ADHD bij kinderen verlichten. Dit kan onder andere leiden tot meer oplettendheid en minder hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie.

  1. Omega-3 kan symptomen van metabool syndroom verminderen

Omega-3 kan heel veel gunstige effecten hebben bij mensen met metabool syndroom. De insulineresistentie kan verminderen, ontstekingen kunnen worden bestreden en verschillende hartziekterisico’s kunnen lager worden.

  1. Omega-3 kan ontsteking tegengaan

Het is bekend dat langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische Westerse ziekte, waaronder hartziektes en kanker. Omega-3-vetzuren kunnen de aanmaak van moleculen en stoffen afremmen die samenhangen met ontsteking, zoals ontstekingsbevorderende eicosanoïden en cytokines.

  1. Omega-3 kan auto-immuunziektes bestrijden

Omega-3-vetzuren kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende auto-immuunziektes, waaronder diabetes 1, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis.

  1. Omega-3 kan psychische stoornissen verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat omega-3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en terugval bij mensen met zowel schizofrenie als bipolaire stoornis kunnen verminderen en zou ook gewelddadig gedrag kunnen verminderen.

  1. Omega-3 kan leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en Alzheimer bestrijden

Verscheidene studies hebben aangetoond dat een hogere omega-3-inname samenhangt met een vermindering van leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer

  1. Omega-3 zou kunnen helpen bij kankerpreventie

Omega-3 schijnt het risico op sommige soorten kanker te kunnen verlagen, waaronder dikke darm-, prostaat- en borstkanker.

  1. Omega-3 kan astma bij kinderen verminderen

Consumptie van omega-3 hangt samen met een lager risico op astma bij zowel kinderen als jongvolwassenen.


  1. Omega-3 kan vet in de lever verminderen

Omega-3-vetzuren blijken vet in de lever bij mensen met niet-alcoholische leververvetting te verminderen.

  1. Omega-3-vetzuren zouden goed kunnen zijn voor botten en gewrichten

Omega-3 kan verbetering brengen in botsterkte en bij gewrichtspijn. Dit kan leiden tot een lager risico op osteoporose en artritis.

  1. Omega-3 kan menstruatiepijn verlichten

Omega-3 kan menstruatiepijn verminderen. Uit één studie bleek zelfs dat een omega-3-supplement meer effect had dan ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn, bij het behandelen van erge pijn tijdens de menstruatie.

  1. Omega-3 kan wellicht zorgen voor een betere slaap

Omega-3, vooral DHA, kan de duur en kwaliteit van de slaap bevorderen bij kinderen en volwassenen.

  1. Omega-3 is goed voor je huid

DHA is een bouwstof voor de huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen, die een groot deel van de huid uitmaken. Gezonde celmembranen leiden tot een zachte, vochtrijke, soepele en rimpelvrije huid. EPA is ook op verschillende manieren goed voor de huid, onder andere voor:

  • De productie van huidvet
  • Het zorgen voor de vochtbalans in de huid
  • Het voorkomen van hyperkeratinisatie van haarfollikels (leidt tot o.a. de kleine rode pukkeltjes die soms op bovenarmen te zien zijn)
  • Het voorkomen van acne

Omega-3 kan onder ander zorgen voor gezonde huidcellen en bij het voorkomen van voortijdige veroudering. Ook kan het bescherming bieden tegen schade door de zon.

 

Immuunrespons en allergie:

Voldoende inname van omega-3-vetzuren kan een allergische reactie voorkomen, of verminderen. Denk aan hooikoorts, astma, eczeem.

De kans op het ontwikkelen van allergie bij een kind is vermoedelijk kleiner als de moeder al tijdens de zwangerschap meer omega-3-vetzuren gebruikt en haar kind na de geboorte ook voldoende omega-3-vetzuren geeft.

3. Waarom een hoogwaardige Omega-3 met polyfenolen?

Eigenlijk heel simpel…..Ik gebruikte al een goede Omega-3 uit algen, totdat mij een hoogwaardige olie met polyfenolen werd geadviseerd. Te mooi om waar te zijn dacht ik nog (denk jij ook wellicht ;)) Heel goed!
Ik vergeleek de olie met andere hoogwaardige Omega-3 producten en kwam tot de conclusie dat het
A mijn spierklachten verminderde en dat later mijn concentratie toenam!

B het voor mij heel makkelijk was zo’n olie (zonder de sterke vissmaak) hup lekker door mijn smoothie of ander drinkontbijt te gooien en ik mijn dochter dus ook gemakkelijk (stiekem) het kon meegeven door het in haar drankje, soep of salade te verwerken

C veel goedkoper

D hoefde het niet meer te onthouden om te kopen, want het wordt om de maand keurig thuisbezorgd

D MIJN VETZUURBALANS GING BETER.

 Deze hoogwaardige olie met polyfenolen is

Hoge dosering EPA en DHA (vergelijk zelf maar eens zie tabel)
Vitamine D al toegevoegd bijslikken in voorjaar, zomer dan ook niet nodig.
De meest geteste Omega-3
Uiteraard ook in Vegan versie verkrijgbaar.
In verschillende smaken drinkolie die je gemakkelijk ook door yoghurt, en andere koude of halfwarme (havermout) of andere dranken kunt mixen.
Ook in capsules verkrijgbaar.

Hoogwaardige polyfenolen oa voor betere opname en stabiliteit van de olie & polyfenolen zijn ook krachtige ontstekingsremmende middelen die ontstekingsenzymen en weefselbeschadigende enzymen blokkeren.

Polyfenolen, zoals die uit olijven bezitten ook antioxiderende eigenschappen die de cellen en de bloedlipiden beschermen tegen oxidatieve stress (lees: anti-aging ;-))

Welke olie blijft het langst werkzaam in het lichaam:

 

Benodigde enzymen:

nzymen zijn nodig om de meeste essentiële vetzuren actief te maken in ons lichaam. De omzetting naar een actieve Omega 3 en Omega 6 wordt gedaan door dezelfde enzymen (delta-6-desaturase en elongase). 

Een hoge inname van Omega 6 zorgt ervoor dat deze enzymen in 95-99,5% van de gevallen de enzymen worden gebruikt voor omzetting van omega-6 vetzuren, ten koste van de omzetting van omega-3 vetzuren.  Om deze moeizame omzetting in ieder geval voor een deel te omzeilen, kunnen we in plaats van ALA of LA ook vetzuren eten die al verder in de omzettingsketen zitten, namelijk de omega-3 vetzuren EPA en DHA en het omega-6 vetzuur GLA. Uit vette vis, krill of algen halen we direct de EPA- en DHA-vetzuren en uit plantaardige zaadoliën, zoals teunisbloemolie, borageolie, zwarte besolie en hennepzaadolie halen we GLA. Het omega-3 vetzuur DHA kan overigens in ons lichaam naar behoefte omgezet worden in het minder complexe EPA. (Bron: Bonusan nieuwsoverzicht 7 september 2020).

 

Wat is het belang van Omega 3?

Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een verstoorde vetzurenbalans. We zien ook veel chronische ontstekingsziektes die een relatie hebben met oa een verstoorde vetzurenbalans. Deze ontstekingen kunnen we “blussen” met Omega 3, maar daarnaast moeten we uiteraard altijd op zoek gaan naar de oorzaak van de ontsteking.

 

Functie van Omega 3?

De belangrijkste functie is dat het reparatieproces van de cellen ondersteund worden. Omega 3 versoepelt het celmembraan zodat de cellen weer permeabel worden voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.
Hierdoor kan energie aangemaakt worden en toxines afgevoerd worden (lipofuscine)

 

Welke Omega 3 is juist?

Een juiste Omega 3 moet volgens mij hoog in de werkzame stoffen EPA en DHA zitten met een toevoeging die voorkomt dat de Omega 3 gaat oxideren, hetgeen juist averechts zou kunnen werken op de gezondheid.
Een toevoeging zou kunnen zijn: Vitamine E en/of polyfenolen.

Het lijkt het meest verstandig om de kleine visjes zoals sardientjes, ansjovis en makreel te kiezen, aangezien deze lager in de voedselketen zitten en zo minder kwalijke stoffen zoals kwik etc hebben binnengekregen.

 

Omega 3 uit planten:

De omzetting (desaturdase) vanuit planten naar EPA, DHA en GLA
De plantaardige vorm bevat alleen ALA. ALA is helaas niet zo actief in het lichaam en moet dus nog worden omgezet. Helaas kan je lichaam maar een klein deel van ALA omzeten. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16828546
Slechts 5% van ALA wordt omgezet naar EPA en minder dan 0,5% naar DHA.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17622276

 

Hoe belangrijk is de TOTOX-waarde:

TOTOX betekent Totale Oxidatiewaarde.
Bij oxidatie van omega-3-vetzuren ontstaat in eerste instantie vooral een ophoping van vetzuurperoxides. Deze vetzuurperoxides reageren op termijn verder tot secundaire oxidatieproducten, waaronder aldehydes zoals malondialdehyde en 4-hydroxyhexenal. Daarbij neemt het aantal vetzuurperoxides weer af. De aldehyden worden verantwoordelijk gehouden voor de ranzige, ‘vissige’ geur.
Omdat peroxidatie een kettingreactie is, kunnen kleine hoeveelheden peroxides in de olie op termijn een groot effect hebben op de mate van oxidatie van het eindproduct waarin de olie wordt verwerkt.
De maximale TOTOX-waarde is door Global Organization voor EPA en DHA Omega 3 vastgesteld op 26. Echter wanneer je polyfenolen toevoegt, zal de TOTOX waarde ook toenemen dit is in deze vorm niet schadelijk voor het lijf en zal nog steeds onder de 26 blijven.

 

 

Oorzaken slechte omzetting Omega 3 naar onstekingsremmende stoffen EPA, DHA & GLS:

Te hoge inname van Omega 6;
Mannen hebben meer moeite met omzetting;
Transvetten in voeding;

Tekorten zoals magnesium, zink, chroom, selenium, B-vitamines, vitamines C & E en biotine deze zijn nodig voor omzetting;

Teveel verzadigd vet zoals vlees, kaas en zuivel ten opzichte van Omega3/6;
Teveel arachidonzuur ((varkens)vlees, gedroogd eipoeder, pinda’s);

Te veel suikers/alcohol;

Virale belasting;
Bloedsuikerspiegelschommelingen, insulineresistentie, diabetes, chronisch verhoogd insuline en metabool syndroom;
Medicijnen zoals statines/insuline etc check overig:
https://lymeherstel.nl/tips/wat-slik-jij-allemaal/ 
Stress

5. Vetzuurmeting

De symptomen van een onjuiste balans in omega vetzuren zijn vermoeidheid, vertraagde alertheid, concentratieproblemen, afbrokkelende vingernagels, droog haar, een droge huid, slaapproblemen, allergieën, gewichtstoename, artritis, geheugenstoornissen en depressies. Eigenlijk alle kwaaltjes die je maar kunt bedenken…..

BalanceTest:

De BalanceTest is een zelftest voor het analyseren van Omega-3 & Omega 6 en andere vetzuren in uw bloed. Het enige wat je nodig hebt, is een paar druppels bloed uit je vingertop. BalanceTest meet 11 vetzuren in het bloed en de volgende onderdelen:

– je bescherming tegen ontstekingen

– je omega-6:3 balans

– het omega-3 niveau

– de omzetting naar omega-6

– de hardheid van je celmembraan

– je geestelijke gezondheid

De uitslag van jouw anonieme test kun je binnen 20 dagen opvragen. Bloedmonsters worden geanalyseerd door Vitas AS, een vooraanstaand laboratorium in Noorwegen.

Wil je een voorbeeld zien van mijn testuitslagen?

Mijn eerste meting zag er zo uit:
Mijn tweede meting zag er zo uit:

Hoe werkt het?

Je doet eerst een BalanceTest, vervolgens wordt het bloedmonster opgestuurd naar het laboratorium. Ik raad wel aan om meteen met je dagelijkse dosering van de omega-3 oliel te beginnen.

Na 20 dagen vind je je persoonlijke resultaten* van zowel de individuele vetzuren als de Omega-6:3 verhouding. Ga door met het 120 dagen innemen van de Balance-Oil zoals aanbevolen en doe daarna de tweede BalanceTest om erachter te komen hoe jouw vetzuurprofiel is veranderd.

*Als je eerste test een omega-6:3-balans van 3:1 of beter aantoont, neem dan contact met me op. Dan bespreek ik met je of het voor jou noodzakelijk is de BalanceOil te gaan gebruiken.

ADVIES

Mijn advies is om gezond en gevarieerd te eten: te denken valt aan een voedingspatroon die wild gevangen vette vis, groenten, vruchten, bessen en granen omvat. Verminder de inname van omega-6-rijke plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen.

– Neem je dagelijkse dosering BalanceOil, die jou de omega-3 vetzuren EPA en DHA leveren, en polyfenolen uit extra vergine olijfolie.

– Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede gezondheid. 

 

De test is eenvoudig door iedereen thuis uit te voeren. In het doosje van de BalanceTest zit een uitgebreide beschrijving die je aandachtig moet lezen.

Ook kun je de video hier bekijken die je stap voor stap laat zien hoe de bloedtest afneemt.

Heb je hierover nog vragen, neem dan contact met me op zodat ik je ermee kan helpen.

 

 

6. Veelgestelde vragen

Wat is omega-3?
Omega-3 is een verzamelnaam voor een groep van lang geketende onverzadigde vetzuren, met de eerste dubbele binding tussen koolstof nummer 3 en 4 gerekend vanaf het methyl-einde. Omega-3 vetzuren zijn van essentieel belang, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan produceren zodat ze deel moeten uitmaken van uw dieet. De uitzondering zijn vrouwen van vruchtbare leeftijd, die de mogelijkheid hebben om kleine hoeveelheden omega-3 vetzuren te produceren. Inname van omega-3 vetzuren via de voeding wordt echter nog steeds aanbevolen voor vrouwen in deze groep. Er zijn verschillende soorten omega-3 vetzuren; kortere geketende omega-3 vetzuren uit het plantenrijk en langere geketend omega-3 vetzuren van marine bronnen. De lang geketende omega-3 vetzuren hebben het hoogste bioactief effect met name eicosapentaeenzuur (EPA, C20:5 omega–3) en docosahexaeenzuur (DHA, C 22:6 omega-3-3).
In wat voor soort voedsel vind ik omega-3?
De lange geketende omega-3-vetzuren (EPA en DHA) zijn voornamelijk te vinden in vette vis zoals sardines, makreel, ansjovis en zalm om er enkele te noemen, terwijl de kortere geketende omega-3 vetzuur Alfa-linoleenzuur (ALA) zijn te vinden in de meeste plantaardige oliën. Waarom moet ik omega-3 supplementen nemen? Marine omega-3 vetzuren zijn belangrijk om een normaal en goed evenwicht tussen componenten in uw lichaam te bereiken. Daarnaast is omega-3 is van belang voor een natuurlijke en gezonde ontwikkeling en groei. Een aantal gedocumenteerde wetenschappelijke studies tonen aan dat omega-3 (EPA en DHA) belangrijk is voor onze cardiovasculaire gezondheid2, ontwikkeling van de foetus1, cognitieve prestaties, stemming en gedrag, om er maar enkele te noemen. Hoeveel omega-3 heb ik nodig? De minimum aanbevolen dagelijkse inname van EPA en DHA verschilt per land en organisatie. Hieronder volgen enkele voorbeelden: ◦EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid); 250 mg EPA + DHA/dag ◦American Heart Association; Twee portie vette vis per week ◦ISSFAL (internationale vereniging voor de studie van vetzuren en lipiden); Minimaal 500 mg EPA + DHA/dag ◦WGO (Wereldgezondheidsorganisatie); 200-500 mg EPA+DHA/dag Ons westerse dieet bevat een overschot aan omega-6 vetzuren in vergelijking met omega-3 vetzuren, waardoor het noodzakelijk is om de dagelijkse inname van omega-3 vetzuren te verhogen tot 3 gram voor het bereiken van een normale Omega-6/Omega-3 vetzuurevenwicht.
Waar komt de vis die in BalanceOil wordt gebruikt vandaan?
Onze Balance Oil wordt geproduceerd door LYSI in IJsland De visolie die gebruikt wordt, is in eerste plaats afkomstig van kleine pelagische vis zoals sardines, ansjovis en makreel. Er zijn geen vereisten voor enige specifieke vissoort, dus het kan op lange termijn over 30 verschillende soorten vis zijn die gebruikt worden. Een kritieke factor is dat de visolie een optimale vetzuur profiel (EPA + DHA ) heeft en dit is om ervoor te zorgen dat de olie efficiënt de Omega-6/3 vetzuren balans in het lichaam binnen 120 dagen optimaliseert. De vis wordt in het wild gevangen op diverse plaatsen zoals de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. De visolie is gecertificeerd door de lokale autoriteiten, waarin staat dat deze is gevangen in goedgekeurde visserijgebieden, velen van hen zijn goedgekeurd door de organisatie ‘Friends of the Sea’. Onze visolie is afkomstig van hele en niet-verwerkte vis, eventuele restjes worden gebruikt voor het voederen van dieren om afval te verminderen. De visolie is geanalyseerd en gecertificeerd om te voldoen aan alle Europese voorschriften voor zware metalen, gifstoffen en andere verontreinigingen. Bij LYSI, wordt de olie verder verwerkt in een verfijningsproces om de milieucontaminanten te verwijderen voordat het vermengd wordt met de olijfolie. LYSI, voldoet aan alle voorschriften voor de productie en volgt GMP‘s (Good Manufacturing Practices) voor voedsel en farmaceutische producten.
Is er genetisch gemodificeerd materiaal in de visolie?
Nee.
Waarom is het belangrijk om een normaal omega-6/ omega-3 vetzuurevenwicht te hebben?
Ons westerse dieet bevat veel omega-6 vetzuren en relatief kleine hoeveelheden marine omega-3 vetzuren, waardoor de onbalans tussen omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren in het lichaam toeneemt. Deze onbalans is een drijvende kracht voor de ontwikkeling van levensstijl gerelateerde gezondheidsproblemen. De omega-6 en omega-3 vetzuren zijn voorlopers van hormoonachtige signaleringsmoleculen (eicosanoïden) in het lichaam. Eicosanoiden afgeleid van omega-6 zijn ontstekingsbevorderend en ondersteunen chronische ontsteking. Signalerings-moleculen afgeleid van omega-3 vetzuren hebben een lager ontstekings- potentieel, sommige zijn ook ontstekingsremmend. In veel opzichten vullen de eicosanoïden elkaar aan en dat is de reden dat het belangrijk is om een goede balans tussen deze twee te hebben. Een normaal Omega-6/Omega-3 vetzuurevenwicht is van fundamenteel belang voor een goed eicosanoïde-evenwicht, terwijl een hoog omega-6/omega-3 vetzuurevenwicht chronische ontsteking ondersteunt. Noordse Raad van Ministers beveelt de een Omega-6/Omega-3 vetzuurevenwicht in de voeding aan van minder dan 5:1 (zie ook “Vetzuren en lokale hormonen”).
Hoe kan ik weten of ik heb een gezonde omega-6/omega-3 vetzuurevenwicht heb?
We raden iedereen om het omega-6/omega-3 vetzuurevenwicht in zijn lichaam te meten met behulp van onze ZinzinoTest. De test meet de vetzuren in het bloed, waarin het vetzuurprofiel wordt weerspiegeld van uw dagelijkse voeding. Uit het vetzuurprofiel worden het Omega-3-niveau en Omega-6/Omega-3 vetzuurevenwicht berekend. Als u een evenwichtig dieet hebt, zal uw omega-6/ omega-3 vetzuurevenwicht minder zijn dan 5:1, bij voorkeur lager dan 3:1.
Moet ik ergens rekening mee houden, indien ik al medicatie gebruik?
Interactie

EPA-suppletie verlaagt mogelijk de kans op rhabdomyolyse door gebruik van statines.

Omega-3 vetzuren verlagen de kans op toxische bijwerkingen van cyclosporine (zoals hypertensie en nierschade).

Omega-3 vetzuren beschermen tegen (maag)zweren door gebruik van NSAID’s.

Een tekort aan langeketen omega-3 vetzuren versterkt de ongunstige effecten van ijzertekort op de hersenstofwisseling.

Bioflavonoïden moduleren de stofwisseling van omega-3 vetzuren en verhogen de plasmaspiegel van EPA en DHA.

Omega-3 vetzuren verhogen de effectiviteit van probiotica door de aanhechting van probiotische bacteriën aan de slijmvliezen te verbeteren.

Omega-3 vetzuren kunnen de bloeddruk verlagen. Mensen die antihypertensiva gebruiken of een lage bloeddruk hebben, dienen hiermee rekening te houden.

Mensen die bloedverdunners gebruiken, dienen de totale inname van langeketen omega-3 vetzuren te beperken tot maximaal 5 gram per dag (omega-3 vetzuren gaan bloedplaatjesaggregatie en trombose tegen).

Omega-3 vetzuren kunnen de effectiviteit van anticonvulsiva verhogen.

Omega-3 vetzuren verhogen de effectiviteit van etretinaat bij psoriasis.

De effectiviteit van antidepressiva kan toenemen bij suppletie met omega-3-vetzuren.

Kunnen vegetariërs en veganisten gezonde omega-3 EPA en DHA vetzuren binnenkrijgen van een dieet dat geen vis bevat?
Kunnen zij erop vertrouwen dat plantaardig voedsel zoals lijnzaad genoeg voorziet in lange keten omega-3?

Ja en nee. Onze lichamen kunnen plantaardige omega-3 vetzuren converteren in EPA en DHA, maar alleen in zeer kleine mate. Typisch conversie graad is lager dan 5% in vrouwen, en lager dan 2% in mannen. Dus, de meeste vegetariërs en veganisten kunnen niet in de omega-6/omega-3 balans komen. Maar nu is er een eenvoudige oplossing. Ga waar de vis zijn omega-3 vandaan haalt: koud water mariene algen. Deze algen bieden zuivere lange keten omega – 3’s – dezelfde die we in vis vinden – maar die zijn helemaal veganistisch. Deze algen olie is het belangrijkste ingrediënt in de Zinzinos BalanceOil Vegan en biedt jou alle voordelen van onze regelmatige BalanceOil uit visolie gemaakt. Het onderhoudt en past veilig EPA + DHA niveaus aan en houdt de omega-6:3 balans in je lichaam.

Welke dosering is juist?
Officiële richtlijn voor dosis

Er is geen vastgestelde standaard-richtlijn voor de hoeveelheid benodigde omega-3 per dag. Verscheidene conventionele gezondheidsorganisaties geven hun eigen deskundige mening hierover, maar die meningen verschillen behoorlijk. Over het algemeen wordt door deze organisaties een minimum van 250-500 mg aangeraden (combinatie EPA en DHA) als dagelijkse dosis voor gezonde volwassenen. Een grotere hoeveelheid wordt echter ook vaak aangeraden, bij bepaalde aandoeningen.

Bij Zinzino wordt er meer gekeken naar jou als persoon. Allereerst kijken we naar je lichaamsgewicht en passen we daar de dosering op aan. Na de uitslag van jouw bloedtest bepalen we of de dosering verhoogd of verlaagd kan worden. Alles om jou in balans te brengen! Alvast meer lezen over vetzurenmeting?