Behandeling Ziekte van Lyme

Wat te doen na een tekenbeet

Hebben mensen het over Lyme, dan bedoelen ze daar meestal de Ziekte van Lyme (Lyme) ook wel Borreliose genoemd, mee. Deze kan ontstaan na een infectie met de bacterie Borrelia Burgdorferi-sensu lato-complex, oftewel de Lymebacterie, die vele verschillende vormen en substammen kent.

LYME NIET ALLEEN DOOR TEKENBEET

Een Lyme-infectie kun je krijgen door een tekenbeet, maar ook door beten van andere stekende insecten, via huisdieren, van moeder op ongeboren kind, via bloedtransfusies en zelfs via seks.

 

De tekenbeet is de meest bekende veroorzaker van een besmetting met de Lymebacterie. Op dit moment draagt volgens het RIVM bijna de helft van de teken in Nederland (46%) een ziekmakende infectie met zich mee, waarvan gemiddeld 20% de Lymebacterie bij zich draagt, afhankelijk van het gebied.

 

LYME IS EEN MULTISYSTEEMZIEKTE

Bij een infectie zal de Lymebacterie de eerste twee weken vooral in het bloed voorkomen. Daarna nestelt de Lymebacterie zich dieper in het lichaam, zoals in de gewrichten, het bindweefsel en het centrale zenuwstelsel.
Lyme is een complexe multisysteemziekte, waarmee wordt bedoeld dat het al je organen kan aantasten en allerlei andere ziekten kan nabootsen, met een veelheid aan klachten. Daardoor worden regelmatig (onjuiste) diagnoses gesteld, zoals het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie en zelfs psychiatrische aandoeningen. lees meer hierover op: https://lymeherstel.nl/symptomen-ziekte-van-lyme/chronisch-vermoeid/

 

ANDERE INFECTIES TEGELIJK MET EEN LYME-INFECTIE:

Als een teek je besmet met de Lymebacterie, kan deze tegelijk ook andere ziektemakers overbrengen. Dit worden co-infecties genoemd. Lees hier meer over op: https://lymeherstel.nl/category/infecties/

Misschien heb je als behandelaar Lyme al herkend en mogen behandelen, maar blijven er nog klachten over. Denk dan aan co-infecties, maar hoe herken je die en hoe behandel je die dan weer? Check dan onder aan deze blog de opleiding of lees deze blog: https://lymeherstel.nl/waarom-is-lyme-zo-moeilijk-te-genezen/werking-supplementen/

Ook kunnen infecties die je eerder had, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer, door Lyme opnieuw opspelen. Dit zijn zogenaamde opportunistische infecties.

Lyme komt steeds meer voor, maar wordt vaak niet (tijdig) als zodanig herkend. En dus niet juist behandeld.Met deze blog en mijn upcoming boek Lymeherstel hoop ik dat Lyme (sneller) herkend wordt, zodat het direct op de juiste manier behandeld wordt.

 

Dit is een voorbeeld van de symptomen van Lyme:

Arie (67) heeft pijn in al zijn gewrichten dan weer hier dan weer daar; het verspringt van de ene plek naar de andere. Verder ervaart hij enorme stijfheid in zijn benen, hij fietst veel en beweegt graag maar met name de stijfheid hindert hem in het dagelijks leven. Hij wordt er moe van en tegelijk bloedje chagrijnig.

 

LYME WORDT VAAK NIET HERKEND

Met een erythema migrans (EM)– een rode kring, of vlek – weet je zeker dat je geïnfecteerd bent met de Lymebacterie. Helaas komt deze EM in slechts 50% voor en bij 1 op de 3 mensen ontstaat een egaal gekleurde huidvlek. Andere bronnen spreken over slechts 30% waarbij een EM optreedt.

Een probleem is dat, hoewel een rode kring (EM) meestal binnen 1 tot 2 weken na een tekenbeet ontstaat en vaak het eerste symptoom van Lyme, de kring of vlek ook zelfs maanden of jaren later na de tekenbeet kan verschijnen. En, zelfs op andere plekken dan de beet of steek. Soms heb je last van een branderig gevoel of jeuk op deze plek, maar meestal merk je niets. In sommige gevallen ontstaan er andere klachten, zoals een verhoging of koorts, een ontsteking van een of meer lymfeklieren en/of gewrichten, moeheid en griepachtige klachten. Onbehandeld kan deze EM binnen 3-4 weken of enkele maanden spontaan verdwijnen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan bent genezen!

De EM is vooral rood en ringvormig, maar kan ook blauw/paarskleurig zijn en hoeft niet altijd een ringvorm te hebben.
Meestal is de huiduitslag vlak, maar kan ook verhoogd zijn of hobbels/bultjes vertonen. Over het algemeen is de EM-huiduitslag pijnloos, maar kan ook jeuken, warm of branderig aanvoelen of pijn doen. Kinderen worden relatief vaker in hoofd-, nekgebied gebeten, waardoor een EM-huiduitslag op deze plek meer gezien wordt.

Wanneer je een EM ontwikkelt, is dat hét bewijs dat je besmet bent met de Lymebacterie. Verdere testen zijn dan niet meer nodig. Snelle actie is direct van groot belang, want hoe langer je wacht des de meer schade kan de Lymebacterie aanrichten en des te moeilijker je deze later kunt uitschakelen.

Onderstaande huiduitslagen betekenen dat je een Lyme-infectie hebt.  Raadpleeg direct je huisarts of Lyme-behandelaar

 

Bron: tegenteken.nl

In een enkel geval (2-3%) kan een Erythema nodosum of Borrelia lymfocytoom verschijnen. Dit ziet eruit als een blauw-rode opstaande knobbelachtige huidafwijking en bevindt zich meestal op of achter de oorlel of op de tepelhof. Deze vorm zien we vaker bij kinderen en kan spontaan verdwijnen.

 

Onderneem direct actie wanneer je onderstaande herkent:

 

Dit is ook Lyme Frans (55) heeft pijn in de linker-kuit wisselend naar beide bovenbenen en zijn zicht is troebel; scherpstellen lukt slechter en hij ziet “wormpjes”. Daarnaast hoort hij sinds jaren altijd een piepend geluid (tinnitus).

En zelfs als je nooit een rode kring van een (teken)beet hebt gehad, kun je Lyme ontwikkelen. En dan wordt het diagnosticeren, en daarmee het ziekteproces veel ongrijpbaarder, mede doordat de Lymebacterie snel schade kan aanrichten.

 

 

WAT TE DOEN NA EEN TEKENBEET:

Direct na aanhechting, kan een teek zich al vastgezogen hebben dat het lijkt alsof hij vastgelijmd zit. Dat komt doordat hij een stofje aanmaakt, een soort superlijm wat hij met zijn steeksnuit inspuit. Deze ‘lijm’ kan ervoor zorgen dat je zelfs wat huid en haar meetrekt bij het verwijderen van de teek. Daarnaast kan de teek zijn twee snijdende kaakdelen (cheliceren) inzetten, hiervan kunnen stukjes achterblijven in de huid, deze zweren er meestal vanzelf uit en kunnen geen Lymebacterie meer overdragen.

Verwijder de teek altijd zo snel mogelijk! Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop met een (punt)pincet, of tekenkaart/tang en trek met een rustige beweging alles omhoog in de bijtrichting van de teek.

Gebruik nooit dingen die de teek irriteren zoals alcohol, zeep, vaseline, vuur, (etherische) oliën, dit kan er juist voor zorgen dat de teek “overgeeft” en zijn maag/darminhoud (met de Lymebacterie) overdraagt.

Controleer op huiduitslagen (EM) en andere klachten zoals griep-, spier- en of gewrichtsklachten. Maak hierbij gebruik van de Lymevragenlijst (ook in het Engels en Frans op mijn website).

 

Mijn advies: Na een Erythema Migrans (rode huidverkleuring na een (teken)beet) raadpleeg direct je huisarts voor een antibioticakuur. Na 14 dagen heeft dat weinig of geen zin meer dus onderneem direct actie zodat de antibioticakuur de Lymebacterie kan vertragen , waardoor ons afweersysteem hem sneller kan doden. Daarna kun je je afweersysteem weer opbouwen, maar neem hierin geen risico en start zo snel mogelijk met de antibiotica in overleg met de huisarts.

 

 

LYME-TESTEN

Helaas zijn de reguliere Lyme-testen nog onvoldoende betrouwbaar. Mensen met Lyme krijgen onterecht een negatieve uitslag, terwijl de Lymebacterie zijn gang kan gaan en steeds meer schade aanricht. De Lymebacterie onderdrukt het afweersysteem. Daardoor worden er onvoldoende antistoffen aangemaakt en is een testuitslag vaak negatief. Lees meer hierover op: https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/lyme-testen-en-behandelen-2/

 

VERSCHILLENDE STADIA VAN LYME:

 

Stadium 1: Start klachten na infectie

Stadium 1 met milde (griepachtige) klachten herken je meestal allereerst aan een EM huiduitslag.
Bij deze EM is altijd sprake van besmetting met de Lymebacterie. Wanneer er een rood plekje ontstaat wat niet groter wordt dan een 10-eurocentmuntje en dit binnen twee weken weer verdwijnt, is de kans klein dat je een Lyme-infectie hebt opgelopen, maar raadpleeg bij twijfel altijd een specialist!

Bij 5% verschijnt na de beet een lymphadenosis cutis benigna; een rood-paars onderhuids bultje zie afbeelding. Ongeveer de helft van de mensen met een tekenbeet en/of EM weet niet dat ze zijn gebeten.

Herkenbare klachten in dit stadium:
Keelpijn, koorts, grieperigheid, niet meer goed of scherp kunnen zien, tintelingen, nachtelijke zweetaanvallen, hoofd- en/of nekpijn, sterke vermoeidheid en spier- en/of gewrichtspijn. Het is belangrijk om dan direct actie te ondernemen!

 

Stadium 2 : Uitbreiding klachten (gedissemineerde)

Stadium 2 herken je soms ook aan een EM, waarbij zelfs meerdere EM- uitslagen kunnen verschijnen, verspreid (gedissemineerd) over de huid. Wanneer deze EM later verschijnt, spreken we van een secundaire EM.  Verder kan een dikke knie, een aangezichtsverlamming met hevige pijn en soms zelfs uitval van arm of been optreden.

Andere symptomen waar je deze fase aan herkent zijn:
spierpijn, gewrichtsontstekingen, pijnen die verspringen (dan weer hier een pijntje dan weer daar), tintelingen, branderige en kriebelende plekken; alsof er mieren onder je huid lopen.

Problemen met plassen, blaasontstekingen, nierproblemen etc omdat de wanden van nieren, urinewegen en blaas ook een perfecte verstopplek is voor de Lymebacterie. Deze fase kan zelfs al leiden tot een infectie van de zenuwen en hersenen, waardoor neurologische klachten ontstaan.

Denk hierbij aan:

  • een harde ruis of pieptoon in de oren;
  • slecht zien;
  • vaag bewustzijn (brainfog);
  • vergeetachtigheid;
  • uitvalsverschijnselen en verlammingen zoals aangezichtsverlamming;
  • verstoringen in het hartgebied en de bloedsomloop komen ook voor, herkenbaar aan druk op de borst, hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag.

Afhankelijk van de plaats waar de Lymebacterie zich verstopt, ontstaat de Lymevorm zoals Neuroborreliose, Lyme Artritis, Lyme Carditis en ACA met verschil in symptomen.

 

Stadium 3: Chronische Lyme


Stadium 3 chronische Lyme herken je meestal weer aan dezelfde klachten die bij Stadium 2 niet meer overgaan en langer dan een jaar spelen. Sommige klachten verbeteren niet of nauwelijks, waarbij we spreken over restschade. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 65% van de chronische lymepatiënten ook dealt met co-infecties. Dat betekent dat het een mengelmoes van klachten kan opleveren, waarbij het herkennen van deze afzonderlijke co-infecties en eventuele opportunistische infecties megabelangrijk is voor Lymeherstel.

(Bron: https://www.nature.com/articles/s41598-018-34393-9)

 

Kenmerken van chronische Lyme zijn:

  • Klachten bestaan langer dan een jaar;
  • meer dan 1 symptoom;
  • symptomen komen en gaan;
  • pijn verplaatst zich;
  • symptomen verergeren bij hormonale schommelingen (eisprong, menstruatie, overgang);
  • symptomen veranderen bij antibioticagebruik (zowel verbetering als verergering);
  • verstoring van het afweersysteem; vaak lage waardes magnesium, zink en vitamine D;
  • vermoeidheid die nauwelijks verbetert;
  • verstoorde schildklierfunctie;
  • darmproblemen; onregelmatige en wisselend stoelgang;
  • allergieën;
  • slaapstoornissen;
  • leverstoornissen;
  • belasting met zware metalen;
  • psychische klachten.

In deze fase kan ook de zogenaamde Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA) Deze huid die alleen bij volwassenen voorkomt kan klachten geven, zoals gevoelsverlies op de perkamentachtige huid, naast ontsteking en verlittekening van de huid.

Daarnaast kan jeuk, strak en branderig gevoel, een harder wordende of dunner wordende huid optreden en zelfs scheurtjes in de huid en kleine bloedingen kunnen ontstaan (Lichen Sclerose). Verder kun je denken aan uitzakking van vetweefsel (anetodermie).

 

 

Het is bij iedereen weer verschillend hoe zich de ziekte uit. Lyme kan elke aandoening/ziekte nabootsen. De klachten komen in golfbewegingen; het ene moment heb je niet of nauwelijks last, het andere moment heb je plotseling alle klachten weer. In het allerergste geval kun je zelfs volledig gehandicapt raken doordat je niet meer kunt lopen, praten, denken, of overal altijd pijn voelt. Bij chronische Lyme spelen zogeheten persistorcellen een rol: cellen die slapen in verschillende vormen, waardoor antibiotica niet of nauwelijks effect heeft. Als de cellen ontwaken, kunnen alle Lymeklachten weer oplaaien.

 

Stadium 4: Post Treatment Lyme Syndroom (PTLDS)

Stadium 4 noemen we het Post Treatment  Lyme syndroom: het afweersysteem is zodanig onderdrukt dat herstel nog erg moeilijk is (Therapiefalen). Hierbij zijn enorm heftige klachten denkbaar en spreken we over restschade.

Klachten van restschade die na (verschillende) antibiotica-kuren kunnen ontstaan zijn:

  • Ernstige vermoeidheid;
  • Ontlastingsproblemen;
  • (Spier- en gewrichts)pijnen;
  • Huiduitslagen;
  • Hoofdpijn;
  • Concentratie- en geheugenproblemen.

NEEM EEN TEKENBEET SERIEUS EN ONDERNEEM DIRECT ACTIE BIJ KLACHTEN!

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN:

Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de bijbehorende symptomen, waardoor lange wachtlijsten het gevolg zijn.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden.

Op 13 september 2024 start weer een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lymeherstel therapeut, waarbij 2 dagen les wordt gegeven door Huisarts en Darmdeskundige Rhea Heeringa (lees: https://lymeherstel.nl/therapeuten/rhea-heeringa/).
In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil jij leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en hoe jij vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround natuurlijke behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou! https://lymeherstel.nl/opleidingen/

 

GEACCREDITEERD BIJ BEROEPSVERENIGINGEN!

De homeopaten krijgen een (homeopathische) verdieping afzonderlijk van de niet-homeopaten die de basis leren.

NVKH accreditatie: Homeopathie 2 dagen, Medisch 2 dagen Overig 4 dagen

Interesse? Stuur me een mail, zodat we even kunnen bellen!

 

BEN JIJ THERAPEUT?

Ben jij die therapeut die Lyme op een natuurlijke manier met orthomoleculaire geneeskunde, fytotherapie, homeopathische middelen* en laboratoriumonderzoeken wilt leren herkennen en behandelen en wil jij jouw praktijk laten groeien, of heb je als (startend) therapeut nog ruimte voor nieuwe cliënten, lees dan vooral verder.

*als afgestudeerd homeopaat leer je welke homeopathische middelen je wanneer en bij wie inzet. Ben je geen afgestudeerd homeopaat dan leer je in 2 dagen de basisbeginselen van de homeopathie en ontvang je een kit met 39 verschillende homeopathische middelen die je ook bij acute Lymeklachten mag inzetten.

 

BEN JIJ HOMEOPAAT?

Als homeopaat kun je met homeopathische middelen op een zeer gerichte milde manier de Lyme-infectie per stam met nosoden adequaat behandelen net als de co-en opportunistische infecties.

 

WIL JIJ EEN LYME-EXPERT WORDEN, OF WEET JIJ EEN THERAPEUT?

Dan staat het je vrij om dit bericht met hem of haar te delen. Ben jij zelf die therapeut schroom dan niet om contact met mij op te nemen, of kom naar de gratis vrijblijvende kennismaking dag op vrijdag 2 augustus van 10 tot 13 uur in Amersfoort. Je ontvangt dan meer info over de opleiding en ontvangt daarnaast gratis mijn boek Lymeherstel.
Aanmelden kan via info@lymeherstel.nl.

Lees meer terug op: https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/opleiding/

 

AFGESTUDEERDE LYMEHERSTEL-THERAPEUTEN

Onlangs zijn er gelukkig Lymeherstel-therapeuten afgestudeerd. Zij zitten door het hele land verspreid, waardoor er altijd een expert bij jou in de buurt is. Je vindt ze onder https://lymeherstel.nl/lyme-experts/.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om om de twee weken een mail te ontvangen met de nieuwste blog:

Je hebt je met succes ingeschreven!

Delen
Gepubliceerd door:
Gerrie Hasselaar

Recente artikelen

Nieuwe Lyme-expert | Desirée van Cuijk

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die afgelopen najaar zijn geslaagd.…

2 maanden geleden

Ondersteuning van afvoerende organen

Helaas zie ik te veel heftige verergeringen bij Lymeklachten na een (Lyme)behandeling (Herxheimer reactie). De…

2 maanden geleden

Nieuwste lyme-inzichten vervolg 4/9

Natrium hard nodig! Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel hè?   Overzicht…

3 maanden geleden

Nieuwe Lyme-expert | Klassiek Homeopaat Jan Bot

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die dit najaar zijn geslaagd.…

4 maanden geleden

Hoe ziet mijn behandeling eruit in 2024?

MEER AANDACHT VOOR LYME In deze blog vertel ik je wat meer over hoe mijn…

4 maanden geleden

Chronisch ziek zonder diagnose: denk aan de ziekte van Lyme

Heb jij ogenschijnlijk onverklaarbare fysieke klachten? Denk dan eens aan de ziekte van Lyme. Volgens…

5 maanden geleden