Home » Symptomen Ziekte van Lyme » Chronisch vermoeid? Denk aan Lyme en co-infecties als mogelijk oorzaak

Chronisch vermoeid? Denk aan Lyme en co-infecties als mogelijk oorzaak

door | 27 mei, 2022 | Symptomen Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd. Het lastige is dat de symptomen soms moeilijk te herkennen zijn. Zo kun je maanden of zelfs jaren met onverklaarbare klachten rondlopen. Of je krijgt een onjuiste diagnose, zoals het Chronische Vermoeidheidssyndroom of Fibromyalgie. En als je hooggevoelig bent, schrijf je je klachten misschien wel daar aan toe. Terwijl de kans dat je de ziekte van Lyme krijgt juist groter is als je hooggevoelig bent… Belangrijk dus om Lyme als mogelijke oorzaak te overwegen. Als orthomoleculair therapeut en ex-Lymepatiënte vertel ik je hieronder alles over de verbinding tussen chronische vermoeidheid, Lyme en hooggevoeligheid.

 

Chronisch vermoeid? Denk aan Lyme en co-infecties als mogelijke oorzaak

Net als Lyme is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom een zogeheten multisysteemziekte, waarbij alle systemen in het lichaam ontregeld kunnen zijn. Je kunt naast vermoeidheid last hebben van stemmingswisselingen, hormonale klachten, een verstoorde nachtrust en problemen met de spijsvertering. Wanneer geen andere oorzaak wordt gevonden, kan de diagnose CVS gesteld worden. Als je ook nog spier- en gewrichtsklachten hebt, is Fibromyalgie meestal de diagnose. De huisarts controleert bij klachten van chronische vermoeidheid weliswaar op antistoffen, maar die worden meestal niet aangetoond. Dat kan komen doordat jouw afweersysteem zodanig uitgeput is, dat het niet eens meer in staat is deze antistoffen te maken. Hoe dan ook: wanneer je bloedwaardes geen bijzonderheden aantonen, doet de arts vaak geen verder onderzoek. Er valt niets aan te tonen, en je wordt naar huis gestuurd. Maar jij voelt je alsnog uitgeput. Wat nu?

 

Lyme als mogelijke oorzaak

Het is nog lang niet bij iedereen bekend dat de lymebacterie ook chronische vermoeidheid kan veroorzaken. Je kunt denken aan de bekende lymebacterie Borrelia Burgdorferi, maar inmiddels zijn in Nederland ook andere stammen actief. Helaas wordt regulier nog niet op deze nieuwe stammen getest. En bovendien is het niet alleen de teek die de lymebacterie kan overdragen. Ook andere insecten zoals muggen, horzels, spinnen, vlooien en luizen kunnen de boosdoener zijn. Daarnaast is Lyme seksueel overdraagbaar en via bloedtransfusies overdraagbaar. Een zwangere vrouw kan de infectie ook overdragen op haar kindje. Als je worstelt met chronische klachten, kan het geen kwaad te onderzoeken of deze wellicht door de lymebacterie worden veroorzaakt. Want wist je dat 80% van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid de ziekte van Lyme betreft? 

 

Co-infecties en opportunistische infecties

Het is ook verstandig om te onderzoeken of de oorzaak van je klachten bij co-infecties of zogeheten opportunistische infecties ligt. Veel teken zijn besmet met verschillende stammen van de lymebacterie die jou kunnen besmetten, waardoor jij de ziekte van Lyme oploopt. Maar naast deze verschillende stammen brengt de teek minstens 2 andere bacteriën, virussen en/of parasieten over. Deze veroorzaken iets wat we co-infecties noemen. Op dit moment draagt de teek meer dan 270 potentiële co-infecties in zich. Het is ook mogelijk dat je klachten door een oude infectie worden veroorzaakt die opnieuw opspeelt omdat je afweersysteem is verzwakt. Dit noemen we opportunistische infecties. Een aantal bekende opportunistische infecties is Pfeiffer en Candida.’

 

Hooggevoeligheid en Lyme

Even terug naar Lyme als potentiële oorzaak van chronische vermoeidheidsklachten. Als je hooggevoelig bent, kan het zijn dat je je klachten aan die eigenschap toeschrijft. Maar wist je dat juist hooggevoelige mensen extra vatbaar zijn voor Lyme?  Een mogelijke oorzaak van je hooggevoeligheid is namelijk dat je lijf afgesteld staat op nor-adrenaline. Oftewel: op de alerte overlevingsstand. Je lijf is heel slim, en schiet (om je te beschermen) in de overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart. Dat kan zijn gebeurd toen je nog in de buik van je moeder zat. Of tijdens de geboorte, omdat je te vroeg geboren bent, via de keizersnede bent gehaald of in de couveuse hebt gelegen. Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld en dus op de nor-adrenalinestand staat. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Vaak geldt wel: hoe eerder in je leven de stress is ontstaan, des te heftiger je klachten zijn. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat er een kans dat je lijf is blijven hangen in een traumatische stresservaring.

 

Uitgeput afweersysteem

Als je bent voorgeprogrammeerd op nor-adrenaline, werkt je lijf vaak op suikerverbranding en vraagt het om veel snelle koolhydraten. Lees hier meer over in dit artikel. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo ben je vatbaarder voor ziektes als je lijf altijd in de overlevingsstand staat. Ieder moment zou die sabeltandtijger tevoorschijn kunnen komen… Je mag dus niet ontspannen want dan word je ‘opgevreten’, denkt jouw lijf. Je afweersysteem raakt hierdoor uitgeput en je wordt vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.

 

Homeopathie

Neem vooral contact op met je huisarts als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt. Doe vooral ook zelf onderzoek naar een behandeling die voor jou kan werken. Mensen met Lyme zijn namelijk vaak (over)gevoelig, zo ook voor antibiotica en andere reguliere medicatie. Homeopathie werkt mild en is dus zeer passend als behandeling bij gevoelige mensen. Ik werk zelf heel graag met homeopathie omdat het de motor van het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam aanzwengelt. Deze behandeling werkt spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk niveau. Zo kun je op een holistische manier heling creëren.

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN!

Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de bijbehorende symptomen.  Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden.

Op 2 september 2022  start er weer een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut. In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil jij leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en hoe jij vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround natuurlijke behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou! https://lymeherstel.nl/opleidingen/

Ps het levert je ruime accreditatiepunten op (43 ECTS).

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gezocht Lyme therapeuten | IkKiesNatuurlijk.nl - […] Helaas wordt lyme nog nauwelijks herkend, laat staan erkend. Maar allereerst gaat het om de herkenning en daar gaat…

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin