Home » Symptomen Ziekte van Lyme » Chronisch ziek zonder diagnose: denk aan de ziekte van Lyme

Chronisch ziek zonder diagnose: denk aan de ziekte van Lyme

door | 10 feb, 2024 | Symptomen Ziekte van Lyme

Heb jij ogenschijnlijk onverklaarbare fysieke klachten? Denk dan eens aan de ziekte van Lyme. Volgens het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar verviervoudigd. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgt Lyme na een tekenbeet. Dat zijn zo’n 27.000 mensen per jaar. Maar dit aantal zou zomaar eens hoger kunnen liggen, omdat de reguliere testen voor Lyme nog onvoldoende betrouwbaar zijn en de symptomen voor Lyme lastig te herkennen zijn. Zo kun je maanden, of zelfs jaren chronisch ziek zijn zonder een duidelijke oorzaak, of een diagnose krijgen zoals fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom. En als je hoogsensitief bent, bestaat de neiging deze ‘onverklaarbare’ symptomen toe te schrijven aan deze gevoeligheid. Klassiek homeopaat en Orthomoleculair Therapeut Gerrie Hasselaar (en ex-Lymepatient) vertelt wanneer je zeker aan Lyme kunt denken en hoe homeopathie kan helpen bij je herstel.

Chronisch ziek zonder diagnose: denk aan de ziekte van Lyme

Gerrie: ‘Veel mensen met chronische klachten krijgen de diagnose fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom. Net als Lyme is het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) een zogeheten multisysteemziekte, waarbij alle systemen in het lichaam ontregeld zijn. Je kunt naast vermoeidheid last hebben van stemmingswisselingen. Andere symptomen zijn hormonale klachten, een verstoorde nachtrust en problemen met de spijsvertering. Artsen kunnen op basis hiervan de diagnose CVS stellen. Als je ook nog spier- en gewrichtsklachten hebt, luidt de diagnose meestal fibromyalgie. De huisarts controleert bij klachten van CVS het bloed op (met name) of de organen zoals de schildklier goed functioneren. Meestal geven deze uitslagen geen bijzonderheden. Mocht er toch een verdenking zijn op de Ziekte van Lyme (Lyme) dan wordt het bloed ook gecontroleerd op antistoffen tegen Lyme. Helaas worden deze vaak niet gevonden.

Dat komt doordat jouw afweersysteem vaak zo uitgeput is, dat het zelfs niet meer in staat is deze antistoffen aan te maken. Hoe dan ook: wanneer je bloedwaarden geen bijzonderheden laten zien, doet de arts meestal geen verder onderzoek. Je wordt naar huis gestuurd, maar jij voelt je nog steeds uitgeput. Wellicht zoek je verder bij andere therapeuten. Gelukkig herkennen alternatieve therapeuten Lyme relatief gezien snel, maar hoe deze juist te behandelen, is vaak lastig omdat het zo complex is.

Reguliere Lymetesten onvoldoende betrouwbaar. Hoe kan dit?

In mijn praktijk zie ik dat deze mensen vaak lijden aan Lyme. Sommigen daarvan zijn wel getest, maar de uitslag was negatief. Hoe zit dat? Je kunt regulier testen of je Lyme hebt via de huisarts. Er wordt dan gebruik gemaakt van de ELISA-test en/of de Western Blot-test. Beide testen bekijken of er antistoffen zijn aangemaakt tegen de lymebacterie. Helaas zijn deze testen onvoldoende betrouwbaar. Bij een directe infectie ontwikkel je meestal pas na weken antistoffen. En bij een langdurige infectie is jouw lijf vaak niet eens meer in staat om antistoffen aan te maken, of heb/maak je geen antistoffen doordat je antibiotica of afweeronderdrukkers (hebt) gebruikt, zoals antibiotica of prednison.

Daarnaast wordt regulier alleen getest op de lymebacterie Borrelia Burgdorferi, maar inmiddels zijn in Nederland ook andere stammen actief. Helaas test de reguliere geneeskunde nog niet op deze nieuwe stammen. En bovendien is het niet alleen de teek die de lymebacterie overdraagt. Ook andere insecten zoals muggen, horzels, spinnen, vlooien en luizen zijn potentiële boosdoeners. Weet ook dat Lyme seksueel én via bloedtransfusies overdraagbaar is. Ook kan een zwangere vrouw de Lyme-infectie overdragen op haar kindje. Als je worstelt met chronische klachten, is het raadzaam om te onderzoeken of ze door de lymebacterie worden veroorzaakt. Want wist je dat ongeveer 80% van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid Lyme heeft?

Herken jij deze symptomen?

Herken je minimaal 2 van onderstaande symptomen? Denk dan zeker aan Lyme.

  • Vermoeidheid
  • Vermoeidheid soms in combinatie met hoofdpijn en/of duizeligheid
  • Diagnoses zoals Fibromyalgie, Chronisch Vermoeidheidssyndroom of MS
  • Pijntjes die van plek verspringen
  • Oorsuizen, piep of ander geluid in je oor
  • Tintelingen, doof, stekend en/of kriebelend gevoel; alsof mieren onder je huid lopen
  • Het grillige en wisselende beeld zoals wisselende emoties zoals huilbuien; van dipje tot het echt niet meer zien zitten
  • Soms gek worden van de pijn en de volgende dag weinig last
  • Concentratieverlies, moeite dingen te onthouden, verdwalen
  • Onregelmatige hartslag

Meer informatie over Lyme en co- en opportunistische infecties lees je hier.

 

Hoe kan ik weer leven in plaats van overleven?

Mensen met chronische gezondheidsklachten staan vaak in een overlevingsstand. Je merkt bijvoorbeeld dat je constant zin hebt in suiker en koolhydraten, een laag libido hebt, slaapproblemen ervaart en dat je darmen uit balans zijn en je voedingsstoffen minder goed opneemt. En wist je trouwens dat je darmen niet alleen voedingsstoffen verteren, maar ook emoties? Deze klachten gaat allemaal ten koste van je helingsproces en afweersysteem. Het is belangrijk om uit deze overlevingsstand te komen, zodat je lijf zich weer kan focussen op je herstelproces. We bekijken in de homeopathische behandeling daarom wat er in jouw leven is gebeurd en hoe jij dat hebt ervaren. Wanneer er trauma’s zijn geweest, haalt homeopathie deze emotionele angel uit de wond zodat jij weer voedingsstoffen opneemt, ontspant en herstelt.

Hoe homeopathie helpt bij Lymeherstel

Hoewel het soms nog als ‘zweverig’ wordt afgedaan, is homeopathie uiterst geschikt om te ondersteunen bij Lymeherstel. Hoe is het mogelijk dat zo’n sterk verdund korreltje werkzaam kan zijn? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel bijzonder, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht. De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ heeft. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘boodschapper’ voor jouw zelfgenezend vermogen. In verschillende laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat water zelfs verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig werken is onterecht. Er schuilt een grote kracht in en de homeopathische middelen zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften.

 

Oproep aan therapeuten: vakopleiding tot Lymeherstel therapeut

Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de aanverwante symptomen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden. Op vrijdag 16 februari 2024 start weer een nieuwe 8 daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lymeherstel therapeut, waarbij ook een huisarts een lesdag verzorgt. In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij arts of therapeut of heb je de intentie om dit te worden. En wil je leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou! Meer informatie vind je hier.

Deze vakopleiding is ook zeer geschikt voor homeopaten die 2 dagen een verdieping krijgen los van de andere niet-homeopaten. (NVKH accreditatie-aanvraag 2 dagen homeopathie, 1 dag medisch, rest overig).

Een laatste tip: deel deze blog met jouw behandelaar!’

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin