Heb je de vorige blog gelezen en heb je misschien al dingen kunnen toepassen?
Ben heel benieuwd wat het jou heeft opgeleverd!
In deze blog ga ik weer wat dieper in op wat ik van het lymecongres gepresenteerd door Dr. Leo Pruimboom heb opgestoken en hoe ik dat in mijn praktijk Lymeherstel zie.
In de vorige blog vertelde ik al over besmettingsbronnen anders dan een tekenbeet en gaf ik aan dat we steeds meer leren over de strategie van de lymebacterie.
In deze blog vertel ik je wat meer over een strategie die alle bacteriën toepassen, behalve de lymebacterie. Waarom dan een blog? Nou ons afweersysteem denkt dat de lymebacterie dit ook toepast en zo kost het ons onnodig veel mankracht/energie en lacht de lymebacterie zich een ongeluk…..Hoe zit dat dan?
IJzer komt voor in onze rode bloedcellen voor zuurstoftransport, is opgeslagen als ferritine als voorraadje en is verbonden met transferrine en lactoferrine. Ons lichaam bewaakt ijzer gelukkig goed met allerlei “sloten”.
Wel zo handig want een bacterie aast ook op ijzer en gebruikt dit om te groeien en zich te verspreiden. Gelukkig kan hij daar niet goed bij, mits alle sloten goed werken. Wanneer ijzer vrijkomt in de bloedbaan, pikt de bacterie deze gelijk en dan hebben we de poppen aan het dansen!
We hebben veel “slapende” bacteriën (dormant state) wat geen enkel probleem is, maar je moet ze alleen niet wakker maken. Wanneer een slapende bacterie ontwaakt, kun je klachten krijgen zoals alzheimer, MS, Parkinson, ALS en tussenwervelschijfaandoeningen (bv. In knie/rug/rug/schouder).
Ineens is er die diagnose, misschien wel out of the blue, hoe dan? Zoals in eerdere blogs vermeld, denk ook altijd aan lyme! Ook als je geen teek en/of beet hebt gezien.
Maar nu even terug naar het ijzerverhaal waarbij ijzer goed door ons lichaam wordt bewaakt, zodat de bacterie er niet zomaar bij kan. Nu als dat ijzer vrij komt, kan dat een bacterie wakker maken en heftige klachten opleveren met bovenstaande diagnoses.
Het is nog steeds een groot probleem dat er niet of nauwelijks naar jou als uniek persoon met klachten gekeken wordt, maar naar uitslagen op het computerscherm. Daarnaast hebben we nog steeds geen betrouwbare lymetesten en kan je dus opgescheept worden met onjuiste medicatie en ben je nog verder van huis.
Een mooi boek daarover is “Komt een dokter bij de dokter van Jolien Plantinga”; een arts die zelf lyme krijgt en ook tegen de muren van lyme aanloopt in het reguliere circuit. Ze vertelt open en eerlijk hoe zij net als haar collega’s dacht dat chronische lyme niet bestond en zich blindstaarde op uitslagen in plaats van echt te kijken naar doodzieke patiënten.
Een mooie ontwikkeling is gelukkig dat chronische lyme regulier wel meer bestaansrecht krijgt. Zo mocht ik op 4 september 2022 een Lymecongres bijwonen in het UMC locatie Amsterdam waarin verschillende lymespecialisten spraken over de volgende onderwerpen:
Er is hoop! Nu weer terug naar het ijzerverhaal.
Wanneer vrij ijzer in de bloedbaan komt, probeert de bacterie deze te pikken, gelukkig heeft ons afweersysteem ook een strategie bedacht om het weer terug te pikken, maar helaas de bacterie heeft daar ook weer een trucje voor bedacht om het dan ook weer terug te halen. Kortom het is 3-2 voor de bacterie, crap!
*Sideroforen (Grieks: “ijzerdrager”) zijn kleine ijzer-chelerende verbindingen met hoge affiniteit die worden uitgescheiden door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Ze helpen het organisme om ijzer te verzamelen. Sideroforen behoren tot de sterkste (hoogste affiniteit) Fe3+-bindende middelen die bekend zijn.
Bron: Wikipedia
*Lipocalinen zijn een familie van eiwitten die kleine hydrofobe moleculen zoals steroïden, bilins, retinoïden en lipiden transporteren en de meeste lipocalinen kunnen ook binden aan gecomplexeerd ijzer (via sideroforen, of flavonoïden en heem). Deze eiwitten worden aangetroffen in gram-negatieve bacteriën, cellen van ongewervelde dieren en in planten. Lipocalinen zijn in verband gebracht met veel biologische processen waaronder immuunrespons, feromoontransport, biologische prostaglandinesynthese, retinoïdebinding en interacties met kankercellen.
Bron: Wikipedia
Voor de meeste bacteriën houdt het hier op, ze staan toch al voor.
Maar er is nog een andere bacterie die er nog een schepje bovenop doet, de uitslover en nee het is dit keer niet de lymebacterie! Huh?
*Gingipines zijn een familie van proteasen die worden uitgescheiden door Porphyromonas gingivalis. Het werkt onder andere om cytokines af te breken, waardoor de respons van de gastheer wordt verlaagd in de vorm van verminderde ontsteking. Gingipaïne is onderzocht vanwege zijn potentiële rol in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Bron: Wikipedia
Door al dit zinloos geweld kan dat een bloedbeeld (ferritine-waardes stijgen, transferrine-waardes dalen), opleveren die lijkt op een streptococcen/staphylococcen/porhyromonas gingivalis-infectie, terwijl het dus de lymebacterie kan zijn. Helaas is dit bij de meeste artsen en behandelaars nog totaal onbekend.
Wat ben ik daarom blij met het boek van Jolien Plantinga een dokter die vertelt hoeveel de reguliere zorg nog kan verbeteren als het gaat om lyme!
In 2023 worden weer nieuwe behandelaars opgeleid met deze laatste kennis en het toepassen daarvan. Mocht jij als behandelaar interesse hebben, lees dan dit eens rustig door, of mocht jij als cliënt jouw behandelaar erop willen attenderen, stuur hem of haar deze blog of deel hem op Social Media. Zo helpen we elkaar!
https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-2-9/
Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik in 2024 weer een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.
Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Wil je meer informatie over de opleiding, stuur mij een berichtje!
Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/
Wanneer jij je nu inschrijft voor deze opleiding, betaal je nog de oude prijs van € 1795,00 ipv € 1995,00. Voor meer info mail me even 😉
Schrijf je in om om de twee weken een mail te ontvangen met de nieuwste blog:
Hebben mensen het over Lyme, dan bedoelen ze daar meestal de Ziekte van Lyme (Lyme)…
Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die afgelopen najaar zijn geslaagd.…
Helaas zie ik te veel heftige verergeringen bij Lymeklachten na een (Lyme)behandeling (Herxheimer reactie). De…
Natrium hard nodig! Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel hè? Overzicht…
Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die dit najaar zijn geslaagd.…
MEER AANDACHT VOOR LYME In deze blog vertel ik je wat meer over hoe mijn…