Home » Behandeling Ziekte van Lyme » Nieuwste Lyme-inzichten vervolg 3/9

Nieuwste Lyme-inzichten vervolg 3/9

door | 1 jan, 2023 | Behandeling Ziekte van Lyme

Het gevecht om ijzer!

Heb je de vorige blog gelezen en heb je misschien al dingen kunnen toepassen?
Ben heel benieuwd wat het jou heeft opgeleverd!

 

Overzicht terug te lezen blogs over dit onderwerp:

 1. Blog 1: aanwijzingen voor de toename van lyme, het mogelijke ontstaan en waar het in Nederland meer voorkomt:
  https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/inzichten-1/
 1. Blog 2: nieuwste tips over hoe je lyme te slim kunt af zijn:
  https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-vervolg-2-9/

In deze blog ga ik weer wat dieper in op wat ik van het lymecongres gepresenteerd door Dr. Leo Pruimboom heb opgestoken en hoe ik dat in mijn praktijk Lymeherstel zie.

In de vorige blog vertelde ik al over besmettingsbronnen anders dan een tekenbeet en gaf ik aan dat we steeds meer leren over de strategie van de lymebacterie.
In deze blog vertel ik je wat meer over een strategie die alle bacteriën toepassen, behalve de lymebacterie. Waarom dan een blog? Nou ons afweersysteem denkt dat de lymebacterie dit ook toepast en zo kost het ons onnodig veel mankracht/energie en lacht de lymebacterie zich een ongeluk…..Hoe zit dat dan?

 

Vrij ijzer het middel voor een bacterie om te groeien en zich te verspreiden:

 

IJzer komt voor in onze rode bloedcellen voor zuurstoftransport, is opgeslagen als ferritine als voorraadje en is verbonden met transferrine en lactoferrine. Ons lichaam bewaakt ijzer gelukkig goed met allerlei “sloten”.
Wel zo handig want een bacterie aast ook op ijzer en gebruikt dit om te groeien en zich te verspreiden. Gelukkig kan hij daar niet goed bij, mits alle sloten goed werken. Wanneer ijzer vrijkomt in de bloedbaan, pikt de bacterie deze gelijk en dan hebben we de poppen aan het dansen!

 

Slapende bacterie

 

We hebben veel “slapende” bacteriën (dormant state) wat geen enkel probleem is, maar je moet ze alleen niet wakker maken. Wanneer een slapende bacterie ontwaakt, kun je klachten krijgen zoals alzheimer, MS, Parkinson, ALS en tussenwervelschijfaandoeningen (bv. In knie/rug/rug/schouder).

 

Alzheimer, MS, Parkinson, ALS, Reuma Artritis, frozen shoulder tussenwervelschijfaandoeningen (synoviaal vocht), tandvleesontstekingen:

Ineens is er die diagnose, misschien wel out of the blue, hoe dan? Zoals in eerdere blogs vermeld, denk ook altijd aan lyme! Ook als je geen teek en/of beet hebt gezien.
Maar nu even terug naar het ijzerverhaal waarbij ijzer goed door ons lichaam wordt bewaakt, zodat de bacterie er niet zomaar bij kan. Nu als dat ijzer vrij komt, kan dat een bacterie wakker maken en heftige klachten opleveren met bovenstaande diagnoses.

 

Onjuiste diagnose kan onjuiste medicatie opleveren:

Het is nog steeds een groot probleem dat er niet of nauwelijks naar jou als uniek persoon met klachten gekeken wordt, maar naar uitslagen op het computerscherm. Daarnaast hebben we nog steeds geen betrouwbare lymetesten en kan je dus opgescheept worden met onjuiste medicatie en ben je nog verder van huis.

Een mooi boek daarover is “Komt een dokter bij de dokter van Jolien Plantinga”; een arts die zelf lyme krijgt en ook tegen de muren van lyme aanloopt in het reguliere circuit. Ze vertelt open en eerlijk hoe zij net als haar collega’s dacht dat chronische lyme niet bestond en zich blindstaarde op uitslagen in plaats van echt te kijken naar doodzieke patiënten.

Een mooie ontwikkeling is gelukkig dat chronische lyme regulier wel meer bestaansrecht krijgt. Zo mocht ik op 4 september 2022 een Lymecongres bijwonen in het UMC locatie Amsterdam waarin verschillende lymespecialisten spraken over de volgende onderwerpen:

 • Immuunreacties bij Lymeziekte en langdurige Lyme-geassocieerde klachten
 • Benaderingen voor de behandeling van persisterende Lyme-gerelateerde symptomen
 • Langdurige symptomen na behandeling voor Lymeziekte: prospectief onderzoek met ‘citizen science’
 • Persistentie van Borrelia en behandeling: onderzoeken in diermodellen
 • Diagnostiek van Lymeziekte

Er is hoop! Nu weer terug naar het ijzerverhaal.

 

Strijd om ijzer:

Wanneer vrij ijzer in de bloedbaan komt, probeert de bacterie deze te pikken, gelukkig heeft ons afweersysteem ook een strategie bedacht om het weer terug te pikken, maar helaas de bacterie heeft daar ook weer een trucje voor bedacht om het dan ook weer terug te halen. Kortom het is 3-2 voor de bacterie, crap!

Hoe ziet deze strategie eruit:

 1. Bacterie aan zet:
  Gooit siderophores* om ijzer binnen te halen. Leo vergelijkt siderophores met boemerangen. Goede actie van de bacterie.

*Sideroforen (Grieks: “ijzerdrager”) zijn kleine ijzer-chelerende verbindingen met hoge affiniteit die worden uitgescheiden door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Ze helpen het organisme om ijzer te verzamelen. Sideroforen behoren tot de sterkste (hoogste affiniteit) Fe3+-bindende middelen die bekend zijn.
Bron: Wikipedia

 • Mens aan zet:
  Lipocaline* (LCN) kun je zien als een boemerangvanger, wij vangen dus die boemerang zodat de bacterie het nakijken weer heeft. Wat zijn wij toch slim!

 

*Lipocalinen zijn een familie van eiwitten die kleine hydrofobe moleculen zoals steroïden, bilins, retinoïden en lipiden transporteren en de meeste lipocalinen kunnen ook binden aan gecomplexeerd ijzer (via sideroforen, of flavonoïden en heem). Deze eiwitten worden aangetroffen in gram-negatieve bacteriën, cellen van ongewervelde dieren en in planten. Lipocalinen zijn in verband gebracht met veel biologische processen waaronder immuunrespons, feromoontransport, biologische prostaglandinesynthese, retinoïdebinding en interacties met kankercellen.
Bron: Wikipedia

 1. Bacterie aan zet:
  Stealth siderophores; de bacterie heeft bedacht om nog sterkere boemerangen te gooien en met succes wij hebben hier nog geen strategie bedacht voor bedacht.
  Eindscore de bacterie wint. Crap!

Voor de meeste bacteriën houdt het hier op, ze staan toch al voor.
Maar er is nog een andere bacterie die er nog een schepje bovenop doet, de uitslover en nee het is dit keer niet de lymebacterie! Huh?

 • Gingipaïne*; een bacterie met een supermagneet om ijzer gewoon los te trekken naast die sterkere boemerangen hoe dan?
  Je begrijpt dat ons afweersysteem volledig achterloopt en je grote kans loopt op diagnoses zoals eerder genoemd. Google maar eens op porhyromanas gingivalis je wordt er niet vrolijk van.
  Gingipaines breken ferritine, transferrine en andere ijzerhoudende eiwitmoleculen af, waardoor het mondslijmvlies geopend kan worden en bacteriën opnieuw actief kunnen worden.

 

*Gingipines zijn een familie van proteasen die worden uitgescheiden door Porphyromonas gingivalis. Het werkt onder andere om cytokines af te breken, waardoor de respons van de gastheer wordt verlaagd in de vorm van verminderde ontsteking. Gingipaïne is onderzocht vanwege zijn potentiële rol in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Bron: Wikipedia

 

 • Maar nu de grote verrassing, de LYMEBACTERIE DOET DIT ALLEMAAL NIET, MAAR ONS AFWEERSYSTEEM DENKT VAN WEL en is dus drukdoende met stap 2 (die boemerangvangers) als soort zinloos geweld en die lymebacterie komt niet meer bij (maar dan van het lachen helaas…)

 

 

 

 1. Gastheercellen scheiden ijzerbindende eiwitten af, zoals lactoferrine (fase 1) om te voorkomen dat ziekteverwekkers ijzer verwerven.
 2. Pathogenen reageren door ijzer te stelen mbv siderophoren (fase 2).
 3. Gastheercellen scheiden lipocaline 2 (Lcn2) af om deze siderophoren te binden om zo te neutraliseren en heropname van pathogenen te voorkomen (fase 3).
 4. Pathogenen maken daarop stealth siderophores die niet kunnen worden afgezonderd door Lcn2 (fase 4).

 

Bloedbeeld:

 

Door al dit zinloos geweld kan dat een bloedbeeld (ferritine-waardes stijgen, transferrine-waardes dalen), opleveren die lijkt op een streptococcen/staphylococcen/porhyromonas gingivalis-infectie, terwijl het dus de lymebacterie kan zijn. Helaas is dit bij de meeste artsen en behandelaars nog totaal onbekend.
Wat ben ik daarom blij met het boek van Jolien Plantinga een dokter die vertelt hoeveel de reguliere zorg nog kan verbeteren als het gaat om lyme!

WAAR KAN JIJ MET JOUW KLACHTEN TERECHT?


In 2023 worden weer nieuwe behandelaars opgeleid met deze laatste kennis en het toepassen daarvan. Mocht jij als behandelaar interesse hebben, lees dan dit eens rustig door, of mocht jij als cliënt jouw behandelaar erop willen attenderen, stuur hem of haar deze blog of deel hem op Social Media. Zo helpen we elkaar!
https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-2-9/

OPROEP AAN THERAPEUTEN:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 20 januari 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

Wanneer je interesse hebt in deze opleiding, maar nog met een aantal vragen zit, of je wilt gewoon eens kennis maken voordat je je inschrijft dan zit ik voor jou klaar!

Dinsdag 3 januari a.s. om 19 uur kun je geheel vrijblijvend inloggen met de volgende link voor al jouw opleidingsvragen.
Je hoeft je hiervoor niet aan te melden, gewoon inloggen en dan zien we elkaar.

DINSDAG 3 januari 19 UUR VIA ZOOM voor al jouw opleidingsvragen:
https://us02web.zoom.us/j/86155378975?pwd=TWl6WDErME9EODFJSTJISEcvcVU2UT09

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2