Home » Behandeling Ziekte van Lyme » Nieuwste Lyme-inzichten vervolg 2/9

Nieuwste Lyme-inzichten vervolg 2/9

door | 25 dec, 2022 | Behandeling Ziekte van Lyme

Het gevecht om mangaan, zink en koper

Heb je de vorige blog gelezen? Het geeft aanwijzingen voor de toename van lyme, het mogelijke ontstaan en waar het in Nederland nog meer voorkomt.
Nog eens teruglezen, zie: https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/inzichten-1/

In deze blog ga ik weer wat dieper in op wat ik van het lymecongres gepresenteerd door Dr. Leo Pruimboom heb opgestoken en hoe ik dat in mijn praktijk Lymeherstel zie.

Lymebacterie steelt belangrijke stoffen:

 

* Mangaan:

De lymebacterie voedt zich o.a. met mangaan en ja dat metaal heeft ons afweersysteem juist zo hard nodig om een passende afweerreactie te maken, oftewel jouw leger goed te instrueren. Crap! Wij hebben de perfecte mangaan-zink-verhouding voor de lymebacterie (in bloed 30x meer zink dan mangaan). Reeën hebben dat precies andersom en hebben niet of nauwelijks last van de lymebacterie (zoönose). Daarnaast hebben wij een ideale warmere lichaamstemperatuur, waardoor de lymebacterie het best naar zijn zin heeft.

Mangaan is voor alle bacteriën erg belangrijk. Ze maken daar een ander stofje van (MangaanSuperoxidDismutase) wat dient als hun anti-oxidant; een soort tool die hij als “afweerschild” kan inzetten om niet aangevallen te worden door ons leger, heel slim.

*Zink

Zink is nog zo’n belangrijke stof voor ons afweersysteem en ja die wordt ook gestolen door de lymebacterie, waardoor ons afweersysteem verzwakt en de lymebacterie sterker wordt.
Naast Mangaan en Zink zijn er nog meer belangrijke stoffen, zoals koper, magnesium etc. die door de lymebacterie gestolen wordt, hoe kunnen we daar een stokje voor steken?

 

*Koper

Niet 1 ziekteverwekker kan tegen koper, maar de lymebacterie kan koper eruit gooien!
Het is dus nog een flinke puzzel, maar we hebben steeds meer puzzelstukjes om hem te slim af te zijn.

 

Hoe ben je de lymebacterie te slim af?

Nu we zijn trucjes steeds meer door hebben, kunnen we daar gebruik van maken.
Deze tips kun je direct toepassen:

 1. Eet meer zink dan mangaan, om zo opname door de lymebacterie van mangaan te remmen. Zonder mangaan kan hij zich niet verspreiden.
  Doe dit altijd in overleg met een ervaren behandelaar! Hier vind je behandelaars die de lymeherstelopleiding hebben afgerond: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/
 2. Eet meer eiwitten dan koolhydraten. Doe dit ook in overleg met een behandelaar want wat als je eiwitten niet goed kunt verteren? Hoe je daarachter komt? Een ontlastingsonderzoek geeft direct duidelijkheid, vandaar dat ik deze nu bij alle nieuwe cliënten inzet.
 3. Ketogeen dieet; maar laag in kcal (± 1500 kcal gemiddeld). Hoe zit het met jouw vetzuren? De juiste vetten zijn nodig voor een gezonde celstofwisseling; jouw celmembraan moet weer toegankelijk worden voor opname van voedingsstoffen en uitscheiding afvalstoffen. Slik je al een tijdje (dure) supplementen?
  Vraag jezelf dan af of deze wel opgenomen kunnen worden. https://lymeherstel.nl/hooggevoeligheid/waarom-supplementen-bij-jou-anders-of-niet-voldoende-werken/

 

Een vetzuurmeting geeft duidelijkheid.

Daarnaast zijn vetten voeding voor jouw vetgedragen organen zoals hersenen, hart, lever en ogen (heb je daar problemen mee?)
Denk aan brainfog, concentratiestoornissen, hartproblemen, hoog cholesterol, slecht zicht, spierpijnachtige klachten en nog ontelbare andere klachten.
Meer lezen over hoe belangrijk Omega 3 is: https://lymeherstel.nl/omega3-info/

En last but not least; je verzwaart de lymebacterie enorm in snelheid als je de juiste algen/aqua X gebruikt, naast natuurlijk kokos- en olijfolie.
Logisch dat ik bij iedere nieuwe cliënt een vetzuurmeting doe om dit in kaart brengen want iedereen heeft een andere (dosering en) olie nodig. Meten is weten!

 1. Zorg voor optimale vit D-status; het afweersysteem functioneert minder goed bij lage waardes waar de lymebacterie van profiteert.
  Een Vit D-test behoort dan ook tot mijn eerste consult.
 2. Inzet hoog B1 (altijd in overleg met een ervaren behandelaar). De lymebacterie gebruikt deze niet en zo kunnen wij ons afweersysteem verhogen.
 3. Eet nauwelijks of geen glucose & fructose want voeding om te bewegen voor de lymebacterie. Zonder glucose is de lymebacterie kansloos.
 4. Eet geen rood vlees i.v.m. de risicofactor (allergische reactie) na tekenbeet: galactose-alpha-1,3-galactose een suikermolecuul in de teek, andere zoogdieren, maar ook in melkproducten (behalve wanneer gefermenteerd zoals kaas, kwark en yoghurt).
  https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2020/08/NTvAAKI3_2020_Art_Berends_lr.pdf
 5. Stop met melk (kwark, yoghurt en kaas geen probleem, ((mits je eiwitten goed kunt verteren) maar met mate)
 6. Koudeprikkeling, ijsbaden, koud douchen.
 7. Sauna voor doorbloeding, afvalstoffen afvoeren vooral goede combinatie met cupping.
 8. Gebruik in overleg met een behandelaar lactoferrine (maakt de lymebacterie rond), zodat hij niet of nauwelijks kan bewegen en het afweersysteem hem kan “vangen”.
 9. Rust op alle gebied, denk weer aan de 4 niveaus die de homeopathie hanteert:
  –          Heb jij rust met jouw geloof/spiritualiteit?
  –          Hoe zit het emotioneel?
  –          En op mentaal gebied?
  –          Lichamelijke klachten?Als homeopaat kijk ik naar al deze niveaus want als er 1 uit balans, dan is alles uit balans dus ruimte voor verbetering 😉
  Wil je hier meer aandacht aan geven, lees dit eens, je bent van harte welkom!
  https://lymeherstel.nl/tips/de-kracht-van-8/
 10. VRIJ! Wel veilig natuurlijk zeker wanneer jij of jouw partner lyme heeft.
  Beetje jammer dat lyme ervoor zorgt dat je minder zin hebt in een vrijpartij, maar zin maken, kan zin in vrijen opleveren.
 11. Sociale contacten, misschien wel de belangrijkste. Zoveel mensen zijn eenzaam en niet alleen ouderen ook veel jongeren. Daarnaast kun je je heel eenzaam voelen binnen een gezin, of in een relatie. Blijf er niet mee zitten en pak het aan. Zie ook: https://lymeherstel.nl/symptomen-ziekte-van-lyme/lyme-en-eenzaamheid/
 12. Beweeg! HITT training is een aanrader. Probeer in ieder geval lactaat te laten stijgen tot 3.5 – 5 nMol/l. Lactaat is die verzuring dat branderige gevoel wat je hebt na een korte intensieve training. Dus Burn Baby Burn! Met deze waardes prikkel je jouw afweersysteem om lactaat uit de bloedbaan te halen een soort grote schoonmaak zeg maar.
  Onderstaande info heb ik uit de nieuwsbrief van kPNI België.

In de sportwereld wordt lactaat nog steeds beschouwd als een afvalmetaboliet en niet als een voedingsmiddel. Niets is minder waar. Ons lichaam is bijzonder slim. Afvalmetabolieten zouden uitgescheiden worden via de urine en de stoelgang.  Maar dit is niet het geval voor lactaat. Lactaat dat geproduceerd wordt door intensief bewegen, kan door alle organen gebruikt worden als energiebron.

 

 

 

 

 

 

 

Het monitoren van lactaat wordt in de toekomst van de geneeskunde ultrabelangrijk. Hoewel we inderdaad van chronisch te veel lactaat ziek worden, moeten we het produceren om gezond te zijn. (Bron: nieuwsbrief KPNI Belgie)

 

Wat past bij jou?

Zoek uit deze lijst wat je kunt veranderen zonder dat het teveel stress oplevert. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je nog meer stress ervaart omdat je van jezelf vindt dat je deze hele lijst in 1x radicaal moet doorvoeren. Een grote valkuil voor mensen met lyme is dat ze vaak te perfectionistisch zijn…. Herkenbaar?
Relaxxxxx denk aan je rust!

 

Waar kan jij met jouw klachten terecht?


In 2023 worden weer nieuwe behandelaars opgeleid met deze laatste kennis en het toepassen daarvan. Mocht jij als behandelaar interesse hebben, lees dan dit eens rustig door, of mocht jij als cliënt jouw behandelaar erop willen attenderen, stuur hem of haar deze blog of deel hem op Social Media. Zo helpen we elkaar!
https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-2-9/

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 20 januari 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/


Wanneer je interesse hebt in deze opleiding, maar nog met een aantal vragen zit, of je wilt gewoon eens kennis maken voordat je je inschrijft dan zit ik voor jou klaar!


Dinsdag a.s. om 19 uur kun je geheel vrijblijvend inloggen met de volgende link voor al jouw opleidingsvragen.
Je hoeft je hiervoor niet aan te melden, gewoon inloggen en dan zien we elkaar.
DINSDAG 27 DECEMBER 19 UUR VIA ZOOM voor al jouw opleidingsvragen:

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin