We kunnen de ziekte kortweg onderverdelen in 3 stadia

Stadium 1: Indien je bent gestoken door een teek, mug, horzel, daas, vlooi, luis of een ander steekinsect en er verschijnt een rode ring (dit wordt ook wel erythema migrans of “Bulls eye rash” genoemd) dan is er sprake van besmetting met de Borrelia. Uit deze besmetting kan de ziekte van Lyme ontstaan.
Deze lokale ontsteking is een natuurlijke afweerreactie en voor jou een teken om DIRECT ACTIE te ondernemen! Wanneer jouw afweerreactie voldoende krachtig is dan betekent dat genezing.

Echter wanneer jij direct of vrij snel na de beet klachten ontwikkelt, geeft dat aan dat dit een heftig verloop zal gaan worden. Denk bij klachten aan: koorts, grieperigheid, niet meer goed of scherp kunnen zien, tintelingen, nachtelijke zweetaanvallen, hoofd- en/of nekpijn, sterke vermoeidheid en spier- en/of gewrichtspijn.

In deze fase is de ziekte nog goed behandelbaar, maar het luistert wel heel precies hoe je dat doet. In mijn volgende blogartikel vertel ik jou daar meer over!

Stadium 2:

Wanneer je niet geneest in stadium 1 kan de bacterie zich dieper in het lichaam nestelen. Dit kan in alle soorten weefsels en organen en door het afscheiden van zijn gifstoffen verzwakt hij jouw afweersysteem. Voor meer info over hoe vindingrijk hij is, lees je mijn eerste blogartikel, je staat versteld van zijn James Bond-trucjes en begrijpt dan ook direct waarom deze ziekte zo moeilijk te genezen is!

Hij zoekt natuurlijk naar de beste leefomstandigheden en dat zijn plaatsen met weinig zuurstof, relatief koel, collageenrijk (is zijn voedsel…), moeilijk vindbaar voor ons afweersysteem, moeilijk “vangbaar” voor antibiotica met een voorkeur voor weefsels dat relatief zuur is. Denk aan compacte weefsels met slechte doorstroming zoals: spieren, banden, vaten, bindweefsels, gewrichten, lever, nieren, zenuwen en hersenweefsel. Logisch dat je dus last kunt krijgen van spierpijn, gewrichtsontstekingen, pijnen die verspringen (dan weer hier een pijntje dan weer daar), tintelingen die verspringen, branderige en kriebelende plekken (soms lijkt het wel alsof er mieren onder je huid lopen).

Deze fase kan dus al leiden tot een infectie van de zenuwen en hersenen, hetgeen neurologische klachten geeft. Denk hierbij aan: harde ruis of pieptoon in de oren, slecht zien, vaag bewustzijn, vergeetachtigheid, uitvalsverschijnselen en verlammingen zoals aangezichtsverlamming. Het kan ook verstoringen in het hartgebied geven en de bloedsomloop denk hierbij bv aan druk op de borst, hoge bloeddruk etc.

Stadium 3:

Indien de klachten na ongeveer een jaar niet verdwenen zijn, dan spreken we over chronische Lyme. De symptomen komen dan in golfbewegingen; het ene moment heb je niet of nauwelijks last, terwijl je op een ander moment weer plotseling alle klachten weer kunt voelen. In het allerergste geval kun je zelfs volledig gehandicapt worden doordat je niet meer kunt lopen, praten, denken, of overal altijd pijn voelt.

Post Lyme Syndroom:

Dit is een chronische vorm van Lyme en komt veel voor. Het ontstaat vaak als gevolg van een mislukte antibioticakuur, waarbij het afweersysteem zodanig is onderdrukt dat er geen reactie meer volgt op antibiotica. De borrelia past zich namelijk heel snel aan en weet precies hoe antibiotica te omzeilen. Het is dan ook van belang direct en vakkundig in stadium 1 al in te grijpen.

Ken jij iemand met deze klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen!

Bronnen:

Ortho Health Foundation Informatiebulletin Ziekte van Lyme

Site van de Lymevereniging

Lyme te lijf geschreven door MSc Inge van Ulden