Home » Behandeling Ziekte van Lyme » Verloop van de Ziekte van Lyme

Verloop van de Ziekte van Lyme

door | 23 feb, 2017 | Behandeling Ziekte van Lyme

We kunnen de ziekte kortweg onderverdelen in 3 stadia

Stadium 1: Indien je bent gestoken door een teek, mug, horzel, daas, vlooi, luis of een ander steekinsect en er verschijnt een rode ring (dit wordt ook wel erythema migrans of “Bulls eye rash” genoemd) dan is er sprake van besmetting met de Borrelia. Uit deze besmetting kan de ziekte van Lyme ontstaan.
Deze lokale ontsteking is een natuurlijke afweerreactie en voor jou een teken om DIRECT ACTIE te ondernemen! Wanneer jouw afweerreactie voldoende krachtig is dan betekent dat genezing.

Echter wanneer jij direct of vrij snel na de beet klachten ontwikkelt, geeft dat aan dat dit een heftig verloop zal gaan worden. Denk bij klachten aan: koorts, grieperigheid, niet meer goed of scherp kunnen zien, tintelingen, nachtelijke zweetaanvallen, hoofd- en/of nekpijn, sterke vermoeidheid en spier- en/of gewrichtspijn.

In deze fase is de ziekte nog goed behandelbaar, maar het luistert wel heel precies hoe je dat doet. In mijn volgende blogartikel vertel ik jou daar meer over!

Stadium 2:

Wanneer je niet geneest in stadium 1 kan de bacterie zich dieper in het lichaam nestelen. Dit kan in alle soorten weefsels en organen en door het afscheiden van zijn gifstoffen verzwakt hij jouw afweersysteem. Voor meer info over hoe vindingrijk hij is, lees je mijn eerste blogartikel, je staat versteld van zijn James Bond-trucjes en begrijpt dan ook direct waarom deze ziekte zo moeilijk te genezen is!

Hij zoekt natuurlijk naar de beste leefomstandigheden en dat zijn plaatsen met weinig zuurstof, relatief koel, collageenrijk (is zijn voedsel…), moeilijk vindbaar voor ons afweersysteem, moeilijk “vangbaar” voor antibiotica met een voorkeur voor weefsels dat relatief zuur is. Denk aan compacte weefsels met slechte doorstroming zoals: spieren, banden, vaten, bindweefsels, gewrichten, lever, nieren, zenuwen en hersenweefsel. Logisch dat je dus last kunt krijgen van spierpijn, gewrichtsontstekingen, pijnen die verspringen (dan weer hier een pijntje dan weer daar), tintelingen die verspringen, branderige en kriebelende plekken (soms lijkt het wel alsof er mieren onder je huid lopen).

Deze fase kan dus al leiden tot een infectie van de zenuwen en hersenen, hetgeen neurologische klachten geeft. Denk hierbij aan: harde ruis of pieptoon in de oren, slecht zien, vaag bewustzijn, vergeetachtigheid, uitvalsverschijnselen en verlammingen zoals aangezichtsverlamming. Het kan ook verstoringen in het hartgebied geven en de bloedsomloop denk hierbij bv aan druk op de borst, hoge bloeddruk etc.

Stadium 3:

Indien de klachten na ongeveer een jaar niet verdwenen zijn, dan spreken we over chronische Lyme. De symptomen komen dan in golfbewegingen; het ene moment heb je niet of nauwelijks last, terwijl je op een ander moment weer plotseling alle klachten weer kunt voelen. In het allerergste geval kun je zelfs volledig gehandicapt worden doordat je niet meer kunt lopen, praten, denken, of overal altijd pijn voelt.

Post Lyme Syndroom:

Dit is een chronische vorm van Lyme en komt veel voor. Het ontstaat vaak als gevolg van een mislukte antibioticakuur, waarbij het afweersysteem zodanig is onderdrukt dat er geen reactie meer volgt op antibiotica. De borrelia past zich namelijk heel snel aan en weet precies hoe antibiotica te omzeilen. Het is dan ook van belang direct en vakkundig in stadium 1 al in te grijpen.

Ken jij iemand met deze klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen!

Bronnen:

Ortho Health Foundation Informatiebulletin Ziekte van Lyme

Site van de Lymevereniging

Lyme te lijf geschreven door MSc Inge van Ulden

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

6 Reacties

 1. Henry

  Hoi,
  Ik denk dat ik deze ziekte hebt. Van de bloedtesten bleek dat ik het niet heb, maar al die klachten die ik hier lees, komt wel overeen met de klachten die ik al jaren heb. Hoe kom ik er achter dat ik deze ziekte wel heb? Graag een reactie. Bedankt.

  Reageer
 2. Gerrie Hasselaar

  Hoi Henry, het komt inderdaad helaas vaak voor dat de bloedtesten vals negatief zijn dat houdt in dat je wel de ziekte van Lyme kunt hebben maar dat jouw lichaam wellicht niet in staat is geweest om antistoffen te maken en deze worden nu juist met die bloedtest gemeten. Inmiddels zijn er ook andere onderzoeken die kunnen DNA meten van de borrelia en de co-infecties. Deze testen moet je altijd zelf betalen. Ik werk zelf oa met vragenlijst en andere methodes waardoor ook al vrij snel duidelijk wordt of je het wel of niet hebt. Je bent uiteraard van harte welkom om een afspraak te maken. En mocht het geen Lyme zijn dan kan ik je uiteraard ook helpen met het herstellen van jouw andere klachten. Fijne dag en wacht niet te lang met het inschakelen van hulp 😉

  Reageer
 3. Jan Daalmans

  Heb een aantal jaren geleden een steek van een daas gehad waardoor mijn linkerarm twee keer zo dik werd als normaal en een tijd daarna ook nog een beet van een teek in mijn linkerknieholte, waardoor een aantal weken later een zich uitbreidende rode vlek ontstond. Ben daarvoor zo’n 4 weken daarna behandeld met doxycycline 100 mg 10 dagen lang, maar vrees dat dit al te laat was en bovendien te kort van duur volgens de Ilads-richtlijnen. Heb daarna nog 3 kuren gehad voor andere voornamelijk derma-infectieuze aandoeningen.Vermoed dat ik chronische lyme heb (score van 54 op de lijst van Horowitz), maar wil daarvoor niet naar mijn huisarts, omdat die beweert dat ik er al afdoende voor behandeld ben. Heb dus wel van allerlei klachten. De laatste maanden vooral spier- en gewrichtspijnen en spiertrillingen. Neem veel natuurlijke supplementen en ook tincturen (o.a. kaardebol) in om de lymebacterie af te doden en mijn weerstand te bevorderen.

  Reageer
 4. Gerrie Hasselaar

  Beste Jan wat ontzettend heftig en naar ik heb je net ook een mailtje gestuurd, Kijk maar even of het voor jou handig is om een afspraak te maken zodat we samen alles kunnen doornemen. Sterkte

  Reageer
 5. Tonny Nikkelen

  Beste,

  Ik ben positief getest op Lyme, had ook aca vlekken zit in een vergevorderd stadium. Ik heb 3 maanden doxycycline gehad maar de klachten verdwenen helaas niet, het enige wat is verdwenen zijn de aca vlekken. Ik heb 24/7 helse pijn vooral in mijn wervelkolom en dit straalt uit naar de rest van mijn lichaam, ook zie ik regelmatig heel slecht ik krijg dan vlekken voor mijn ogen en ik kan dan niet lezen of iemand op korte afstand herkennen. In mijn benen heb ik geen gevoel van de huid en mijn voeten tintelen altijd alsof ze slapen. Bijna dagelijks heb ik op die plekken ook kleine stroompjes binnenin en veel kramp (vanmorgen 3 uur kramp in mijn onderbeen en voet gehad)

  Reageer
  • Gerrie Hasselaar

   Beste Tonny,
   Wat een heftig verhaal. Helaas gebeurt dit vaker het is dan een hele puzzel allereerst om alles in kaart te brengen maar zeker niet onmogelijk. Lees in mijn andere blogs alvast wat je zelf zou kunnen doen. Lyme is een multi systeemziekte wat inhoudt dat alle systemen bekeken moeten worden en vaak ook mede behandeld moeten worden. Dit kost energie, tijd en helaas ook geld. Alles wat je zelf kunt doen is mooi meegenomen vandaar dat ik mijn kennis zoveel mogelijk deel. Eind dit jaar zal mijn boek om die reden ook uitkomen zodat mensen het zoveel mogelijk kunnen voorkomen en evt zo snel mogelijk herkennen en erkennen en waar nodig zichzelf alvast kunnen (voor)behandelen. Heel veel sterkte Tonny

   Reageer

Trackbacks/Pingbacks

 1. De 3 stadia van de Ziekte van Lyme – My Blog - […] De 3 stadia van de Ziekte van Lyme […]
 2. Wat is het verloop van Lyme en in welke stadia kan ik wat doen? – Your Ideas Matter - […] [Wat is het verloop van Lyme en in welke stadia kan ik wat doen? […]

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin12