Helaas je leest het goed. Inmiddels weten we dat je ook gewoon door een muggensteek de ziekte van Lyme (verder Lyme te noemen) kunt oplopen. Maar niet alleen door een mug; zelfs horzels, dazen, vlooien en luizen.

Het gaat zelfs nog verder…..

Uit recent onderzoek is gebleken dat Lyme hoogstwaarschijnlijk ook sexueel overdraagbaar is. Indien jouw partner dus Lyme heeft, kan hij of zij jou daarmee direct besmetten.

Dan nog een andere bron van mogelijke besmetting: bloedtransfusie.

Maar het gaat nog verder….

Bij een acute infectie kun je het zelfs overbrengen op jouw ongeboren kindje. Zo zag ik in oktober 2016 een meisje van een paar maanden oud met deze ziekte overgebracht via haar moeder.

Werk dus ten allen tijde goed aan jouw afweersysteem door een gezonde lifestyle om zo de infectie goed aan te kunnen, of nog beter om een infectie te voorkomen!

Maar hoe weet je of je Lyme hebt?

Krijg je een rode kring op jouw huid (hoeft niet eens op de gestoken plek te zijn) onderneem dan direct actie! Dit is namelijk een reactie van jouw immuunsysteem om aan te geven dat je een infectie hebt en je hoogstwaarschijnlijk Lyme hebt opgelopen. Bij een rode kring weet je dus zeker dat je een infectie hebt. Maar in 35% verschijnt deze kring niet en kun je dus wel degelijk Lyme hebben.

Je kunt bij een infectie direct naar jouw huisarts gaan en dan krijg je kortdurend antibiotica voorgeschreven. Ik ben over het algemeen geen voorstander van antibiotica, aangezien dit ook jouw goede bacteriën vernietigt en die heb je juist zo hard nodig wanneer je een infectie moet bestrijden. Echter in acute infecties is er wel wat voor antibiotica-behandeling te zeggen, maar het luistert dan erg nauw welk soort antibiotica en de hoeveelheid. In een ander blogartikel zal ik hier uitgebreider op ingaan en vertel je dan hoe je daarnaast ook nog op een natuurlijke manier aan je weerstand kunt werken, zodat de antibiotica minder belastend werkt.

Voor nu is het handig te weten dat als je een rode kring ook maar ergens op jouw lichaam ontdekt je direct actie moet ondernemen om aan jouw lymeherstel te werken.

Nogmaals een rode kring verschijnt slechts in 35% van de gevallen. Mocht je dus wel gestoken zijn door een teek of ander insect zonder rode kring, maar je voelt je wel grieperig of vermoeid (wellicht zelfs met verlammingsverschijnselen). Wat doe je dan? JUIST; dan onderneem je natuurlijk ook DIRECT Actie om aan jouw lymeherstel te werken!

Herken jij deze klachten misschien bij jezelf of bij een ander? Aarzel dan geen moment en onderneem actie. Laat hem of haar dit ook lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen!

Bronnen:

Ortho Health Foundation informatiebulletin Ziekte van Lyme

Site van de Lymevereniging

Lyme te lijf geschreven door MSc Inge van Ulden