Home » tips » Tintelingen, doof gevoel, vergeetachtig, moe? Lees hier alles over B12

Tintelingen, doof gevoel, vergeetachtig, moe? Lees hier alles over B12

door | 10 jun, 2018 | tips

In mijn vorige blog vertelde ik je alles over B6 pfff ingewikkelde jongen hoor. Maar het is zeker een aanrader om die blog erbij te pakken. Lees hier het eerste deel over B6 en hier het tweede deel.

B12:

Stoffen die B12 bevatten worden cobalaminen genoemd.
Je hebt cyanocobalamine die oorspronkelijk niet in de natuur te vinden is. In jouw lichaam wordt dit afgebroken tot methylcobalamine en adenosylcobalamine. De giftige cyanide blijft dan in jouw lichaam achter en dat is niet handig.
De best opneembare vormen zijn dan ook methylcobalamine en adenosylcobalamine. Beide vormen zijn actieve vormen die niet meer in jouw lijf omgezet hoeven te worden.

Methylcobalamine:

Je vindt deze vorm in jouw bloedplasma, hersenvocht en cytoplasma (cytoplasma is alles waar een cel uit bestaat maar zonder de celkern, celmembraan en evt. celwand).
Het zorgt ervoor dat jouw perifere zenuwstelsel, ruggenmerg en hersenen goed kunnen functioneren, evenals jouw afweersysteem. Ook jouw homocysteïnegehalte wordt door deze vorm op peil gehouden in jouw bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met hart- en vaataandoeningen en dat wil jij natuurlijk niet.

Adenosylcobalamine:

Deze vorm komt vooral in de weefselcellen voor en wordt daar vastgehouden in de mitochondriën (jouw energiecentrales). Logisch dat dit jouw vermoeidheid dus kan helpen verminderen en het zorgt ervoor dat jouw zenuwstelsel goed functioneert.
Verder speelt het een rol bij de vetzuur-, cholesterol- en eiwitstofwisseling en hemoglobinesynthese. Hemoglobinesynthese betekent de vorming van jouw bloedkleurstof; hemo of heem staat voor ijzerhoudend pigment en globine staat voor eiwit.
Misschien is jouw HB wel eens geprikt, omdat je moe was? Dan wordt gekeken of jij wellicht last van bloedarmoede hebt.
Adenosylcobalamine is verder nog betrokken bij de afbraak van verschillende organische verbindingen zoals de BCAA aminozuren (leucine, isoleucine en valine). Hierdoor wordt energie geproduceerd.

Hydroxicobalamine:

Deze vorm wordt vaak gebruikt in intramusculaire injecties. Deze vorm als smelttablet is niet opneembaar. Wanneer jij niet goed kunt methyleren (omzetten van stofjes) dan is deze vorm niet aan te raden. Je komt er snel achter, aangezien de injecties bij jou dan niet werken. Dan weet je direct dat jij aan jouw methylering moet werken.
Lees hierover meer op https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-2/ en https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-3/

Wat doet B12?

• Een juiste celdeling;
slijmvliezen, beenmerg (bloedaanmaak) en DNA;
• Een juiste stofwisseling in de darm;
vet- en eiwitstofwisseling;
• Het juist functioneren van alle zenuwen;
opbouw myelineschedes (perifeer en centraal);
• Het juist functioneren van de hersenen;
cognitieve functies, stemming en coherent denken;
• Het op juiste wijze verkrijgen van nageslacht;
hormonale cyclus, innesteling, aanmaak sperma etc.

Bovenstaande is noodzakelijk om jouw weefsels en organen op te bouwen, om jouw voedsel om te zetten in energie, afvalstoffen af te voeren, jouw lijf te beschermen tegen infecties, herstellen van beschadigde onderdelen en het zorgt ervoor dat jouw cellen met elkaar kunnen blijven communiceren (druk baasje dus en je begrijpt het al bij een tekort kan alles in de soep lopen).

De combinatie B6, B12 en foliumzuur kan jouw homocysteïnegehalte in het bloed naar beneden brengen. Wanneer dit namelijk te hoog is, bestaat er (weet je nog) een grotere kans op hart- en vaataandoeningen en de ziekte van Alzheimer.

 

Waar zit B12 in?

Je vindt het in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren (veganisten en vegetariërs bijslikken in de vorm van voedingssupplement).

Slik jij maagzuurremmers?

Wist je dat je boven de 60 jaar minder dan de helft maagzuurproductie hebt dan iemand van 20 jaar? En wist je dat te weinig maagzuur dezelfde klachten geeft als te veel maagzuur?
Wil je hier meer over weten? ja er komt een blog aan 😉 Voor nu is het belangrijk te weten dat als je maagzuurremmers slikt, er gemakkelijk een tekort kan ontstaan aan B12.
In Nederland heeft naar schatting 1 op de 4 ouderen een tekort aan B12.

 

Wat zijn de normaalwaarden van B12:

Normaalwaarden: 150 – 600 pmol/L en de optimale waarde ligt tussen de 450-500 pgmol/L.
Echter wanneer jouw foliumzuur (B11) boven de 31 als waarde uitkomt, is de B12-waarde niet meer betrouwbaar. Een te hoog foliumzuurgehalte maskeert namelijk een B12-tekort!

Maar let op: het kan zijn dat je net als bij B6 ook B12 kunt gaan stapelen en de huisarts hoge waardes in jouw bloed meet. Je kunt dan nog steeds een tekort hebben!! HUH?? Ja het kan hoog  zijn in het bloed maar bij een tekort aan omega-3 kan jouw celmembraan verharden waardoor voedingsstoffen in de cel geen energie kunnen aanmaken en afvalstoffen de cel niet uit kunnen. Dit kan dan als gevolg hebben dat oa B12 ook niet in jouw cel zijn werk kan doen en je dus wel hoge waardes in jouw bloed hebt, maar eigenlijk een tekort (in de cel). Om die reden kijk ik altijd eerst naar jouw vetzuren want beetje zonde toch als een (duur) supplement in jouw bloed zwemt en het niet de cel in kan voldoende.
Lees meer hierover op: https://lymeherstel.nl/omega3/

 

Zo nu weet jij al weer heel wat meer over B12. Misschien heb je een B12-tekort maar jouw klachten kunnen ook veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme.

Wat? Je bent nog nooit door een teek gebeten? Nou slecht nieuws: alle stekende insecten kunnen Lyme overbrengen en als klapper op de vuurpijl; het is ook seksueel overdraagbaar, zelfs via zweet-, traan- en speekselvocht.
Dus heb jij “onverklaarbare” klachten die dan weer hier zitten en dan weer daar denk dan zeker aan Lyme. Je kunt hier vrijblijvend de Lyme-vragenlijst invullen, waarmee je binnen 5 minuten kunt zien hoe groot de kans is dat jij Lyme hebt.

In mijn volgende blog over B12 ga ik dieper in op alles. Het is namelijk weer best veel 😉

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

Bronnen:

• Yvonne van Stigt Oerslank opleidingsdagen licentie B.
• Ortho Health Foundation Informatiebulletin B12-tekort en B12
• Hans Reijnen B12 bijscholingsdag

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

Wat kun je doen als je Lyme denkt te hebben?

Wat kun je doen als je Lyme denkt te hebben?

  De vorige blog had ik het over hoe je Lyme kunt voorkomen. Deze keer wil het met je hebben over wat je kunt doen als je Lyme denkt te hebben.Toen ik er zelf achter kwam dat ik Lyme had, stortte mijn wereld in en tegelijk gaf het me handvatten omdat ik wist waarom ik […]

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin