Home » tips » Mijn B6 is SKY-HIGH; meer over de oorzaken

Mijn B6 is SKY-HIGH; meer over de oorzaken

door | 5 jun, 2018 | tips

Hi wat fijn dat je er weer bij bent.

In de vorige blog vertelde ik jou al iets over B6, en gaf je al een oorzaak waarom jouw B6 bv heel hoog zou kunnen zijn.

Wil je het nog even teruglezen? Lees hem hier even terug.

Zoals ik al zei in de vorige blog het is best weer een puzzeltje….Zet je schrap 😉

Heb jij een mineralentekort?

Uiteraard kun je direct de actieve vorm gaan slikken, maar jouw lijf heeft keurig aangegeven een mineralentekort (je weet wel dat is het “personeel” voor die omzetting) te hebben dus wellicht beter om die eerst eens te geven aan jouw lichaam?

En wanneer je dit “personeel” te kort komt dan kun je er ook van uitgaan dat er andere dingen niet lekker lopen, aangezien dit “personeel” ook bv. werkzaam is in jouw lever.
Kijk maar eens op deze blogs waar het bij jou dan waarschijnlijk nog meer niet lekker zal lopen, zo sprokkel jij jouw puzzelstukjes bij elkaar om je weer beter te kunnen gaan voelen.

Wanneer je P5P slikt, is die omzetting al voor jou gedaan en heb je geen co-factoren nodig.
Maar goed B6 is net als alle andere vitamines pas werkzaam als het in de cel aankomt. En ja wij meten bij de huisarts altijd de waarde in het bloed (transportmiddel) en nooit intra-cellulair (in de cel waar het zijn werk pas kan doen), maar je hebt een indicatie. Lees hierover meer.

Wat ook nog belangrijk is, is dat in het bloed veelal de inactieve B6 (Pyridoxine) wordt gemeten en niet de actieve P5P.

Uit een onderzoek van augustus 2017 (NPN in samenwerking met Universiteit van Maastricht) is gebleken dat door hogere doseringen Pyridoxine (inactief) de omzetting naar P5P (actief) wordt afgeremd. Op deze manier kun je dus zowel door een tekort als door een teveel neurologische klachten ontwikkelen.

Wat zou nog meer een oorzaak kunnen zijn?

Zoals net verteld, moet B6 in de cel zijn werk doen. Om in de cel te kunnen komen heeft het nog weer een stofje nodig l-lysine genaamd. Je begrijpt het al; wanneer je dit stofje te kort komt, heb je ook een probleem. Zo kan hij dus hoog in het bloed hoog zijn, maar niet in jouw cel komen (tekort).

Nog een omzetting?

Tja het is best ingewikkeld, maar om B6 te kunnen uitplassen, moet het weer omgezet worden. Dit keer moet het omgezet worden naar 4-Pyridoxate en ja ik durf het bijna niet te zeggen, maar bij die omzetting heb je ook weer een ander stofje nodig…..te weten het AOX1-enzym (best een hippe naam toch ;-))? En ja om het nog veel ingewikkelder te maken dit “hippe” enzym heeft ook weer “personeel” nodig te weten: B2, ijzer en molybdeen.
Je begrijpt dat als je een “personeelslid” of wellicht “personeelsleden” mist, je het niet kunt uitplassen en het zo ook weer kan gaan stapelen. Om het helemaal vervelend te maken, deze tekorten kun je meestal niet in jouw bloed terugvinden dus daar kom je niet veel verder mee.
Het kan ook zijn dat ze een “onderdeel” bij jou “vergeten” zijn; dat er een puzzelstukje ontbreekt (genetisch defect) en dat dat de oorzaak zou kunnen zijn van jouw stapeling.
Dat kan dus zelfs gebeuren, zonder dat je ooit B6 hebt geslikt als supplement.

Nog een defectje?

Ja ik zei niet dat het een makkelijke puzzel was 😉
Het kan ook nog zo zijn dat P5P (actief) niet goed kan worden afgebroken omdat je een probleem hebt met de P5P-oxidase (PNPO). Je hebt hiervoor het ALPL-gen (rs4654748 en nee dat is niet mijn mobiele nummer) nodig. Misschien mis jij dat nu net en kom je daardoor in de problemen met jouw B6.

Verstoring suikerstofwisseling?

Glycogeenfosforylase is een enzym (dat is een eiwit, dat als katalysator fungeert bij een bepaalde chemische reactie in of buiten een cel. Zo kan het een reactie mogelijk maken, maar ook versnellen, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen).
Het enzym glycogeenfosforylase is dus een enzym die afhankelijk is van P5P. Dit enzym zorgt ervoor dat glycogeen (zeg maar jouw energie-opslag) in de cel katalyseert (versnelt).
Wanneer dit verstoord is, blijft P5P in hoog in het bloed wat ten koste gaat van de omzetting van Pyridoxine (inactief) naar P5P (actief). Dit is een pittig stukje he? Mocht je het niet helemaal direct begrijpen, no problem!

Disbalans met andere B-vitamines of mineralen:

We zijn er bijna…..Het kan ook zijn dat je bv te weinig B2 (vind je in melk en melkproducten, vlees, groente, fruit, brood en andere graanproducten) of magnesium hebt, waardoor B6 niet goed kan werken en ja je raadt het al dan gaat deze vrolijke jongen weer stapelen.

B12-tekort?

B12 (vind je in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren) opletten voor veganisten en vegetariërs weer!). Een andere oorzaak voor stapeling zou ook nog kunnen zijn dat je een B12-tekort hebt. Alles over B12 lezen? Daar vertel ik je over in mijn volgende blog!

Je kunt heel veel klachten krijgen van tekorten, maar ook heel veel klachten van stapeling door het ontbreken van de co-factoren (het “personeel”).

Waarom heeft mijn lichaam deze oplossing bedacht?

Ok je weet nu dat je de oorzaak hoogstwaarschijnlijk kunt vinden in een mineralentekort, maar hoe kom jij aan een mineralentekort?
Kan het zijn dat jouw lichaam dat als “oplossing” heeft bedacht voor een ander probleem?

Denk bv eens aan “bijnieruitputting”. Zie de blogs hiervoor:
Blog 1 gaat over de symptomen van “bijnieruitputting” ben benieuwd hoeveel symptomen jij herkent 😉
Blog 2 gaat over hoe “bijnieruitputting” tot stand komt in jouw lijf.
Blog 3 gaat over de functie van jouw bijnieren en de functies van de verschillende stoffen die door jouw bijnieren worden geproduceerd.
Blog 4 gaat over de verschillende testmogelijkheden; wat is jouw cortisolniveau?.
Blog 5 gaat over de werking van jouw schildklier en waarom deze wellicht te traag werkt.
Blog 6 gaat over Oestrogeendominantie en ja mannen (met borsten) kunnen hierdoor ook klachten ontwikkelen
Blog 7 gaat over hoe je dik door cortisol kunt worden.

Blog 8 gaat over de top 10 van dingen die jou stress geven

Blog 9 gaat over wat jij er zelf aan kunt doen, net als blog 10.

Maar ja hoe kom je aan die bijnieruitputting (ja ik hoop dat je van puzzelen houdt en anders puzzel ik graag met jou mee) één van die redenen zou de ziekte van Lyme kunnen zijn.

Wat? Je bent nog nooit door een teek gebeten? Nou slecht nieuws: alle stekende insecten kunnen Lyme overbrengen en als klapper op de vuurpijl; het is ook sexueel overdraagbaar, zelfs via zweet-, traan- en speekselvocht.

Dus heb jij “onverklaarbare” klachten die dan weer hier zitten en dan weer daar denk dan zeker aan Lyme. Je kunt hier vrijblijvend de Lyme-vragenlijst invullen, waarmee je binnen 5 minuten kunt zien hoe groot de kans is dat jij Lyme hebt: https://lymeherstel.nl/lyme-vragenlijst/

Ik kan B6 niet “ontvangen”?

Het kan ook zijn dat jouw receptoren (ontvangers voor B6) bezet zijn, of dat je ze tekort hebt. Een behandeling daarvoor zou kunnen zijn: Omega 3 slikken (die beschouw ik als de meest belangrijke om te slikken dus hopelijk slik je die al), maar dan wel van een goede kwaliteit (https://www.zinzino.com/2004628672/NL/nl-NL). Vergeet ook hier vooral niet Jodium, Vit. D, Zink, Actief B12 en actief foliumzuur.

Maar wat doen we eraan?

Dat ligt uiteraard aan de oorzaak en dat is dus even puzzelen. Homeopathisch hebben we ook B6 die we in kunnen zetten, maar zoals met alles, het is jouw puzzel dus voor iedereen weer maatwerk.

 

Had je de vragenlijst van Lyme al ingevuld, dat zou namelijk ook heel goed de oorzaak kunnen zijn ❤

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

 

Bronnen:

  • Yvonne van Stigt Oerslank opleidingsdagen licentie B.
  • Jan Blaauw artikel “Is een hoge dosering vitamine B6 schadelijk” in het vakblad “ Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg van nov/dec 2017
  • Margot Peineman bijscholing Van Natura Foundation

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Tweet
Share
Share
Pin