Behandeling Ziekte van Lyme

Nieuwste lyme-inzichten vervolg 6/9

De lymestrategie

Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel he?

 

Overzicht terug te lezen blogs over dit onderwerp:

  1. Blog 1: aanwijzingen voor de toename van lyme, het mogelijke ontstaan en waar het in Nederland meer voorkomt
  2. Blog 2: nieuwste tips over hoe je lyme te slim kunt af zijn
  3. Blog 3: het gevecht om ijzer
  4. Blog 4: natrium hard nodig
  5. Blog 5: waarom blijven bloedwaardes vaak normaal en lijkt er niets aan de hand bij lyme?

In deze blog ga ik weer wat dieper in op wat ik van het lymecongres gepresenteerd door Dr. Leo Pruimboom heb opgestoken en hoe ik dat in mijn praktijk Lymeherstel zie. Yes nu ga verklappen wat we als tegenstrategie kunnen doen. Maar doe dit altijd met een ervaren lymebehandelaar je vindt ze onder: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

 

Voorkeursplek lymebacterie:

Hij woont het liefst in de nervus trigeminus en de hypothalamus in onze hersenen. Wanneer je last hebt van aangezichtspijn of migraine kun je denken aan de lymebacterie die in de nervus trigeminus is gaan wonen. Dit noemen we neuroborreliose.
Wanneer hij de hypothalamus ook gevonden heeft en daar de boel ontregelt, kun je denken aan over-eten, morbide overgewicht, ernstige moeheid en hormonen die uit balans zijn (logisch dat je geen zin hebt om te vrijen, terwijl dit nou juist zo’n goede anti-borrelia-actie kan zijn).

 

Onze tegenstrategie:

In de vorige blogs heb je onze tegenstrategie al kunnen lezen, weet je nog?
Nog een tegenstrategie die we kunnen toepassen, is zorgen dat de lymebacterie rond wordt. Als hij rond is, kan hij zich namelijk niet of nauwelijks verplaatsen en kunnen onze afweercellen (macrofagen) hem als pac-mans opeten. Maar hoe krijg je de lymebacterie nou rond?
Antibiotica kan de lymebacterie doden wanneer je deze binnen 2 weken na de tekenbeet inzet.
Leo adviseert om ook jaren later wanneer je niet eerder een antibiotica hiervoor hebt gekregen, het alsnog in te zetten. Maar doe dat maximaal 2 weken (behalve in bepaalde heftige gevallen max 28 dagen zoals bij hersenvliesontsteking). Dit zorgt ervoor dat de lymebacterie alsnog rond kan worden, zodat onze afweercellen het op kunnen ruimen.
Maar let op wanneer je toch eerder antibiotica hebt gekregen, herhaal dit nooit!

Een andere optie is lactoferrine.
Ik ben een enorm fan van lactoferrine het is een lichaamseigen stof die in hoge mate in borstvoeding voorkomt, een betere basis tegen ziekteverwekkers kun je je niet wensen.
Lactoferrine zorgt er ook voor dat de lymebacterie waardoor het een slome slak wordt, zodat ons afweersyteem hem kan “vangen”.



Bron afbeelding: https://www.newhaven.edu/_resources/documents/academics/surf/past-projects/2014/dylan-haenel-paper.pdf

 

Verzwaren & Vertragen:


Vertragen kun je dus met lactoferrine goed oppakken en daarnaast kunnen we de lymebacterie ook verzwaren. Hoe?
De lymebacterie heeft een celmembraan van palmitinezuur die keihard is. De benodigdheden voor zijn goede celmembraan zijn fructose en glucose en je raadt het al, die jat de lymebacterie natuurlijk weer van ons.
Maar wat als we fructose- en glucose-arm gaan eten? Yes you got it! Dan is hij minder sterk!
Wij hebben een zachte celmembraan die wel oxidatief gevoelig is omdat het bestaat uit Omega 3 (EPA/DHA), dit in tegenstelling tot de lymebacterie. Met Omega 3 kunnen we zijn celmembraan zacht maken, waardoor hij minder snel kan bewegen.

Een andere stof die hij nodig heeft voor opbouw van zijn celmembraan is fosfatidylcholine en ja natuurlijk steelt hij weer onze choline. Voor ons is choline nou net megabelangrijk voor verschillende functies:

  1. belangrijkste levermethylator om te ontgiften (niet zo gek dat mensen met lyme hier nou net zoveel moeite mee hebben)
  2. opbouw voor onze eigen celmembraan, zodat celstofwisseling ook goed kan verlopen
  3. Acethylcholine een erg belangrijke neurotransmitter tussen zenuw & spieren, niet zo gek dus dat je van die rare spiertrekkingen hebt…

 

Top 12 choline in voeding:

  1. Lever (rund)
  2. Eieren
  3. Oesters
  4. Zalm
  5. Kabeljauw
  6. Pistache
  7. Gedeelde plaats: Quinoa en Amarant
  8. Cashew
  9. Shiitake
  10. Bloemkool
  11. Snijbiet
  12. Spruitjes

 

Waarom choline?

Choline is een belangrijke voedingsstof voor het menselijk lichaam en wordt vaak ondergewaardeerd. Ons lichaam kan het zelf aanmaken en we halen het uit met name dierlijke voeding. De effectiefste bronnen zijn eieren, lever en ander orgaanvlees. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is 400 milligram per dag. Zwangere vrouwen en ouderen kunnen een verhoogde behoefte hebben. Daarnaast kunnen de cholinewaarden beïnvloed worden door alcoholgebruik, toegevoegde suikers en een vegetarische of veganistische levensstijl. Choline is zelfs zó belangrijk dat het verplicht is om onderdeel uit te maken van zuigelingenvoeding.

Choline draagt als ultieme voorloperstof van fosfatidylcholine bij aan een normaal lipidenmetabolisme en ondersteunt de reinigende werking door de lever. Daarnaast is choline een voedingsstof waarmee we acetylcholine aanmaken, een neurotransmitter. De co-factor vitamine B6 heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en een normale psychologische functie en draagt bij aan een normaal metabolisme van homocysteïne.

Een normaal homocysteïnemetabolisme zorgt ervoor dat homocysteïne goed wordt afgebroken. Dit is belangrijk omdat homocysteïne in hoge concentraties schadelijk is. Choline draagt bij aan de levering van methylgroepen. Choline heeft daarmee een rol in productie en afbraak van homocysteïne.

Dit is natuurlijk pittige materie en kom je er niet helemaal uit, dan kun je dit misschien aan jouw behandelaar doorsturen zodat hij jou nog beter kan behandelen.

 

WAAR KAN JIJ MET JOUW KLACHTEN TERECHT?


In 2023 worden weer nieuwe behandelaars opgeleid met deze laatste kennis en het toepassen daarvan. Mocht jij als behandelaar interesse hebben, lees dan dit eens rustig door, of mocht jij als cliënt jouw behandelaar erop willen attenderen, stuur hem of haar deze blog of deel hem op Social Media. Zo helpen we elkaar!
https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-2-9/

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 8 september 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

 

WANNEER JE INTERESSE HEBT IN DEZE OPLEIDING, MAAR NOG MET EEN AANTAL VRAGEN ZIT, OF JE WILT GEWOON EENS KENNIS MAKEN VOORDAT JE JE INSCHRIJFT, MAIL ME DAN EVEN DAN MAKEN WE EEN BELAFSPRAAK.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om om de twee weken een mail te ontvangen met de nieuwste blog:

Je hebt je met succes ingeschreven!

Delen
Gepubliceerd door:
Gerrie Hasselaar

Recente artikelen

Wat te doen na een tekenbeet

Hebben mensen het over Lyme, dan bedoelen ze daar meestal de Ziekte van Lyme (Lyme)…

5 maanden geleden

Nieuwe Lyme-expert | Desirée van Cuijk

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die afgelopen najaar zijn geslaagd.…

7 maanden geleden

Ondersteuning van afvoerende organen

Helaas zie ik te veel heftige verergeringen bij Lymeklachten na een (Lyme)behandeling (Herxheimer reactie). De…

7 maanden geleden

Nieuwste lyme-inzichten vervolg 4/9

Natrium hard nodig! Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel hè?   Overzicht…

8 maanden geleden

Nieuwe Lyme-expert | Klassiek Homeopaat Jan Bot

Met grote trots wil ik aan jullie voorstellen de therapeuten die dit najaar zijn geslaagd.…

9 maanden geleden

Hoe ziet mijn behandeling eruit in 2024?

MEER AANDACHT VOOR LYME In deze blog vertel ik je wat meer over hoe mijn…

9 maanden geleden