Home » Behandeling Ziekte van Lyme » Nieuwste lyme-inzichten vervolg 5/9

Nieuwste lyme-inzichten vervolg 5/9

door | 5 feb, 2023 | Behandeling Ziekte van Lyme

Waarom blijven bloedwaardes vaak normaal en lijkt er niets aan de hand bij lyme? Heb je de vorige blogs gelezen? Wat een puzzel he?

 

Overzicht terug te lezen blogs over dit onderwerp:

 1. Blog 1: aanwijzingen voor de toename van lyme, het mogelijke ontstaan en waar het in Nederland meer voorkomt
 2. Blog 2: nieuwste tips over hoe je lyme te slim kunt af zijn
 3. Blog 3: het gevecht om ijzer
 4. Blog 4: natrium hard nodig 

In deze blog ga ik weer wat dieper in op wat ik van het lymecongres gepresenteerd door Dr. Leo Pruimboom heb opgestoken en hoe ik dat in mijn praktijk Lymeherstel zie.

Hier vertel ik je hoe het komt dat de artsen geen diagnose kunnen stellen, simpelweg omdat jouw bloedwaardes gewoon ok zijn op papier. De lymebacterie legt jouw complementair afweersysteem plat, soort van hij zit achter de knopjes van jouw besturingssysteem en jij hebt zelf niet meer de regie in handen. Crap!


Strategie lymebacterie:

Het houdt niet op met zijn trucs… in de vorige blogs heb je er al een aantal gezien, maar hij heeft er nog eentje! In tegenstelling tot andere gramnegatieve bacteriën heeft hij geen LPS* en geen gen voor productie van nucleotiden*, aminozuren, vetzuren en enzym voor co-factoren.
Deze nucleotiden, aminozuren en vetzuren zijn afhankelijk van een aerobe metabolisme/verbranding, oftewel je hebt zuurstof nodig om te verbranden.

*LPS = Lipopolysachariden zijn grote moleculen die voorkomen in de buitenmembraan van gramnegatieve bacteriën. Het zijn celwandbestanddelen die een sterke reactie van het afweersysteem veroorzaken. Dit heeft de lymebacterie dus niet!
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipopolysacharide

*nucleotiden= bouwstenen voor DNA- en RNA-vormen

Ook heeft hij geen flagellen aan de buitenkant. Hij is zelf niet giftig en produceert ook geen giftige stoffen zoals voorheen werd gedacht, maar hij laat wel een spoor aan vernielingen achter!
De lymebacterie is volledig afhankelijk van onze mineralen en co-factoren.

Zo gebruikt/misbruikt hij ons afweersysteem om zich voort te planten en zelfs tegen ons op te zetten (auto-immuun). De lymebacterie is namelijk in staat om jouw afweersysteem uit te schakelen, waardoor jouw leger nooit een signaal krijgt om uit te rukken, waardoor het lijkt alsof er niets aan de hand is, terwijl jij een soort van doodgaat en hij sterker wordt.


Verandering cellen door lymebacterie:

Door de besturing over te nemen, kan hij een verandering aanbrengen in de cellen zoals:

 • Fibroblasten;
 • Endotheelcellen;

Misschien heb je al aan honderden bellen getrokken bij de artsen en gaven zij aan na het zoveelste onderzoek dat er toch echt niets aan de hand is. Je bloedbeeld is top en jij denkt dat je gewoon gek aan het worden bent. Herkenbaar? Doffe ellende dus, maar het ligt niet aan jou, nee die lymebacterie zorgt ervoor dat jouw bloedbeeld gewoon goed blijft, zodat hij niet wordt aangevallen. Superslim natuurlijk, maar wat kun jij ermee?


Hoe help je de lymebacterie?

Ah nu niet zo moeilijk meer, maar even hier een opsomming:

 • Niet bewegen;
 • Roken
 • Te veel eten;
 • Te weinig slapen;
 • Te weinig drinken;

Oftewel zoals Leo zo mooi zegt de sedentary lifestyle; te weinig bewegen en teveel zitten/liggen.

Hoe zorgt de lymebacterie ervoor dat het bloedbeeld normaal blijft?

 1. De lymebacterie zorgt ervoor dat er een stofje aangemaakt wordt (IL10) wat tegen jouw leger zegt: “niets aan de hand” ze noemen dat ook wel een immuunsuppressor oftewel onderdrukker van jouw immuun/afweersysteem.
  Dit stofje wordt ook aangemaakt bij kanker en bij Burn-out, logisch dat je dan ook lymegevoeliger bent, kon er ook nog wel bij.

Voorbeeld in de praktijk:
Wat ik vaak in mijn praktijk zie, is dat ongeveer 1 tot 2 jaar voor het ontstaan van de klachten er iets emotioneels is gebeurd, wat je nog niet of nauwelijks verwerkt hebt. Het stofje (IL10) is dan al aanwezig en daardoor ben je lymegevoeliger.
Wanneer je deze emotionele “angel” nog niet hebt verwijderd, blijft het etteren en kun je onvoldoende herstellen. Zo had ik laatst een gevoelige jongeman in de praktijk met heftige lymeklachten met name bij het denken (neuroborreliose).

Ik vroeg hem wat er een jaar daarvoor was gebeurd en hij vertelde dat hij de band met zijn moeder had verbroken, terwijl zij altijd 2 handen op 1 buik waren. Een paar jaar later overleed zij en hij was nog niet aan verwerken toegekomen. Homeopathie kan dit proces goed ondersteunen waardoor deze emotionele “angel” verwijderd kan worden en hij op alle niveaus verder kan herstellen.

 • Scavenges oftewel jagers die de lymebacterie inzet om Mangaan en Zink te stelen. Ons afweersysteem wordt dan onderdrukt, zodat het geen tegenreactie/aanval kan inzetten (pro-inflammatoir).

 

Dit stimuleert een stofje Soc1/3 wat ervoor zorgt dat wij een cytokineresistentie kunnen ontwikkelen, waardoor een stofje (Interferon) niet wordt geproduceerd, waardoor je geen ziekteverwekkers kunt doden. Holy crap!

Weet je nog in de vorige blogreeks dat ik vertelde over een cytokinestorm? Dit is precies het tegenovergestelde een afweersysteem die niet reageert, beide zwaar K!
Wil je meer weten over uitleg afweersysteem lees dan de reeks over de cytokinestorm op: https://lymeherstel.nl/versterking-van-jouw-eigen-afweersysteem/wanneer-het-afweersysteem-de-controle-kwijt-is-bij-lyme-of-bij-een-virus/

 

Cytokineresistentie (ongevoelig voor ontstekingsremmers) heeft als gevolg:

–         Insulineresistentie*
(ongevoelig voor insuline)

–         Leptineresistentie*
(ongevoelig voor leptine (geen verzadigd gevoel)).
Jij hebt misschien ook wel altijd honger?

–         Bloedstollingsproblemen door Trombocytopenieresistentie
(ongevoelig voor bloedplaatjes; eerste verdediging tegen bloedverlies)

–         Groeihormoonresistentie
(ongevoelig voor groeihormoon).

–         Eporesistentie
(ongevoelig voor aanmaak nieuwe rode bloedlichamen, niet zo gek dat je moe blijft)

* Leptine en insuline zijn van grote waarde voor de hersenen, zogenaamde permitines; die geven toestemming voor gedrag.
Wanneer de eerste 2 uit balans zijn, kun je dus ander gedrag gaan vertonen. Logisch dat je jezelf dan kwijtraakt, heel heftig je kunt zelfs een ander mens worden.

 1. Lymebacterie blokkeert het complementair afweersysteem wat in onze lever functioneert, waardoor er geen ontstekingswaardes aangetoond kunnen worden.
  De arts meet dit in jouw bloed (CRP) en die is meestal keurig, waardoor de arts denkt dat er niets aan de hand is en jouw omgeving dus ook. Waar blijf jij dan?
  Daarnaast zorgt de lymebacterie ervoor dat hij niet zichtbaar gemaakt kan worden. Ons leger scant ons lijf altijd op zoek naar ziekteverwekkers. Wanneer een ziekteverwekker wordt gevonden, plaatst het leger daar een soort vlaggetje op, zodat het zichtbaar is als bad guy en gedood kan worden. Nou die lymebacterie zorgt ervoor dat stofjes zoals C1, C3 en C9 (onze vlaggetjes) niet geplaatst kunnen worden, dus ziekteverwekkers worden niet herkend en dus niet gedood. En weer vindt de arts natuurlijk niets want door uitschakelen vlaggetjes is er niets zichtbaar in het (bloed)onderzoek.
 2. Lymebacterie verandert onze stofwisseling (metabolisme) van ons afweersyteem, waarbij hij ons leger (neutrofielen) in snelheid nog meer vertraagt. En we waren al zo traag in vergelijking met de ongekende snelheid van de lymebacterie.
  De lymebacterie kan van lactaat namelijk pyruvaat maken wat ervoor zorgt dat hij nog meer energie en snelheid ontwikkelt. Ons leger hobbelt er een beetje achteraan en kan de lymebacterie never nooit bijbenen.
 3. Lymebacterie steelt fosfatydylcholine. Choline die wij nu juist hard nodig hebben voor:
  – opbouw van onze celmembranen;
  – acethylcholine als belangrijkste neurotransmitter tussen zenuw en spieren;
  – en de belangrijkste levermethylator voor ontgifting.
  In het volgende hoofdstuk meer hierover.
 4. Remt Cox-2 en 5-Lox.
  Cox-2 zorgt voor de productie van prostaglandinen die een rol hebben in ontsteking.

Dit is natuurlijk pittige materie en kom je er niet helemaal uit, dan kun je misschien jouw behandelaar doorsturen zodat hij jou beter kan behandelen.

 

WAAR KAN JIJ MET JOUW KLACHTEN TERECHT?


In 2023 worden weer nieuwe behandelaars opgeleid met deze laatste kennis en het toepassen daarvan. Mocht jij als behandelaar interesse hebben, lees dan dit eens rustig door, of mocht jij als cliënt jouw behandelaar erop willen attenderen, stuur hem of haar deze blog of deel hem op Social Media. Zo helpen we elkaar!
https://lymeherstel.nl/behandeling-ziekte-van-lyme/nieuwste-lyme-inzichten-2-9/

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 8 september 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

WANNEER JE INTERESSE HEBT IN DEZE OPLEIDING, MAAR NOG MET EEN AANTAL VRAGEN ZIT, OF JE WILT GEWOON EENS KENNIS MAKEN VOORDAT JE JE INSCHRIJFT, MAIL ME DAN EVEN DAN MAKEN WE EEN BELAFSPRAAK.

 

 

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1