Helaas zie ik te veel heftige verergeringen bij Lymeklachten na een (Lyme)behandeling (Herxheimer reactie). De oorzaak is vaak het onjuist toepassen van de behandelstappen bij Lymebestrijding. Megabelangrijk om de basisstappen goed neer te zetten zoals eerst de afvoerende organen ondersteunen, voordat je de Lymebacterie doodt en direct de jacht opent op de co- en/of opportunistische infecties.
Ondersteun eerst de afvoerende organen!
Ga niet zomaar de Lymebacterie doden wanneer je niet weet of de afvoerende organen in staat zijn om de afvalstoffen op te ruimen. Met uitzondering van de eerste 14 dagen na een Lyme-infectie, waarbij ik juist wel antibiotica adviseer. Daarna adviseer ik een andere strategie.
Meestal zijn de afvoerende organen niet meer in staat om voldoende te ontgiften. Misschien mede de reden waarom de Lymebacterie kon toeslaan? Wanneer afvalstoffen zich ophopen, heeft een ziekteverwekker meer vrij spel.
Met afvoerende organen bedoel ik alle organen die iets afvoeren, zoals darmen, huid (zweten), longen die afvalstoffen afvoeren in de vorm van kooldioxide, de nieren met de urine en het lymfesysteem. Laten we eens kijken welk orgaan wat doet en hoe we die kunnen ondersteunen.
Het is een flinke opsomming geworden, omdat ik het belangrijk vind dat je weet hoe en waarom Lymeherstel werkt. Bewustwording is van groot belang voor jouw Lymeherstel en kennis is daarbij onontbeerlijk. De kennis die ik nu deel gaat diep, zodat een behandelaar hier ook tools aangereikt krijgt. Samen met een behandelaar kun je zo puzzelstukjes verzamelen om tot Lymeherstel te komen.
Sommige dingen gaan misschien te diep zoals onderzoeken, deze zijn dan ook meer bedoeld voor de behandelaar. En mocht je als behandelaar meer willen weten, wees welkom in mijn opleiding tot Lymehersteltherapeut!
Lever:
Zoals je hebt gelezen, dealen mensen met Lyme vaak met een minder goed werkende lever. Je hebt dan te maken met methyleringsproblemen; omzettingsproblemen, waardoor je bijvoorbeeld niet (voldoende) kunt ontgiften.
Aan welke afvalstoffen kun je denken?
Naast slechte voeding en toevoegingen in kant en klare voeding (E-nummers) kun je ook denken aan medicijnen, zoals de pil, antibiotica, vaccinaties, een paracetamolletjel maar ook roken, alcohol. Helaas is de lucht in Nederland ook niet al te schoon en hebben we ook te maken met pesticiden. En wat denk je van huidverzorging en cosmetica die helaas ook flink wat gifstoffen kunnen bevatten.
Ontgiftingsklachten
Misschien heb je de volgende klachten al eens ervaren tijdens het afvallen, of bij (teveel) koffie, medicatie of andere afvalstoffen? Denk aan:
hoofdpijn, pukkels, vaak plassen, moe, grieperig, koortsig, zweten, diarree ja het lijf zet dan alle afvoerende organen in om te ontgiften.
Die afvalstoffen lagen eerst veilig opgeslagen in het bind- en vetweefsel, omdat de lever onvoldoende capaciteit had om ze af te voeren en je lijf er alles aan doet om het dan uit de bloedbaan te houden. Wanneer je dan ineens die afvalstoffen wil verwijderen, kan het hele systeem op tilt slaan, waardoor Herxheimer klachten kunnen ontstaan. Dit komt bij Lyme helaas vaak voor.
Afvalstoffen in bind- en vetweefsel
Wanneer de lever de afvalstoffen onvoldoende kan afvoeren, gaat het veiligheidshalve naar het bind- en vetweefsel. Weet je nog dat ik vertelde dat de Lymebacterie soms niet aangevallen kan worden door ons afweersysteem omdat ons leger (afweersysteem) op een andere plaats aan het vechten is? Juist dat is dus in dit weefsel waar ontstekingen alarm slaan.
Lees meer hierover in deze blog.
Wil jij ook mensen met Lyme op een natuurlijke manier behandelen, lees dan verder.
Of heb je zelf Lyme, deel dan deze blog met jouw behandelaar als dat past.
Oproep aan therapeuten:
Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de bijbehorende symptomen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden.
Op 13 september 2024 start weer een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut. In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil jij leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en hoe jij vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround natuurlijke behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou!
Geaccrediteerd bij alle beroepsverenigingen!
De opleiding is zeer geschikt voor homeopaten
De homeopaten krijgen een (homeopathische) verdieping afzonderlijk van de niet-homeopaten die de basis leren.
NVKH accreditatie: Homeopathie 2 dagen, Medisch 2 dagen Overig 4 dagen
Interesse? Stuur me een mail, zodat we even kunnen bellen!
0 Reacties