Home » Symptomen Ziekte van Lyme » LYME & VOEDING (Histamine): Wat kun je het beste eten?

LYME & VOEDING (Histamine): Wat kun je het beste eten?

door | 18 jan, 2020 | Symptomen Ziekte van Lyme, Versterking van jouw eigen afweersysteem, Waarom is Lyme zo moeilijk te genezen?

Goodmorning sunshine❤

Komt ze weer met eten… Ja, eten is meestal wel een dingetje bij de meeste mensen. We zijn vaak zo gewend aan wat we graag eten dat variatie vaak ver te zoeken is. Vaak eten we bewust of onbewust voeding die ons vult maar niet voedt.Aan voeding heb ik al een aantal blogs gewijd. Hierbij nog even een kort overzicht; kies uit wat bij jou past om te lezen:

 

❤  Afvallen; geen stress, anders val je niet af:
https://lymeherstel.nl/tips/afvallen-geen-stress-want-anders-val-af/
❤  Kom niet aan mijn eten:
https://lymeherstel.nl/tips/kom-niet-aan-mijn-eten/
❤  Welke voeding past bij jou:
https://lymeherstel.nl/tips/jouw-persoonlijke-superfood/
❤  Detoxen deel 1, vasten en snel afvallen:
https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-1/
❤  Detoxen deel 2, hoe werkt je lever?
https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-2/
❤  Detoxen deel 3 waar moet je op letten:
https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-3/
❤  Detoxen deel 4, wat kan er allemaal fout gaan:
https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-4/  

Lyme komt vaker voor dan je denkt 
Ik blijf het toch zeggen… Vaak eten we bewust of onbewust voeding die ons vult maar niet voedt.In mijn vorige blog schreef ik hier ook al over, het komt veel vaker voor dan we denken. Hoe dan? Als je nagaat dat je niet door een teek alleen besmet kunt raken met de ziekte van Lyme lijkt het al wat logischer. Alle stekende insecten kunnen nagenoeg lyme overdragen. Ja ook muggen. Daarbij is Lyme ook van moeder op kind via de zwangerschap overdraagbaar, via bloedtransfusies en seksueel overdraagbaar. 

Blijf jij dus moe zonder aanwijsbare reden, heb je last van klachten die komen en gaan en heb je wellicht geen diagnose of de fibromyalgie/CVS/MS/Reuma als diagnose gekregen, denk dan juist aan Lyme. Meer lees je op: https://lymeherstel.nl/verloop-van-de-ziekte-van-lyme/misschien-heb-jij-wel-lyme/

Lyme & Voeding
Door de juiste voeding tot je te nemen, kun je enorm verbeteren van je klachten en ook klachten voorkomen. Dit keer ga ik wat dieper in op het anti-histamine dieet. Veel mensen met Lyme (en andere ziektes) ervaren veel verbetering wanneer ze histaminerijke voeding en/of histaminevrijmakers laten staan of verminderen.

Welke voeding past bij jou
Ieder mens is anders en wat voor de een superfood is, levert bij de ander stress op wat nadelige effecten op de gezondheid zou kunnen hebben. Kortom het blijft maatwerk! Wil je precies weten wat goede voeding voor jou is, lees dan vooral mijn vorige blog nog eens terug. In deze blog leg ik precies uit wat een voedselintolerantietest is en krijg je een voorbeeld hiervan te zien. Deze test kun je via mij aanvragen. 

Histamine
Eerder heb ik het stofje histamine ook al even besproken, maar ik zal het nog even kort herhalen. Histamine ken jij misschien in de vorm van anti-histamine remmers die je kunt krijgen tegen allergeen zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Histamine vind je in het bindweefsel, in jouw darmen en alle weefsels die in contact staan met de buitenwereld, zoals jouw huid en slijmvliezen. 

Histamine m.b.t. maagzuur
Histamine zorgt voor maagzuurproductie, maar kan ook jeuk veroorzaken, heftige paniekaanvallen, angst en je hart kan er sneller van gaan kloppen. Histamine kun je namelijk zien als wapen van jouw afweersysteem tegen allerlei gespuis. Histamine haakt aan op de receptor (ontvanger) van de indringer en regelt ook dat jouw vaten meer open gaan staan (vasodilatatie). Best heel tof geregeld van jouw lijf toch, want dat gespuis wil je direct afvoeren! 

Hoe het komt dat deze wapens (histamine) bij de een sneller vrijkomen dan bij de ander is vooral gelegen in jouw maakproces, dus toen jij in de buik van jouw moeder zat. Andere factoren spelen uiteraard ook weer mee, zoals; ben je opgegroeid in een zeer propere omgeving dus heel veel hygiëne, waardoor jouw immuunsysteem niet heeft kunnen leren om te gaan met bacteriën, virussen etc. dan kan het zijn dat het nu ineens bij elk wissewasje gaat vuren (histamine gaat afschieten) zonder dat er echt iets aan de hand is. 

Ik bedoel bv bij hooikoorts; ik denk niet dat de pollen jou om zeep kunnen helpen of dat stofbolletje in de hoek van de huiskamer dat kunnen (bij een huisstofallergie), maar toch kun je er heel heftig op reageren. Lees er meer over op: https://lymeherstel.nl/tips/histamine-deel-1-jeuk-uitslag-paniek-hooikoorts-huisstofmijt-en-andere-allergieen/

Klachten bij Histamine
Histamine kan heel veel verschillende klachten veroorzaken. Welke klachten dat zijn, ligt aan het werkingsgebied:

 1. H1-receptoren leiden tot:
  menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen/spasmen, vernauwing van de bronchiën met ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwellingen andere allergische reacties waaronder zelfs een anafylactische shock;
 2. H2-receptoren leiden tot:
  diarree, brandend maagzuur, reflux, braken en ademhalingsproblemen;
 3. H3-receptoren leiden tot:
  hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie, slapeloosheid, slaperigheid en heeft invloed op jouw bioritme.
 4. H4-receptorenhebben vermoedelijk invloed op jouw beenmerg.

Lees er meer over op: https://lymeherstel.nl/tips/histamine-deel-2-jeuk-uitslag-paniek-hooikoorts-huisstofmijt-en-andere-allergieen/ 

Wanneer kun je last krijgen
Er zijn verschillende oorzaken die je terug kunt lezen in mijn vorige blog, maar een aantal wil ik hier toch even extra toelichten: 

 • Je hebt te veel mestcellen (cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt)
 • Te veel allergenen in jouw buurt
 • Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel vrij doet komen. Bijvoorbeeld: zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien etc.Quercetine werkt histamine tegen en kun je als natuurlijk tegenmiddel inzetten. Je vindt dit in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

  Betaglucanen werken ook erg goed je vindt die vooral in edelgist en ik werk graag met betaglucanen in de Protect (supplement van Zinzino ter ondersteuning van jouw darmen).
  Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en biedt ook hier weer alle ondersteuning. Meer weten over Omega 3? Lees dan.https://lymeherstel.nl/omega3-info/. Voor mensen met klachten is dit enorm belangrijk!

  Mensen met Lyme ervaren over het algemeen veel verbetering wanneer ze dit uit hun voeding weglaten.   Probeer het eens en kijk  wat het voor jou kan betekenen!

 • Wanneer je ziekteveroorzakers in jouw darmen hebt die zelf ook nog eens histamine aanmaken
 • Ander gespuis die ook een histaminereactie hebben veroorzaakt
 • Of wanneer je voeding eet waar je niet goed tegen kunt (heel handig om dan een voedselintolerantietest eens te doen, want vaak weten we niet waar we niet goed tegen kunnen en soms eet je dat iedere dag)
 • Bij het ouder worden
 • Stress; bijnieren functioneren dan niet meer optimaal lees er hier alles over. Je lichaam denkt bij stress vaak aan die tijger die je moet bevechten dan gaat je lichaam echt geen maagzuur produceren omdat er eten aan zal komen. Lyme is pure stress net als iedere andere ziekte;
 • Middenrifbreuk; Vaak wordt gezegd dat je maagklepje niet meer goed sluit, maar is dat wel zo? Meestal wordt ervan uitgegaan dat je te veel maagzuur hebt, maar guess what? Dat is vaak helemaal niet het geval…Lees nog maar eens mijn blogs terug hierover: https://lymeherstel.nl/tips/teveel-te-weinig-slik-je-maagzuurremmers-deel-2/
 • Afbraak- en omzettingsproblemen; Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DiAminoOxidase (DAO) en in het zenuwstelsel omgezet worden via histamine-N-methyltransferase. Juist daar kan best veel misgaan. Vooral bij het enzym DAO. Je kunt dit ook los als supplement voor de maaltijd slikken.
 • Jouw lever die de histamine niet goed kan afbreken, waar we het al eerder over hadden. Jouw lopende band genaamd Methylering moet jouw histamine opruimen. Het personeel wat bij die lopende band hoort is: vitamine B12, Folaat, Magnesium, Zink en Choline. Wanneer je deze vitamine en mineralen te kort komt, kun je ook klachten van histamine ervaren. Een goede multi-vitamine raad ik dan ook altijd aan, het liefst met beta-glucanen. Mensen met Lyme hebben vaak al veel leverproblemen hebben, dit histamine probleem komt dan erg vaak voor. 

 

Wil jij zelf leren hoe je Lyme op een natuurlijke manier kunt behandelen?

 Ben jij therapeut en wil jij zelf leren om lyme op een natuurlijke manier te behandelen, kijk dan eens of deze vakopleiding bij jou past: https://lymeherstel.nl/opleiding-lyme-herstel-therapie/

 

Wil jij jouw praktijk voller en uitbreiden, dan is dit een geweldig mooie uitdaging!

Er is een nijpend tekort is aan therapeuten die dit kunnen behandelen. Ik krijg cliënten van heinde en verre in mijn praktijk, (zelfs uit het buitenland), omdat er te weinig specialisme is.Ik kan niet alle mensen met lyme meer alleen helpen dus vandaar dat ik jouw hulp nodig heb. 

Wil je dat ik met je meedenk?
Je kunt direct starten met de gratis 5-daagse online cursus. Heb je daarna nog hulp nodig dan puzzel ik graag met jou mee. Hier lees je hoe mijn behandeling eruitziet: https://lymeherstel.nl/tips/hoe-ziet-mijn-behandeling-eruit/

 

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten. Bij twijfel vul deze lijst dan eens voor jezelf in.  

Bronnen: 

❤ How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD 

❤ Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner  

❤ Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner

 

 

 

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2