B6:
Pyridoxine, Pyridoxaal, Pyridoxamine zijn alledrie B6 maar moeten nog worden omgezet in jouw lichaam in P5P dat is de actieve vorm van B6.
Wanneer je problemen hebt met de omzetting in de actieve vorm kan dat komen omdat er wellicht niet voldoende “personeel” oftewel co-factoren aanwezig zijn voor deze omzetting.
Wat doet B6?
B6 is nodig voor de aanmaak van neurotransmitters (communicatiestofjes) in de hersenen, zoals bv serotonine (het feel-good-stofje), zorgt voor goede stofwisseling en de opbouw en afbraak van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).
Klachten bij een te lage B6:
Heb je een lage B6 dan kun je je depri voelen en slaap je niet zo lekker.
Voor een langere tijd een tekort? Dan kun je last krijgen van zenuwaandoeningen, huidafwijkingen en een verminderde weerstand, zodat je vatbaarder bent voor ziektes etc.
Klachten bij een te hoge B6:
Neuropathie (verzamelnaam voor alle aandoeningen die worden veroorzaakt door het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen). Daardoor kunnen de spieren en het gevoel niet meer volledig werken.
Klachten van de gevoelszenuwen zijn bijvoorbeeld: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen.
Voorbeelden van klachten van de bewegingszenuwen zijn: kramp, dunner worden van spieren en zwakte.
Waar zit B6 in?
Je vindt het in vlees, vis, eieren (veganisten en vegetariërs raad ik om die reden aan om bij te slikken mbv tabletten), brood en graanproducten, aardappels, peulvruchten, groenten, melk, zuivel en kaas.
Het omzetten van de inactieve B6 naar de actieve B6:
Voor deze omzetting heb je deze co-factoren (jouw personeel, weet je nog ;-)) namelijk nodig: zink, magnesium, of kalium, calcium, kobalt en mangaan.
Ontbreekt er één van deze co-factoren dan kun je dus niet (voldoende) omzetten en kun je gaan stapelen met die B6. Dat zie je dan terug in een bloedtest waarin jouw B6 heel hoog kan zijn.
Wat zijn de normaalwaarden van B6:
Tussen de 35 – 110pmol/l.
Waarom is jouw B6-waarde te hoog?
Normaal plas je B6 gewoon uit, het is immers een wateroplosbare vitamine. Sommige mensen kunnen dat echter niet door een “brei-foutje”. Wanneer jij het niet kunt uitplassen, ga je stapelen en dat verklaart jouw hoge B6-waarde. Je kunt dit zelfs al hebben zonder dat je ooit B6 hebt (bij)geslikt!
Heb jij een mineralentekort?
Uiteraard kun je direct de actieve vorm gaan slikken, maar jouw lijf heeft keurig aangegeven onvoldoende co-factoren te hebben, oftewel een mineralentekort (je weet wel dat is het “personeel” voor die omzetting). Het is dus wellicht beter om die eerst eens te geven aan jouw lichaam?
En wanneer je dit “personeel” onvoldoende hebt dan kun je er ook van uitgaan dat er andere dingen niet lekker lopen, aangezien dit “personeel” ook bv. werkzaam is in jouw lever.
Kijk maar eens op deze blogs waar het bij jou dan waarschijnlijk nog meer niet lekker zal lopen, zo sprokkel jij jouw puzzelstukjes bij elkaar om je weer beter te kunnen gaan voelen.
Wanneer je P5P slikt (actieve vorm B6), is die omzetting al voor jou gedaan en heb je geen co-factoren nodig.
Maar goed B6 is net als alle andere vitamines pas werkzaam als het in de cel aankomt. En ja wij meten bij de huisarts altijd de waarde in het bloed (transportmiddel) en nooit intra-cellulair (in de cel waar het zijn werk pas kan doen), maar goed je hebt zo wel een indicatie. Lees hierover meer op: https://lymeherstel.nl/tips/hellup-bloedwaardes-goed/
Wat ook nog belangrijk is, is dat in het bloed veelal de inactieve B6 (Pyridoxine) wordt gemeten en niet de actieve B6 (P5P).
Uit een onderzoek van augustus 2017 (NPN in samenwerking met Universiteit van Maastricht) is gebleken dat door hogere doseringen Pyridoxine (inactief) de omzetting naar P5P (actief) wordt afgeremd. Op deze manier kun je dus zowel door een tekort als een teveel neurologische klachten ontwikkelen. Wat een gepuzzel….
In de volgende blog over B6 vertel ik jou nog meer over verschillende oorzaken.
Had je de vragenlijst van Lyme al ingevuld, dat zou namelijk ook heel goed de oorzaak kunnen zijn ❤
Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.
Bronnen:
- Yvonne van Stigt Oerslank opleidingsdagen licentie B.
- Jan Blaauw artikel “Is een hoge dosering vitamine B6 schadelijk” in het vakblad “ Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg van nov/dec 2017
- Margot Peineman bijscholing Van Natura Foundation
0 Reacties