Hi goedemorgen hopelijk heb je weer heerlijk geslapen en ben je weer opgeladen voor een nieuwe dag. Moet je nog wakker worden? Nee geen koffie hup onder die koude douche; en echt na 30 seconden voel je de kou nauwelijks nog. Gewoon eens proberen 😉
Ok we gaan het vandaag hebben over maagzuur en ja ook dat kunnen we bij de ziekte van Lyme tegenkomen (net als alle andere aandoeningen die je maar kunt bedenken).
Gebruik jij al een maagzuurremmer? Lees maar eens op deze blog wat voor tekorten je dan kunt oplopen.
Maar mocht je nu denken, help ik wil alles nog eens (terug)lezen over Lyme en de bijbehorende infecties; don’t panic hierbij de link.
Goed vrolijke zuurpruim nu verder met maagzuur.
Wat is maagzuur?
Maagzuurproductie verloopt onder invloed van de bijnieren en wanneer die bijnieren door stress niet helemaal lekker lopen, tja dan heb je daar dus alweer een probleem te pakken.
Van de “bijnieruitputting” heb ik ook weer een blog uiteraard, kijk ook maar eens op deze pagina.
Maar goed wanneer dat niet helemaal lekker loopt, dan heb je wellicht behoefte aan wat extra maagzuur en dat kan bv in de vorm van wat appelazijn of een citroentje.
Wanneer je namelijk een tekort hebt, kan jouw voedsel in de maag gaan gisten. Dan komt deze zure drap omhoog gebubbeld en zorgt op die manier voor een irritatie van de slokdarm.
Helaas wordt in dit soort gevallen ook vaak een maagzuurremmer gegeven tja die kan je eigenlijk missen als kiespijn.
Reflux (baby’s):
Wat legt Yvonne van Stigt dat toch altijd weer goed uit!
Baby’s hebben gelukkig niet heel snel een maagzuurtekort, maar wat is er dan aan de hand?
Histamine:
Er bestaat nog een superleuk stofje die noemen we histamine en wellicht ken jij die wel van de histamineremmers die jouw hooikoorts onderdrukken? Dat je dat op een gemakkelijke andere manier kunt oplossen, is weer een ander verhaal daarvoor kun je kijken op deze pagina waarin ik je uitleg hoe je je hooikoorts kunt verminderen op een natuurlijke manier.
Ok terug naar histamine mbt maagzuur. Histamine kan jeuk veroorzaken, maar ook echt paniekaanvallen, angst en je hart gaat er sneller van kloppen. Histamine kun je namelijk zien als wapen van jouw afweersysteem tegen allemaal gespuis. Histamine haakt aan op de receptor (ontvanger) van de indringer.
In jouw spijsverteringsgebied vind je vooral H2-receptoren. Wanneer histamine aanhaakt op deze receptor, kun jij dus bv brandend maagzuur krijgen.
Er bestaan 4 verschillende receptoren en ze hebben allemaal hun eigen werkingsgebied.
- H1-receptoren leiden tot:
menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen/spasmen, vernauwing van de bronchiën met ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwelling en andere allergische reacties waaronder zelfs een anafylactische shock; - H2-receptoren leiden tot:
diarree, brandend maagzuur, reflux, braken en ademhalingsproblemen; - H3-receptoren leiden tot:
hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie, slapeloosheid, slaperigheid en heeft invloed op jouw bioritme. - H4-receptoren hebben vermoedelijk invloed op jouw beenmerg.
Nou daarvan moest je zeker even bijkomen? Het is ook soms best veel en ingewikkeld. Kraak jouw mooie hersenpan maar even niet verder. In de volgende blog ga ik je weer bestoken met info en vooral wat je eraan kunt doen.
Zie ik je over 2 weken weer?
Laten we elkaar helpen!
Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.
Bronnen:
❤ Bijscholing Yvonne van Stigt; www.oergezond.nu;
❤ Juglen Zwaan; www.ahealthylife.nl
Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?
Blogs to come:
❤ 12 mei: Histamine deel 1
❤ 26 mei: Histamine deel 2
❤ 9 juni: Menstruatieklachten
❤ 23 juni: Overgangsklachten Perimenopauze
❤ 7 juli: Overgangsklachten
❤ 21 juli: Migraine en andere kopzorgen
0 Reacties