Home » Voeding » Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf (+ de oorzaken ervan)

Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf (+ de oorzaken ervan)

door | 1 apr, 2022 | Voeding

Histamine is een redelijk onbekend stofje, maar het kan een lange lijst aan klachten veroorzaken. Gekmakende jeuk, brandend maagzuur, paniek, slaapproblemen… Wat kun je doen als je een overgevoeligheid voor histamine hebt? In deze blog geef ik je het antwoord op deze vraag!

Wanneer je stofjes als magnesium en vitamine B12 mist, kan je lever zijn werk niet goed doen en zit jij met een te hoog gehalte aan histamine opgescheept.

 

Hooggevoeligheid & ziekte van Lyme

Histamine is een redelijk onbekend stofje dat vooral bij (hoog)gevoelige mensen veel klachten kan veroorzaken. Ook veel mensen met de ziekte van Lyme zijn overgevoelig voor histamine. Deze zogenaamde biogene amine komt in bepaalde voeding en in jouw lichaam voor.

Histamine kun je zien als jouw munitie: het komt vrij om een ziekteverwekker te doden. Maar soms komt het vrij terwijl er géén echte ‘indringer’ is, zoals bij hooikoorts. Naast een allergische reactie kan het heftige klachten veroorzaken zoals gekmakende jeuk, huiduitslag, diarree, brandend maagzuur, paniek en depressie.

Misschien herken je de naam histamine omdat je anti-histaminica slikt. Deze medicatie zorgt ervoor dat een allergische reactie zoals hooikoorts afgeremd wordt. De nadelen zijn dat je de oorzaak niet of nauwelijks aanpakt en je last kunt hebben van de bijwerkingen zoals moeheid.

 

Paniekaanval en huiduitslag

Een voorbeeld uit mijn praktijk. Een cliënte belde me op in pure paniek. “Het is helemaal mis. Ik zit ineens onder de bulten en het jeukt verschrikkelijk,” zo begon ze huilend en angstig haar verhaal. Ze had geen idee waar dit ineens vandaan kwam, want er was in haar ogen geen duidelijke aanleiding. Ik vroeg wat ze had gegeten en toen ontdekte ik de oorzaak. Deze (hoog)gevoelige dame had te veel histamine gegeten en kon dit onvoldoende verwerken waardoor ze nu een paniekaanval met huiduitslag had.

 

Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf

Hoe weet je nu of je overgevoelig bent voor histamine? Hieronder staan klachten die veroorzaakt kunnen worden door een overmaat aan histamine in je lichaam.

 • Histamine 1 (H1-receptor): menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen of -spasmen, ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwellingen of allergieën.
 • Histamine 2 (H2-receptor): diarree, brandend maagzuur, reflux, braken of ademhalingsproblemen.
 • Histamine 3 (H3-receptor): hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie of slaapproblemen.

 

Wapen tegen ziekteverwekkers

Histamine vind je in ons lichaam: in het bindweefsel, in darmen en in alle weefsels die in contact staan met de buitenwereld, zoals huid en slijmvliezen. Histamine zorgt onder meer voor maagzuurproductie. Zoals gezegd kun je het stofje zien als munitie, als jouw wapen tegen ziekteverwekkers. Histamine regelt dat jouw vaten meer open gaan staan (vasodilatatie), zodat de indringer direct afgevoerd wordt. Superbelangrijk, zeker in deze tijd! Soms komt dit wapen (histamine) te snel vrij, waardoor er bovengenoemde klachten ontstaan. Histamine uit voeding is meestal de oorzaak.

 

Oorzaken van een te hoog histamine-gehalte

Waardoor kun je last krijgen van een overmaat aan histamine in je lichaam?

 • Histamine moet door de lever goed worden afgevoerd. Zie de lever als een afvalverwerkingsfabriek met zes lopende banden. Op een van die banden moet histamine verwerkt worden. Het ‘personeel’ dat hier werkt, bestaat uit vitamine B12, folaat, magnesium, zink en c Wanneer je deze stofjes mist, gaat de lopende band natuurlijk haperen en zit jij met histamine opgescheept – oftewel met jeuk, allergie, angst, slaapproblemen etc.
 • Je hebt te veel mestcellen: cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt.
 • Er zijn te veel allergenen in jouw omgeving.
 • Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel laat vrijkomen. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien en gember.
 • Je hebt ziekteverwekkers in jouw darmen die histamine aanmaken.
 • Je eet voeding die voor een ontstekingsreactie zorgt. Meestal ben jij je hiervan niet bewust. Een voedselintolerantietest is daarom een aanrader.
 • Problemen met histamine nemen toe als we ouder worden.
 • Door stress functioneren je bijnieren niet optimaal. Ze kunnen minder goed cortisol aanmaken om de histamine te remmen.
 • Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DAO en in het zenuwstelsel worden omgezet. Als er sprake is van afbraak- en omzettingsproblemen, lukt dit niet goed.
 • Erfelijke ‘breifoutjes’ kunnen een oorzaak zijn.
 • Je bent opgegroeid in een té schone omgeving, zodat je afweersysteem minder goed is getraind.

 

Wat kun je doen aan overgevoeligheid voor histamine?

Probeer de oorzaak te achterhalen. Vermijd histaminerijke voeding en voeding die histamine snel laat vrijkomen (histamine vrijmakers). Daarnaast is het belangrijk om dagelijks een goed Omega 3-supplement met polyfenolen te nemen in combinatie met een natuurlijke multivitamine met mineralen, zodat je voldoende ‘personeel’ bij de lopende band hebt om histamine af te voeren.

Werk dit onvoldoende? Puzzel dan verder en overweeg een voedselintolerantietest te doen en een IgE-test om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld bomen, grassen, huisstof, dieren etc. Mochten de klachten ondraaglijk zijn (denk vooral aan gekmakende jeuk) kies dan natuurlijke anti-histaminica zoals quercetine en/of betaglucanen in overleg met jouw behandelaar. Quercetine is een natuurlijk tegenmiddel. Je vindt het in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

 

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens verder op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

 

Oproep aan therapeuten

Op 2 september 2022 start ik een nieuwe ronde voor een 8 daagse geaccrediteerde vakopleiding (43EC) waarin je leert om Lyme natuurlijk te behandelen. Vooral bij (hoog)gevoelige mensen is een natuurlijke behandeling meestal effectiever. Mijn streven is de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Ben jij toe aan een drukkere praktijk, meld je dan vooral hier aan. Er is plek voor maximaal 12 therapeuten. Heb je interesse, dan bel ik je om af te stemmen of deze vakopleiding voor beiden passend is.

 

Wil je niets missen of anderen helpen?

Deel dan deze link, zodat ze zich vrijblijvend in kunnen schrijven voor deze informatie.

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Nora

  Bedankt voor de informatie en de erkenning dat het hebben van heftige allergieën voor heel veel problemen kan zorgen.

  Reageer
 2. Lydia P.

  Interessante informatie.
  Ik heb reeds 14 jaar allergieën en heftige jeuk. Heb meerder specialisten, allergologen, dermatologen, huisartsen, neuroloog, zelfs een psychiater bezocht.
  Helaas heeft nog niemand mij kunnen helpen. Het maakt mij enorm droevig en gefrustreerd. Ik verdraag vele voedingsmiddelen niet, vooral suiker (ben niet diabetes). Ook ben ik allergisch aan rubber, elastische stoffen, de kleur blauw…
  Op meerdere medicijnen reageer ik met uitslag en jeuk
  Ik neem medicijnen voor epilepsie (Topamax) en voor mijn trage schildklier (oa L-Thyroxine).
  Ook verdraag ik sinds 14 jaar de sterke stralen van de zon niet meer, dan krijg ik jeukende en pijnlijke bultjes op mijn linker arm en handruggen, nergens anders op mijn lichaam.
  Alle artsen staan met hun handen in de lucht…..het enige wat ze zeggen is “neem antihistamine, dan stopt de jeuk een tijdje”,,,,,en daarna krijg ik de rekening gepresenteerd.
  Ik voel me zeer ongelukkig, en vraag me af of ik zo oud moet worden.
  In ieder geval staan hier wel rake dingen op uw website, iemand die tenminste moeite doet.
  Chapeau.

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2