Home » Voeding » Voedingsmiddelen die klachten kunnen verergeren

Voedingsmiddelen die klachten kunnen verergeren

door | 6 dec, 2020 | Voeding

Voeding speelt een ontzettend belangrijke rol! Zo belangrijk dat het zelfs een verschil kan maken in het wel of niet herstellen van klachten. Logisch eigenlijk, want wanneer jij iets eet of drinkt, legt jouw afweersysteem als ware haar herstelwerkzaamheden even neer om te checken of je iets giftigs hebt gegeten. Dat is prioriteit 1!

Welke voedingsmiddelen vaak een verergering van de (lyme)klachten geven, hoe je dit herkent en uiteraard wat je eraan kunt doen lees je in deze blog.

 

Lyme en (over)gevoeligheid/HSP:

Bij lyme heb je vaak te maken met (over)gevoeligheid op alle gebieden. Denk aan prikkels van buitenaf; alles is teveel, wat een lawaai, wat een drukte….maar ook aan prikkels van binnenuit; heftige reacties op medicatie, supplementen en voedingsmiddelen. Lees meer over deze gevoeligheden.

 

Voedingsmiddelen die klachten verergeren:

Er bestaan voedingsmiddelen die we biogene aminen noemen die veel klachten kunnen verergeren en een herstel in de weg staan. Biogene aminen worden gemaakt uit de bouwstenen van eiwitten (aminozuren). De meeste bekend is histamine waarover ik al veel blogs heb geschreven. Deze herrieschopper kan dan ook echt veel klachten in stand houden en verergeren. Lees er meer over op: https://lymeherstel.nl/waarom-is-lyme-zo-moeilijk-te-genezen/lyme-voeding-histamine-wat-kun-je-het-beste-eten/

Andere biogene amines naast histamine zijn tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine, spermidine, tyramine, dopamine en serotonine. Bij lymeklachten zie ik vaak een enorme verbetering wanneer mensen deze voedingsmiddelen niet meer eten.

 

Wat gaat er niet goed:

Zoals al eerder uitgelegd bij histamine reageren de mestcellen met allerlei klachten die vaak lijken op allergieklachten zoals vermoeidheid, huiduitslag, galbulten, jeuk, niezen, kortademigheid, brandend maagzuur, hoofdpijn. Maar denk ook aan klachten als brainfog, hartkloppingen, stemmingswisselingen en depresieve klachten. De mestcellen zijn witte bloedcellen (jouw leger) die je in allerlei organen aantreft, zodoende kunnen allerlei klachten ontstaan en/of verergeren.
Dit geeft stress op alle niveaus, logisch dat bestaande klachten verergeren. Jouw lijf moet op alle fronten “brandjes” blussen waarvoor het noch de energie noch de benodigdheden heeft.

 

Afweersysteem laat teveel door

De oorzaak kan aangeboren zijn, een enzymtekort om deze biogene aminen af te breken, maar meestal is de oorzaak een afweersyteem wat teveel doorlaat. Jouw afweersysteem heeft als taak ervoor te zorgen dat deze stofjes niet in het bloed terecht komen. Wanneer jouw afweersysteem door lyme of andere oorzaken minder goed functioneert, laat het teveel door wat klachten oplevert of in stand houdt. De darmen breken deze biogene aminen onvoldoende af en jij herstelt niet of nauwelijks.

 

Hoe kom je hierachter?

Er bestaat een vrij simpele goedkope test (€ 30,00) die test op welke biogene aminen jij reageert. Afhankelijk van de uitslag, kan er een meer specifieke test volgen zodat je precies weet wat jij het best kunt eten om te herstellen.

 

Meer over lyme & Voeding:

Meer over voedingsmiddelen vind je in deze blog: https://lymeherstel.nl/tips/lyme-en-voeding/
Ik begrijp dat het een enorme puzzel is, maar uiteraard puzzel ik graag met jou mee!

 

Wil je alles weten over Lyme & Co-infecties?

Neem gerust een kijkje op mijn website Lymeherstel.nl. Hier kun jij je ook vrijblijvend inschrijven voor de nieuwsbrief via deze link!

 

 

OPROEP AAN THERAPEUTEN!

Er is een enorme vraag naar het natuurlijk behandelen van lymeklachten. Ik kan deze vraag niet meer alleen aan.Ben jij therapeut en wil je een drukkere praktijk?
Schrijf je dan nu in voor de geaccrediteerde vakopleiding tot lymeherstel therapeut. Geaccrediteerd door MBOG, NVKH, CAT, BATC en VBAG. We starten op 20 maart 2021 en je kunt je hier aanmelden. Mocht het door Corona niet door kunnen gaan, dan ontvang je uiteraard jouw geld terug.

 

 

Bronnen:

❤ How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD;

❤ Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner;

❤ Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner;

 

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin