De ziekte van Lyme (verder Lyme te noemen) is een infectie met de spirocheet-bacterie Borrelia. Je kunt regulier testen via de huisarts of je Lyme hebt. Er wordt dan gebruik gemaakt van de ELISA-test of de Western Blot-test. Beide testen bekijken of jij antistoffen hebt aangemaakt tegen de Borrelia. Helaas zijn deze testen onbetrouwbaar gebleken.

Je kunt hierdoor een onjuiste diagnose krijgen en nog erger ook een onjuiste behandeling met onjuiste medicatie. Zo kun je bv. Cortisone krijgen. Dit middel zorgt ervoor dat de ontstekingen geremd worden en het afweersysteem onderdrukt wordt. Door het afweersysteem op deze manier te onderdrukken, is de kans helaas erg groot dat je niet meer van Lyme afkomt, maar dat het chronisch zal worden. Dit is natuurlijk het laatste wat jij wil!

Deze ziekte is heel moeilijk te genezen, aangezien deze bacterie zo ontzettend goed is om te ontsnappen aan aanvallen zoals medicatie etc. We zouden hem ook James Bond kunnen noemen, ik leg je je uit waarom.

Een aantal trucjes die Borrelia gebruikt:

  • Borrelia kan haar celwand afwerpen en zo voor onze afweercellen volledig onherkenbaar worden. Antibiotica kan haar op die manier ook niet meer te pakken krijgen.
  • Borrelia kan zich gemakkelijk inkapselen in ons lichaam en zo in slapende vorm overleven en onzichtbaar blijven.
  • Borrelia kan een gat in andere cellen boren, daar de kern van doden en er vervolgens zelf in gaan zitten. Ons afweersysteem vindt haar dan ook nooit.
  • Borrelia kan ook een soort van andere jas aantrekken; ze gebruikt dan een omhulling van eiwit, zodat ze ook nu weer onvindbaar wordt.
  • Borrelia kan ook stukjes van zichzelf maken en deze als afleidingstechniek inzetten, zodat ons afweersysteem ook weer volledig het spoor kwijt raakt. Dit kan zelfs zoveel verwarring opleveren dat ons afweersysteem eigen lichaamscellen gaat aanvallen. Dit heet een auto-immuunziekte.
  • Borrelia scheidt bepaalde stoffen af die gunstig voor haar zijn, maar ongunstig voor ons lichaam

Ik kan nog wel even doorgaan zoveel trucjes kent dit monster!  Maar je hebt vast de boodschap begrepen dat er heel wat aan te pas moet komen om deze ziekte weer te genezen.

Omdat ik zelf Lyme heb gehad en niemand wist hoe dit te behandelen en omdat ik veel lymepatiënten in mijn praktijk kreeg, heb ik mij hierin gespecialiseerd. Ik ben nu volledig hersteld en gun dat natuurlijk iedereen!

Heb jij zelf Lyme, of denk jij dit te hebben, aarzel dan niet en maak eens een afspraak. Mocht je iemand kennen die dit heeft, of bij wie je dit vermoedt, laat hem of haar dan dit artikel zeker lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media, zodat jij ook meehelpt zoveel mogelijk mensen hiervan te genezen.

In een volgend artikel van mijn blog zal ik ingaan op het verloop van de ziekte en hoe je besmet kunt raken. Alvast een tipje van de sluier; helaas hoef je niet door een teek gebeten te worden om besmet te raken, maar kan het ook al door oa een muggenbeet.

Ken jij iemand waarbij je aan Lyme kunt denken? Aarzel dan geen moment en help hem of haar door dit blogartikel te lezen. Dit blogartikel mag je ook delen op Social Media om op deze manier mee te helpen om zoveel mogelijk mensen hiervan te genezen.


Bronnen:

Ortho Health Foundation informatiebulletin Ziekte van Lyme

Site van de Lymeverening

Lyme te lijf geschreven door MSc Inge van Ulden