Home » Hooggevoeligheid en Lyme » Lyme testen en behandelen

Lyme testen en behandelen

door | 29 aug, 2020 | Behandeling Ziekte van Lyme, Hooggevoeligheid en Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme) is een infectie met de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferie (Bb). Niet alleen besmette teken kunnen dit overbrengen, nee alle stekende insecten. De infectie is zelfs via bloedtransfusies, moeder op kindje tijdens zwangerschap, lichaamsvocht en seksueel contact overdraagbaar!


Lyme herkennen:

Is er een rode kring zichtbaar of andere uitslag op de huid (het hoeft niet eens op de gestoken plek te zijn) onderneem dan direct actie! Met name de rode kring is namelijk een reactie van het immuunsysteem om aan te geven dat er een infectie aanwezig is en hoogstwaarschijnlijk Lyme. Maar let op, in 35% verschijnt deze kring niet.

In het geval er wel een rode kring verschijnt, er huiduitslag ontstaat en er griepverschijnselen ontstaan, raad ik aan het zekere voor het onzekere nemen en direct te starten met een antibioticakuur.
Je kunt ook gebruik maken van de Lyme-vragenlijst die je geheel vrijblijvend in kunt vullen op https://lymeherstel.nl/lyme-vragenlijst/.

Veel voorkomende klachten bij Lyme zijn:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Tintelingen, dove plekken, plaatselijke branderige of stekende pijn
 • Pijn in (aanhechting van) spieren en pezen (vaak is fibromyalgie dus lyme)
 • Onverklaarbare pijntjes die van plek verspringen
 • Duizeligheid, evenwichtsstoornis, toegenomen reisziekte
 • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen
 • Somberheid en/of angstigheid, piekeren
 • Verwardheid, moeite een gedachtespoor vast te houden
 • Overgevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, drukte)
 • Toegenomen intolerantie voor alcohol
 • Slaapproblemen

 

Testen

Reguliere testen
Lyme is regulier te testen via de huisarts. Er wordt dan gebruik gemaakt van de ELISA-test of de Western Blot-test. Beide testen bekijken of er antistoffen zijn aangemaakt tegen de Bb. Helaas zijn deze testen onbetrouwbaar gebleken. In geval van een directe infectie worden er meestal pas na een aantal weken antistoffen ontwikkeld. In geval van een langdurige infectie is het lijf vaak niet eens meer in staat om antistoffen aan te maken of worden er geen antistoffen aangemaakt door gebruik van antibiotica.

Onjuiste diagnose
Door de beperkte informatie wordt er regelmatig een onjuiste diagnose gegeven. En nog erger, ook een onjuiste behandeling met onjuiste medicatie. Zo kan er bijvoorbeeld Cortisone worden voorgeschreven. Dit middel zorgt ervoor dat de ontstekingen geremd worden en het afweersysteem onderdrukt wordt. Door het afweersysteem op deze manier te onderdrukken en het lichaam geen weerstand kan bieden, is de kans groot dat de Lyme infectie chronisch zal worden.

Overige testen
Ik kan gebruik maken van bloedtesten die naar Duitsland worden opgestuurd. In het laboratorium wordt niet alleen gekeken naar antistoffen in het bloed, maar ook naar zijn DNA en het eiwit dat door de Bb wordt uitgescheiden. Hieronder een overzicht van de testen die ik gebruik en waarin die verschillen van hetgeen dat regulier wordt gebruikt.

EliSpot
De Borrelia Elispot geeft de werkelijke Bb-activiteit van zowel chronische als recente infecties weer.

 • Deze gevoelige en betrouwbare test kan zelfs één reactieve T-cel detecteren en detecteert het uitgescheiden eiwit.
 • Deze test kan dan ook goed ingezet worden na het voltooien van een effectieve behandeling en zou 4 tot 8 weken na de behandeling negatief moeten zijn.

Natural Killer-cellen CD57 + CD56 + CD3

 • De CD57+ cellen geven een indicatie over de mate van de immuunsuppressie van chronische Lyme-ziekte. Op basis van de huidige literatuur, zijn CD57+ cellen voorspellende laboratoriumparameters tijdens en na de behandeling van chronische Lyme-ziekte.
 • Chronische Lyme infecties gaan vaak gepaard met veranderingen in het cellulaire immuunsysteem. Bewijs hiervoor is een verminderd aantal Natural Killer-cellen (NK / CD3-CD56 +), maar in het bijzonder een verminderde absoluut aantal van de geactiveerde NK-cellen. Terwijl acute Borrelia burgdorferi-infecties en andere ziekten normale CD57-waarden hebben, hebben chronische Lyme patiënten vaak minder dan 100 CD57-cellen/µl.
 • Een onderdrukt aantal CD57-cellen wordt voornamelijk waargenomen bij patiënten bij wie het zenuwstelsel is aangetast, eerder dan bij patiënten bij wie het weefsel- of skeletsysteem is aangetast. De daling van de CD57 cellen houdt aan totdat verbeteringen in de symptomen worden bereikt als gevolg van antibiotica en andere behandelingsvormen. Omgekeerd, wordt een verminderde CD57 als een parameter gezien voor een actieve chronische Borrelia infectie en als een mogelijke indicatie dat de therapie nog niet is aangeslagen.

Antilichamen – SeraSpot, IFT en ELISA
Test op antilichamen door de SeraSpot, IFT en ELISA-technieken. In het algemeen, heeft de SeraSpot een hogere sensitiviteit en specificiteit bij het detecteren van Borrelia antilichamen in vergelijking met de ELISA en IFT-testtechniek. Maar de ontwikkeling van Bb-specifieke antilichamen kunnen worden onderdrukt door antibiotica voor recente infecties. Deze gevallen kunnen wel worden gedetecteerd door de EliSpot.

PCR
Polymerase Chain Reaction (PCR) is een moleculairbiologische techniek die een paar DNA-moleculen kan vergroten in duizenden tot miljoenen kopieën van een speciale DNA-sequentie.


Wat kun je het beste doen direct na een (vermoedelijke) infectie?

Ik ben geen voorstander van antibiotica, maar in het geval van een duidelijk vermoeden van een infectie, raad ik direct aan om antibiotica in te zetten. De borrelia heeft namelijk ongeveer 14 dagen de tijd nodig om het systeem onder de knie te krijgen en in die tijd is de infectie nog goed te bestrijden. Aangezien de antibiotica ook de goede bacteriën aanvalt, is het verstandig om daarna een goede pre- en probiotica in te zetten!

Chronische Lyme
Na 14 dagen raad ik behandeling met alleen antibiotica af. Simpelweg omdat de borrelia alsdan het systeem beheerst en zich gemakkelijk kan verschuilen voor antibiotica. Hij heeft daarvoor legio mogelijkheden, verschuilt zich in de cellen. Het probleem verergert dan aangezien de infectie zich steeds dieper in het lijf zal gaan verschuilen.

Natuurlijke behandeling
Lyme en de bijbehorende klachten zijn op een natuurlijke manier te verlichten en in veel gevallen helemaal te verhelpen. Met een natuurlijke behandeling ligt de focus op het herstellen van de cellen en het resetten van het systeem i.p.v. het bestrijden van acute symptomen. De doelstelling is dat verstoringen in het lichaam worden opgelost, zodat het systeem weer optimaal kan functioneren zonder belemmerde klachten.

Denk aan een behandeling met bijvoorbeeld homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie.

Herken jij Lyme klachten bij jezelf of bij een ander? Ik heb een gratis 5-daags online herstelplan gemaakt waarin ik je tips, praktische adviezen en oefeningen geef die je kunt doen om jouw afweersysteem weer te versterken om hiermee jouw (Lyme) klachten te verlichten. Alle tips hebben als doel om jou op een natuurlijke manier te herstellen en met deze tips kun je direct aan de slag. Wil je deze vrijblijvende tips ontvangen?
Meld je hier aan.


Oproep aan therapeuten!

Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de bijbehorende symptomen.  Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden.

In 2021 start er weer een nieuwe 6-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut. In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil jij leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en hoe jij vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround natuurlijke behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou!
Lees hier alles over de opleiding Lyme herstel therapie


Wil je dat ik met je meedenk?

Je kunt al starten met de gratis online maar heb je daarna nog hulp nodig dan puzzel ik graag met jou mee. Hier lees je hoe mijn behandeling eruit ziet: https://lymeherstel.nl/tips/hoe-ziet-mijn-behandeling-eruit/


Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten. Bij twijfel vul deze lijst dan eens voor jezelf in.

Wil je alles weten over lyme & Co-infecties?

Neem gerust een kijkje op mijn website Lymeherstel.nl. Hier kun jij je ook vrijblijvend inschrijven voor de nieuwsbrief via deze link!

 

Gerrie Hasselaar

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin