Home » Versterking van jouw eigen afweersysteem » Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 3)

Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 3)

door | 29 sep, 2022 | Versterking van jouw eigen afweersysteem

In de vorige blogs over Cytokinestorm heb ik uitlegt hoe een Cytokinestorm  kan ontstaan. Hierbij gaf ik aan dat het in de meeste gevallen wel lukt om een ziekteverwekker te doden met een ontstekingsreactie zoals koorts, maar dat deze ontstekingsreactie niet altijd uitgezet kan worden. Dit noemen we een cytokinestorm oftewel storm van ontstekingsreacties.

Blog 1 Cytokinestorm & het grote belang van vetzuren
Blog 2 Cytokinestorm & werking afweersysteem en hoe dat kan falen

Deze Cytokinestorm komt veel voor bij Lyme en bij het virus waar we nu mee dealen. In deze blog geef ik uitleg over de werking van jouw afweersysteem.

 

Nog even een stukje uit de vorige blogs:

Hoe herken je een cytokinestorm:

Pijnen zijn vaak ontstekingen en ontstekingen hebben vaak te maken met een overactief afweersysteem, waarbij jouw leger druk bezig is om brandjes te blussen. Bij spier-en/of gewrichtspijn volgen vaak diagnosis zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma of lyme.

Heb jij pijn (ongeacht welk soort pijn) en lijkt niets te helpen, lees dan vooral verder!

Wat is een cytokinestorm (overactief afweersysteem/leger):
De naam zegt het al; een storm van cytokines. Cytokines of cytokinen zijn boodschappers tussen de afweercellen. Je kunt dit vergelijken met een doorgedraaid leger wat op alles schiet, goed of fout alles wordt vernietigd.

 

Waarom faalt het afweersysteem:

Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een tekort aan de juiste Omega 3 om een ontstekingsreactie uit te zetten, of een haperend afweersysteem of de slimheid van de lymebacterie of het virus(vaccin) van nu die ons afweersysteem op het verkeerde spoor zet. In de praktijk zie ik deze 3 (hoofd)oorzaken meestal tegelijk.

 

Hoe zit dat dan precies?

We duiken dieper het leger (jouw afweersysteem) in om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen zodat jij jouw herstelpuzzel kunt leggen. No worries ik vertaal het in hapklare brokken met dank aan Prof. Dr. Pierre Prof. Dr. Pierre Capel weer!
Naast het afweersysteem waar iedereen mee geboren wordt, (innate), bestaat het aangepaste afweersysteem (adaptieve immuun systeem).

 

Verdeling binnen het afweersysteem:

Net als in een echt leger is er een verdeling. Denk daarbij aan B- en T-cellen.

 

Werking B-cellen (lymfocyten):

B-cellen scheiden anti-stoffen af; een soort opsporingssoldaten die een ziekteverwekker (antigeen) herkennen en daarna gelijk alarm staan waardoor de rest van het leger in actie komt. Daarnaast bestaan er een soort pac-mans (macrofagen) die de ziekteverwekkers gelijk “omsluiten” en zo doden.
Jouw ontstekingscellen komen vrij om de ziekteverwekker te doden met bv koorts, logisch dat jij je dan ook slap en ziek voelt. B-cellen zijn een soort Brandcellen, burn baby burn….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werking T-cellen (leukocyten):

De T-cellen vermenigvuldigen zich en doden cellen waar het virus zich had verstopt. Dit noemen we specifieke immuniteit en blijft levenslang actief. Ik onthoud het met de T van Terreurcellen dat zijn geen watjes maar ja die ziekteverwekker moet dood met alle geweld.
T-cellen kunnen bv CD4 of CD57 “markers” maken een soort markeerstiften met verschillende boodschappen. Zo kan CD57 een indicatie zijn voor acute of chronische Lyme.

 

Prachtig systeem, of …

Want wat als er zoveel van jouw cellen zijn geïnfecteerd met deze ziekteverwekkers die gedood moeten worden? Wat blijft er dan nog over? Het gaat bij dit uiterst gevoelige systeem om het juiste evenwicht. Want stel je voor dat je de co-infectie Mycoplasma pneumoniae (staat voor longen) hebt of een ander virus die ook de voorkeur heeft voor de longcellen dan is het niet de bedoeling om je hele longen om zeep te helpen. Er wordt dan een nieuwe balans gezocht. Lees meer over Mycoplasma pneumoniae op: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme-mycoplasma/

Korte samenvatting Blog 3 Cytokinestorm, werking afweersysteem en waarom dit soms hapert

Verdeling binnen afweersysteem (jouw leger):

B-cellen soort Brandcellen
Pac-mans “omsluiten” ziekteverwekker om te doden
Antistoffen komen vrij en alarmeren de rest van jouw leger

T-cellen soort Terreurcellen
Deze zware jongens “blazen” met grof geweld de
ziekteverwekkers op soms ten koste van jouw eigen cellen

Cytokinestorm
Wanneer jouw afweersysteem blijft doorgaan met
vernietigen en zelfs jouw eigen cellen doodt

 

Werking afweersysteem, hoe te herkennen bij jezelf en wat je eraan kunt doen

Dit was blog 3 van de reeks van 6 blogs over de werking van het afweersysteem en hoe je dat kunt vertalen naar Lyme en ziekteverwekkers waar we nu mee dealen.
Ik zie je graag terug bij blog 4 waarin ik je simpel uitleg hoe jouw afweersysteem verder werkt.

 

Oproep aan therapeuten:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 20 januari 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden.
Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

Ben jij er ook bij in januari?

 

Bronnen:

❤    Prof. Dr. Pierre Prof. Dr. Pierre Capel boek: “het Emotionele DNA” en uitleg op internet zoals
❤    https://www.youtube.com/watch?v=YqRMNhRTQ0E
❤    https://www.youtube.com/watch?v=KqTLTG4NIRs

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

Lyme & Omega 3

Lyme & Omega 3

Vette vis oh zo belangrijk, maar wat doet het precies en zit vis niet vol met gifstoffen en is het wel allemaal bewezen? Allemaal goede vragen die...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin