Home » Versterking van jouw eigen afweersysteem » Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 4)

Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 4)

door | 29 jul, 2023 | Versterking van jouw eigen afweersysteem

In de vorige blog over Cytokinestorm heb ik uitleg gegeven hoe dit kan ontstaan.
Hierbij gaf ik aan dat het in de meeste gevallen wel lukt om een ziekteverwekker te doden met een ontstekingsreactie zoals koorts, maar dat deze ontstekingsreactie niet altijd uitgezet kan worden. Dit noemen we een cytokinestorm oftewel storm van ontstekingsreacties.

Blog 1 Cytokinestorm & het grote belang van vetzuren
Blog 2 Cytokinestorm & werking afweersysteem en hoe dat kan falen
Blog 3 Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm

Deze Cytokinestorm komt veel voor bij Lyme en bij het virus waar we nu mee dealen. In deze blog geef ik uitleg over de werking van jouw afweersysteem. Nog even een stukje uit de vorige blogs:

Hoe herken je een cytokinestorm:

Pijnen zijn vaak ontstekingen en ontstekingen hebben vaak te maken met een overactief afweersysteem, waarbij jouw leger druk bezig is om brandjes te blussen. Bij spier-en/of gewrichtspijn volgen vaak diagnosis zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma of lyme.

Heb jij pijn (ongeacht welk soort pijn) en lijkt niets te helpen, lees dan vooral verder!

 

Wat is een cytokinestorm (overactief afweersysteem/leger):


De naam zegt het al; een storm van cytokines. Cytokines of cytokinen zijn boodschappers tussen de afweercellen. Je kunt dit vergelijken met een doorgedraaid leger wat op alles schiet wat het ziet, goed of fout alles wordt vernietigd.

 

Waarom faalt het afweersysteem:

Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een tekort aan de juiste Omega 3 om een ontstekingsreactie uit te zetten, of een haperend afweersysteem of de slimheid van de lymebacterie en het virus van nu die ons afweersysteem op het verkeerde spoor zet. In de praktijk zie ik deze 3 (hoofd)oorzaken meestal tegelijk!

We duiken dieper het leger (jouw afweersysteem) in om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen zodat jij jouw herstelpuzzel kunt leggen. No worries ik vertaal het in hapklare brokken!

Wat is immuniteit?

Naast het afweersysteem waar iedereen mee geboren wordt, (innate), bestaat het aangepaste afweersysteem (adaptieve immuun systeem). De werking van een vaccinatie heeft te maken met het aangepaste afweersysteem.

 

 

 

Afbeelding via Prof. Dr. Pierre Prof. Dr. Pierre Capel

Je hebt net puzzelstukjes kunnen verzamelen en hieronder zie je dan de totale puzzel incl de plakspin, alle verschillende soldaten en de special forces (interferonen).

Daarnaast de B-cellen die antistoffen produceren en een brandje (ontsteking/koorts) maken met de zware jongens de T-cellen die met terreur te werk gaan en speciale markers afgeven.

Afbeelding: Nature Reviews via Prof. Dr. Pierre Prof. Dr. Pierre Capel

In dat aangepaste afweersysteem worden antistoffen geproduceerd door de B-cellen Dit duurt 1 a 2 weken en soms langer. Dat is de reden waarom het nauwelijks zin heeft om direct na een tekenbeet regulier te testen op Lyme of andere infecties. Net als dat dat na een vaccinatie nog 1 a 2 weken duurt.

Dit is een superslim systeem. Wanneer hier een fout optreedt, kan jouw leger minder goed onderscheid maken tussen jouw eigen (goede) cellen en ziekteverwekkers (auto-immuniteit).

Zoals in de vorige blog al genoemd; deze specifieke T-cellen vermenigvuldigen zich en doden cellen waar het virus zich had verstopt. Dit noemen we specifieke immuniteit en blijft levenslang actief.
Prachtig systeem, of …..
Want wat als er zoveel cellen zijn geïnfecteerd die gedood moeten worden? Wat blijft er dan nog over? Het gaat bij dit uiterst gevoelige systeem om het juiste evenwicht. Want stel je voor dat je de co-infectie Mycoplasma pneumoniae hebt of een ander virus die voorkeur heeft voor de longcellen dan is het niet de bedoeling om je hele longen om zeep te helpen.

Korte samenvatting Blog 4 Cytokinestorm; werking afweersysteem en waarom dit soms hapert

Cytokinestorm
Wanneer jouw afweersysteem blijft doorgaan met vernietigen en jij steeds zieker wordt.

Oorzaak 1
Tekort juiste Omega 3 waardoor de ontstekingsreactie niet uitgezet kan worden.

Oorzaak 2
Ziekteverwekker misleidt het afweersysteem waardoor het niet gedood wordt en schade kan blijven aanrichten
De lymebacterie net als het virus van nu kan het afweer- systeem op het verkeerde been zetten.

Oorzaak 3
Niet goed functionerend afweersysteem door bv erfelijke
aanleg.

Combinatie 1, 2 en 3
Dit zie ik nu steeds vaker in de praktijk, vandaar deze blog!

Blijf jij ziek?
Dan heb je vaak te maken met deze 3 oorzaken tegelijk.

Herstel ?
Alle oorzaken moeten grondig aangepakt worden.

 

Werking afweersysteem, hoe te herkennen bij jezelf en wat je eraan kunt doen


Dit was blog 4 van de reeks van 6 blogs over de werking van het afweersysteem en hoe je dat kunt vertalen naar Lyme en ziekteverwekkers waar we nu mee dealen. Ik zie je graag terug bij blog 5 waarin ik je simpel uitleg hoe jouw afweersysteem verder werkt.

 

Oproep aan therapeuten:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 8 september 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/

WANNEER JE INTERESSE HEBT IN DEZE OPLEIDING, MAAR NOG MET EEN AANTAL VRAGEN ZIT, OF JE WILT GEWOON EENS KENNIS MAKEN VOORDAT JE JE INSCHRIJFT, MAIL ME DAN EVEN DAN MAKEN WE EEN BELAFSPRAAK.

 

Bronnen:

❤    Pierre Prof. Dr. Pierre Capel boek: “het Emotionele DNA” en uitleg op internet zoals
https://www.youtube.com/watch?v=YqRMNhRTQ0E en https://www.youtube.com/watch?v=KqTLTG4NIRs

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin