Home » Versterking van jouw eigen afweersysteem » Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 6)

Wanneer het afweersysteem de controle kwijt is – Cytokinestorm (deel 6)

door | 28 okt, 2023 | Versterking van jouw eigen afweersysteem

In de vorige blog over Cytokinestorm heb ik uitleg gegeven hoe dit kan ontstaan.
Hierbij gaf ik aan dat het in de meeste gevallen wel lukt om een ziekteverwekker te doden met een ontstekingsreactie zoals koorts, maar dat deze ontstekingsreactie niet altijd uitgezet kan worden. Dit noemen we een cytokinestorm oftewel storm van ontstekingsreacties.

Blog 1 Cytokinestorm met uitleg over het grote belang van vetzuren

Blog 2 Cytokinestorm met uitleg over hoe jouw afweersysteem werkt en kan falen

Blog 3 Cytokinestorm met uitleg over verschillende afweertroepen (afweercellen

Blog 4 Cytokinestorm met uitleg over immuniteit

Blog 5 Cytokinestorm & juiste afweerreactie en waarom dat soms hapert

Deze Cytokinestorm komt veel voor bij Lyme en bij het virus waar we nu mee dealen. In deze blog geef ik uitleg over de werking van jouw afweersysteem. Nog even een stukje uit de vorige blogs:

 

Hoe herken je een cytokinestorm:

Pijnen zijn vaak ontstekingen en ontstekingen hebben vaak te maken met een overactief afweersysteem, waarbij jouw leger druk bezig is om brandjes te blussen. Bij spier-en/of gewrichtspijn volgen vaak diagnosis zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma of lyme.

Heb jij pijn (ongeacht welk soort pijn) en lijkt niets te helpen, lees dan vooral verder!

 

Wat is een cytokinestorm (overactief afweersysteem/leger):

De naam zegt het al; een storm van cytokines. Cytokines of cytokinen zijn boodschappers tussen de afweercellen. Je kunt dit vergelijken met een doorgedraaid leger wat op alles schiet wat het ziet, goed of fout alles wordt vernietigd.

 

Waarom faalt het afweersysteem:

Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een tekort aan de juiste Omega 3 om een ontstekingsreactie uit te zetten, of een haperend afweersysteem (soms erfelijk bepaald) of de slimheid van de lymebacterie en het virus van nu die ons afweersysteem op het verkeerde spoor zet. In de praktijk zie ik deze 3 (hoofd)oorzaken meestal tegelijk!

 

Virus zet afweersysteem soms op verkeerde been:

Specifieke afweercellen (interferones) worden door het afweersysteem vrijgegeven bij een (virus)infectie. Zoiets als op ieder viruspotje past een interferondekseltje.

Het is belangrijk dat het afweersysteem de juiste interferones produceert. Het virus van nu is net zo slim als de lymebacterie, die zet ons afweersysteem op het verkeerde been door bepaalde interferonen te remmen om niet gesnapt te worden.

 

De juiste schakel omzetten:

Deze toppers (T-cellen) produceren Th1 bij een virus en Th2 bij een bacterie

 

Yin & Yang

Het afweersysteem moet in balans zijn en de juiste reacties afgeven om alleen de ziekteverwekkers te doden en niet jouw cellen.

We duiken dieper het leger (jouw afweersysteem) in om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen zodat jij jouw herstelpuzzel kunt leggen. No worries ik vertaal het in hapklare brokken met natuurlijk weer veel dank aan Prof. Dr. Pierre Capel.

 

De grote regelaar van het afweersysteem:

De grote regelaar in het sturen van de juiste afweerreactie is Nf Kappa B (soort van Kappe nu!). Hij bepaalt hoe de cel reageert. Zo fluistert hij de cel in hoe te reageren op vrije radicalen, zware metalen, straling, geoxideerd LDL en superbelangrijk hij geeft aan hoe een virus of bacterie aan te vallen.

Maar wat als deze grote regelaar fouten maakt? Dit onjuist regelen is in verband gebracht met kanker, ontstekingen, auto-immuunaandoeningen, septische shock, virale infecties en het onjuist (verder) ontwikkelen van het afweersysteem. En om er een schepje bovenop te doen: “angst versterkt dit ook nog eens” en in wat voor (angst)wereld leven we nu? Crap!

Afbeelding via Prof. Dr. Pierre Capel

 

Emoties beïnvloeden de werking van het afweersysteem:

Angst en eenzaamheid beïnvloedt het afweersysteem nadelig. Prof. Dr. Pierre Capel heeft er een geweldig boek over geschreven; “Het Emotionele DNA”. En welke emoties vieren nu hoogtij?…. Wat doet dat met ons afweersysteem, sterker nog dit kan doorwerkenwerkt tot 3 generaties!

Hierbij denk ik aan mijn ouders die de oorlog intensief hebben meegemaakt. Ik heb veel angst meegekregen en droom vaak over de oorlog terwijl ik daar zelf gelukkig niets direct van heb meegekregen. Mijn afweersysteem kent het verschil niet tussen daadwerkelijk meegemaakt hebben of niet en mijn lichaam reageert dan ook vanuit deze angst wat grotendeels verklaard waarom mijn afweersysteem onvoldoende werkt. Lees meer daarover op: https://lymeherstel.nl/hooggevoeligheid/een-onbekende-oorzaak-van-angst-depressie-je-afweersysteem-staat-steeds-aan/

 

Wat kun je zelf doen?

Nu je weet dat emoties een belangrijke rol spelen en dat het voor het lichaam niet uit lijkt te maken of iets daadwerkelijk gebeurt of dat je het denkt, droomt, of anderszins beleeft, is het zinvol om dat bij jezelf onder de loep te nemen. Het boek van Piere Capel “het Emotionele DNA leent zich daar uitermate goed voor.

Daarnaast lees ik dat het stofje thymoquinon, een actief ingrediënt van de Nigella Sativa, beter bekend als de venkelbloem, ook de ‘cytokine’-storm blokkeren die ernstig zieke patiënten treft die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen”, zegt professor Kaneez Fatima Shad , hoofdauteur van een recent gepubliceerd uitgebreid overzichtsartikel in het prestigieuze tijdschrift Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology .

Thymoquinon is uitgebreid onderzocht in laboratoria, waaronder dierstudies. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat thymoquinon ons immuunsysteem op een goede manier kan matigen, door te voorkomen dat ontstekingsbevorderende chemicaliën zoals interleukines vrijkomen.

Dit geeft thymoquinon een potentiële rol bij de behandeling van allergische aandoeningen zoals astma, eczeem, artritisaandoeningen waaronder reuma en osteoartritis en mogelijk zelfs multiple sclerose.
https://www.uts.edu.au/news/health-science/promising-new-treatment-covid-19-infection

 

Einde van deze reeks

Wat vond jij van deze informatiereeks? Je kunt alles uiteraard rustig teruglezen want wat is het veel maar vond jij het ook zo interessant? Blijf bij jouw gevoel en als je een goed gevoel hebt bij Prof. Dr. Pierre Capel kun je hem blijven volgen via Social Media.

Dank voor jouw aandacht!

 

Oproep aan therapeuten:

Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik in 2024 weer een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.

Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Wil je meer informatie over de opleiding, stuur mij een berichtje!

 

Bronnen:

❤     Prof. Dr. Pierre Capel boek: “het Emotionele DNA” en uitleg op internet zoals
https://www.youtube.com/watch?v=YqRMNhRTQ0E en https://www.youtube.com/watch?v=KqTLTG4NIRs

 

 

 

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

Lyme & Omega 3

Lyme & Omega 3

Vette vis oh zo belangrijk, maar wat doet het precies en zit vis niet vol met gifstoffen en is het wel allemaal bewezen? Allemaal goede vragen die...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1