Home » infecties » Co-infectie bij Lyme: Bartonella

Co-infectie bij Lyme: Bartonella

door | 24 okt, 2018 | infecties, tips

Bij Lyme krijg je altijd wat cadeau!
Co-infecties bij Lyme: Bartonella

Ha wat fijn dat jij er (weer) bij bent! ?
Dit is weer een uitgebreide blog dus ga er maar eens even lekker voor zitten.
In de vorige blog heb ik je al meer verteld in het kort over de verschillende soorten co-infecties bij de ziekte van Lyme (verder “Lyme” te noemen).

Wil je deze blog nog eens (terug)lezen?

Overzicht verschillende co-infecties
Co-infectie Babesia
Co-infectie Mycoplasma
Co-infectie Ehrlichia/Anaplasma

Ik zal nu de komende tijd een aantal blogs besteden aan de verschillende soorten co-infecties.

Check alvast jouw co-infectie(s):

Ik heb een overzicht voor jou gemaakt waarbij jij zelf met behulp van jouw symptomen kunt kijken welke co-infectie(s) jij wellicht hebt. Kijk hier.

Wat is Bartonella?

Bartonella of Bartonellose wordt ook wel de kattenkrabziekte genoemd omdat hij vaak door een kattenkrab wordt overgebracht. Het is een intracellulaire infectie; met andere woorden Bartonella verstopt zich in jouw cel zodat hij niet of nauwelijks wordt opgemerkt door jouw afweersysteem. Let op de kattenkrabziekte oftewel Bartonella wordt vaak verward met toxoplasmose. Dit is iets anders (zie ook plaatje).
Het is een bacterie die de symptomen van Lyme ernstig kunnen verergeren. Dr. Horowitz (lymedeskundige en mijn held) schrijft dat 75% milde klachten ervaart. Meevallertje weer als je bij deze meerderheid behoort.

Manier van besmetting:

Heb jij een kat als huisdier? Katten dragen namelijk vaak Bartonella bij zich. Een enkele kattenkrab kan jou al met Bartonella besmetten. Maar denk ook aan besmetting door een (katten)vlooi, luizen, black flies en zandvliegjes. Helaas ook weer overdracht mogelijk via zwangerschap van moeder op haar kindje. Om die reden behandeling alvorens zwangerschap om miskraam en mogelijke misvormingen van kindje te voorkomen.

Je kunt ook Bartonella hebben, zonder dat je Lyme hebt.

Veroorzaker:

Bartonella henselae (kleine gramnegatieve bacterie).
30 verschillende soorten, waarvan 17 infecties bij mensen kunnen veroorzaken zoals:
Bartonella quintana overgebracht door mensenluizen, tevens verantwoordelijk voor loopgravenkoorts.

Bartonella bacilliformis overgebracht door zandvliegen, vlooien en teken.
Kan Carrion’s disease veroorzaken.

Bartonella koehlerae (laatst ontdekt), samen met Bartonella henselae en Bartonella vinsonii subsp. Berkhoffii komen veelal voor bij Lymepatienten, patienten met arthritis/arthralgia, CVS en fibromyalgie.

Bartonella vinsonii subsp. Berkhoffi kan het immuunsysteem gemakkelijk onderdrukken en omzeilen volgens onderzoek op dieren. Aan dit soort denken in geval van aanhoudende (lyme)symptomen.

Incubatietijd:

Bartonella henselae. Papel; 3 tot 10 dagen na krab of beet.
Rode huidverkleuring met één of meer knobbeltjes van 2 tot 3 mm op de huid die overgaat in blaasjes met een korstje (binnen 1 of 2 weken). Soms treden er huidstriemen op en knobbeltjes en bloedingen in de huid. Hierna treden griepverschijnselen op, algemeen ziektegevoel, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en koude rillingen. Lymfklierzwelling, van één klier, is een veelvoorkomend verschijnsel.

Waar komt het voor:

Wereldwijd.
Nederland; hoge percentages in teken!
Besmetting in Nederland zijn zelfs nog hoger dan infectie met Borrelia burgdorferi!

Symptomen:

Opvallend: pijn aan de voetzolen, zoals pijnlijke steken, brandend gevoel, gevoel op spijkers te lopen, raar gevoel onderkant voeten.
❤ Gezwollen en ontstoken lymfeklieren;
❤ Pijnlijke rode knobbeltjes op verschillende delen op de huid (bacillary angiomatosis/granuloformatie). Dit kan ook in de lever (peliosis hepatis) en in de milt (pelliosis splenitis) verschijnen. Tevens in de keel (phryngeal crescents) en pijnlijke voetzolen;
❤ Algehele malaise zoals koorts en hoofdpijn en opvallend;
❤ Roodpaarse striae op de rug & schouders, soms met papel. Lijkend op cellulitis;
❤ Klachten aan zenuwstelsel zoals: prikkelbaar, opgewonden, slaapstoornissen, angsten
en convulsies.

Ernstiger:
❤ blijvende neurologische klachten zoals:
*hoofdpijn, *hersenaandoeningen met ernstige cognitieve disfunctionaliteit, *toevallen, *radiculitis (zenuwontsteking op plaats waar deze uit ruggenmerg komt),
*myelitis (acute ontsteking van deel van ruggenmerg), of
*vasculitis ( verzamelnaam verschillende zenuwontstekingen die uit het ruggenmerg komen, ruggenmerg zelf of ontsteking in bloedvaten),
*oogklachten zoals neuroretinitis (ontsteking retina), verlies zicht, lymfadenitis.
❤ Zelden: encefalopathie(met verlaagd bewustzijn en zeer zelden coma).

Lyme in combinatie met Bartonella kan ernstige neurologische klachten geven zoals: meningitis, oogklachten, ernstige hartklachten zoals endocarditis, mycocarditis, pericarditis en lijken op andere ziektes zoals sarcoidosis (met onstekingen aan de lymfe)

Behandeling:

Regulier:
Behandeling is niet eenvoudig: aanbevolen: Gentamicine, Rifampicine en Ciprofloxacine. Minimaal 6 weken en bij terugkerende infectie tot 6 maanden verlengen.

Homeopathisch: maatwerk altijd toegespitst op totaalplaatje van jou als persoon.
Ik ondersteun dit tevens met fytotherapie en orthomoleculaire geneeskunde.

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met (onverklaarbare) klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.
Bij twijfel raad ik aan om geheel vrijblijvend deze vragenlijst in te vullen, dan weet je direct hoe groot de kans is dat jij Lyme hebt.

Bronnen:

❤ Natural Treatments for Lyme co-infections door Stephen Harrod Buhner:
❤ How can I get better door Dr. Richard Horowitz
❤ Bijscholingsdagen Lyme door Dr. Alexander Korbee

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

7 Reacties

 1. karin

  Ik denk dat ik lyme heb in combi mer bartonella..lyme is bekend

  Reageer
 2. Saskia van Opijnen

  Hallo! Mijn dochter van bijna tobt al jaren met haar gezondheid. Belangrijkste klachten: hoofdpijn, gewrichtsklachten, extreme vermoeidheid en zeer beperkte belastbaarheid, slecht slapen, misselijkheid en duizeligheid en “Brain frog”. Recent is aangetoond dat ze bartonella infectie heeft. Advies luidt auto vaccinatie en ozon therapie. Ik ben zeer geïnteresseerd in jouw visie. Kun je ons adviseren AJb?

  Reageer
  • Gerrie Hasselaar

   Hoi Saskia,
   Sorry voor de late beantwoording.
   Hopelijk gaat het al iets beter met haar?
   Er zijn vele wegen die naar Rome lijden, doe vooral wat bij jullie/haar past en uiteraard is ze bij mij ook van harte welkom om verder te kijken.
   Mijn behandeling is altijd maatwerk en een puzzel. Ik werk met homeopathie, fytotherapie, voedingssupplementen en natuurlijke hormonen. Maar het is dan nodig dat we eerst een grondig consult hebben zodat ik jou het beste kan helpen. Je bent uiteraard van harte welkom zodat we samen kunnen kijken wat jou het beste kan helpen. Succes en wellicht tot ziens!

   Reageer
 3. Ria de Outer

  Na een zoektocht van meer dan 31 jaar eindelijk bewezen dat ik Lyme heb met Bartnella , Babesia en ook nog Rikketsia.Mij wordt nu ook een auto- vaccin therapie aangeboden en de 1e krijg ik 9 nov als ik dat haal want ik voel me zo ziek en heb zoveel pijn , loop met de dood in mn schoenen , kun je hieraan sterven ? Heb wel gelezen dat die parasieten in hart en lever kunnen zitten en dat dat levensgevaarlijk is . Heb al die jaren al zoveel therapieen gedaan en massa veel geld uitgegeven maar ga hier toch voor omdat dit geen leven is !!

  Reageer
  • Robert Visscher

   Hallo ria’ ik heb ook de bartonella infectie antibiotica helpt ook niet bij mij’
   Mag ik vragen hoe het gaat met die vaccin ?? Ps hoop dat je beter wordt
   Robert

   Reageer
 4. Goedele Fleurent

  Ben in 1985 beginnen dokteren, van 1988 tot 2022 naar psychiaters gestuurd, kunnen niets voor mij doen. Tot 1994 met ontzaglijk veel pijn en terugkerende maagdarminfecties blijven werken Voel dat er iets mis is sinds 1972. Thuis blijven wonen tot 2017. Niet in staat om vragenlijst in te vullen. Groetjes.

  Reageer
 5. Maria den Outer

  Hoi Robert , ik heb nu een pauze van de injecties want er was geen voorraad meer maar ik hoop 12 Maart weer verder te gaan.
  Helaas voel ik nog geen verbetering , pas na 2 jaar moet t beter gaan en dat is in November of December dit jaar .
  Durf ook niet te stoppen en nooit geschoten is altijd mis !
  Groetjes

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1