In de vorige blog over Cytokinestorm heb ik uitleg gegeven hoe dit kan ontstaan.
Hierbij gaf ik aan dat het in de meeste gevallen wel lukt om een ziekteverwekker te doden met een ontstekingsreactie zoals koorts, maar dat deze ontstekingsreactie niet altijd uitgezet kan worden. Dit noemen we een cytokinestorm oftewel storm van ontstekingsreacties.
Blog 1 Cytokinestorm met uitleg over het grote belang van vetzuren
Blog 2 Cytokinestorm met uitleg over hoe jouw afweersysteem werkt en kan falen
Blog 3 Cytokinestorm met uitleg over verschillende afweertroepen (afweercellen
Blog 4 Cytokinestorm met uitleg over immuniteit
Deze Cytokinestorm komt veel voor bij Lyme en bij het virus waar we nu mee dealen. In deze blog geef ik uitleg over de werking van jouw afweersysteem.
Nog even een stukje uit de vorige blogs:
Hoe herken je een cytokinestorm:
Pijnen zijn vaak ontstekingen en ontstekingen hebben vaak te maken met een overactief afweersysteem, waarbij jouw leger druk bezig is om brandjes te blussen. Bij spier-en/of gewrichtspijn volgen vaak diagnosis zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma of lyme.
Heb jij pijn (ongeacht welk soort pijn) en lijkt niets te helpen, lees dan vooral verder!
Wat is een cytokinestorm (overactief afweersysteem/leger):
De naam zegt het al; een storm van cytokines. Cytokines of cytokinen zijn boodschappers tussen de afweercellen. Je kunt dit vergelijken met een doorgedraaid leger wat op alles schiet wat het ziet, goed of fout alles wordt vernietigd.
Waarom faalt het afweersysteem:
Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een tekort aan de juiste Omega 3 om een ontstekingsreactie uit te zetten, of een haperend afweersysteem of de slimheid van de lymebacterie en het virus van nu die ons afweersysteem op het verkeerde spoor zet. In de praktijk zie ik deze 3 (hoofd)oorzaken meestal tegelijk!
We duiken dieper het leger (jouw afweersysteem) in om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen zodat jij jouw herstelpuzzel kunt leggen. No worries ik vertaal het in hapklare brokken!
Genetische gevoeligheid:
Een ziekteverwekker zoals een virus verstopt zich in een afweercel, heel slim want onherkenbaar vanaf de buitenkant voor jouw afweersysteem. Gelukkig bestaan er opsporingscellen (MHC) die de ziekteverwekker kan ontmaskeren.
Na deze ontmaskering plaatst deze MHC (laat ik ze MegaHaalopCel noemen) de ziekteverwekker als soort vuilniszak buiten de cel zodat jouw opruimdienst dit verwerkt. Maar wat als deze opsporingscellen niet of voldoende werkt? Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg. Dat kan komen uit jouw voorgeschiedenis dus wat jij van jouw (voor)ouders hebt geërfd.
Dan wordt de ziekteverwekker niet ontmaskerd en kan schade aanrichten.
Juiste werking:
De ziekteverwekker wordt ontmaskerd, waardoor het buiten de cel wordt gepresenteerd (vuilniszak). T-cellen zien de vuilniszakken en doden de cel met dit virus.
Deze specifieke T-cellen blijven actief in het herkennen van dit specifieke virus oftewel immuniteit, waarop de werking van een vaccin meestal berust.
Virus zet afweersysteem soms op verkeerde been:
Specifieke afweercellen (interferones) worden door het afweersysteem vrijgegeven bij een infectie. Zoiets als op ieder viruspotje past een interferondekseltje.
Zo kom Interferon 6 vrij bij een virus en past het Interferon 6 dekseltje niet op een bacterie. Het is dan ook heel belangrijk dat het afweersysteem de juiste interferones produceert. Het virus van nu is slim, die zet ons afweersysteem op het verkeerde been door interferon 6 te remmen in ons afweersysteem om zo niet aangevallen te worden.
Topcellen:
T-cellen geven opdracht aan de B-cellen om antistoffen (antibodies) te maken en daarnaast doden ze het virus. Die T staat vast voor ook voor Top-cellen want naast het doden en opdracht geven, hebben ze ook een geheugen; als ze het virus herkennen, weten ze direct de juiste strategie om het virus te doden.
De juiste schakel omzetten:
Deze toppers (T-cellen) produceren Th1 bij een virus en Th2 bij een bacterie:
Afbeelding via Prof. Dr. Pierre Capel
IL = Interleukine
IFN = Interferon
Yin & Yang
Het afweersysteem moet in balans zijn en de juiste reacties afgeven om alleen de ziekteverwekkers te doden en niet jouw cellen. Laat je niet afschrikken door de afkortingen!
Interleukines zijn een groep boodschappers (cytokinen) die aan de bel trekken bij een ziekteverwekker.
Deze groep boodschappers worden geproduceerd door jouw afweersysteem je weet wel die Pac-mannetjes (macrofagen) die ze een soort van “opeten” en andere afweercellen (lymfocyten).
Omdat macrofagen en lymfocyten beide leukocyten zijn, spreken we over -leukines.
Leukocyten zijn witte bloedcellen (afweercellen).
Inter staat voor communcatie. Het doel van interleukines is communicatie met andere leukocyten. Interleukines stimuleren leukocyten om tot celdeling en differentiatie over te gaan.
Interferon zijn lichaamseigen eiwitten die een belangrijke rol spelen in de afweer en het bestrijden van infecties. Weet je nog: op ieder virus past een interferondekseltje en zo’n inteferondekseltje past niet op een bacterie.
Korte samenvatting Blog 5 Cytokinestorm; werking afweersysteem en waarom dit soms hapert Cytokinestorm Oorzaak 1 Oorzaak 2 Oorzaak 3 Combinatie 1, 2 en 3 Blijf jij ziek? Herstel |
Werking afweersysteem, hoe te herkennen bij jezelf en wat je eraan kunt doen
Dit was blog 5 van de reeks van 6 blogs over de werking van het afweersysteem en hoe je dat kunt vertalen naar Lyme en ziekteverwekkers waar we nu mee dealen.
Ik zie je graag terug bij blog 6 waarin ik je simpel uitleg hoe jouw afweersysteem verder werkt.
OPROEP AAN THERAPEUTEN:
Omdat ik de hulpvragen van cliënten niet meer alleen aan kan, start ik 8 september 2023 een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen.
Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen worden. Je bent van harte welkom op de opleiding: https://lymeherstel.nl/opleidingen/
Deze experts gingen je al voor: https://lymeherstel.nl/lyme-experts/
WANNEER JE INTERESSE HEBT IN DEZE OPLEIDING, MAAR NOG MET EEN AANTAL VRAGEN ZIT, OF JE WILT GEWOON EENS KENNIS MAKEN VOORDAT JE JE INSCHRIJFT, MAIL ME DAN EVEN DAN MAKEN WE EEN BELAFSPRAAK.
Bronnen:
❤ Pierre Prof. Dr. Pierre Capel boek: “het Emotionele DNA” en uitleg op internet zoals
https://www.youtube.com/watch?v=YqRMNhRTQ0E en https://www.youtube.com/watch?v=KqTLTG4NIRs
0 Reacties