Home » tips » Lyme en voeding

Lyme en voeding

door | 25 feb, 2020 | tips

Histamine, thiolen en zwavel in voeding

Lyme & Voeding

Ik blijf het toch zeggen… Vaak eten we bewust of onbewust voeding die ons vult maar niet voedt. Door de juiste voeding tot je te nemen, kun je enorm verbeteren van je klachten en ook klachten voorkomen. Dit keer ga ik wat dieper in op het anti-histamine dieet. Veel mensen met Lyme (en andere ziektes) ervaren veel verbetering wanneer ze histaminerijke voeding en/of histaminevrijmakers laten staan of verminderen.

Welke voeding past bij jou

Ieder mens is anders en wat voor de een superfood is, levert bij de ander stress op wat nadelige effecten op de gezondheid zou kunnen hebben. Kortom het blijft maatwerk! Wil je precies weten wat goede voeding voor jou is, lees dan vooral mijn vorige blog nog eens terug. In deze blog leg ik precies uit wat een voedselintolerantietest is en krijg je een voorbeeld hiervan te zien. Deze test kun je via mij aanvragen. 

Histamine

Histamine ken jij misschien in de vorm van anti-histamine remmers die je kunt krijgen tegen allergeen zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Histamine vind je in het bindweefsel, in jouw darmen en alle weefsels die in contact staan met de buitenwereld, zoals jouw huid en slijmvliezen.

Teveel histamine zorgt voor maagzuurproductie, maar kan ook jeuk veroorzaken, heftige paniekaanvallen, angst en je hart kan er sneller van gaan kloppen. Histamine kun je namelijk zien als wapen van jouw afweersysteem tegen allerlei gespuis. Histamine haakt aan op de receptor (ontvanger) van de indringer en regelt ook dat jouw vaten meer open gaan staan (vasodilatatie). Best heel tof geregeld van jouw lijf toch, want dat gespuis wil je direct afvoeren! 

Klachten bij Histamine

Histamine kan heel veel verschillende klachten veroorzaken. Welke klachten dat zijn, ligt aan het werkingsgebied:

 1. H1-receptoren leiden tot:
  menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen/spasmen, vernauwing van de bronchiën met ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwellingen andere allergische reacties waaronder zelfs een anafylactische shock;
 2. H2-receptoren leiden tot:
  diarree, brandend maagzuur, reflux, braken en ademhalingsproblemen;
 3. H3-receptoren leiden tot:
  hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie, slapeloosheid, slaperigheid en heeft invloed op jouw bioritme.
 4. H4-receptorenhebben vermoedelijk invloed op jouw beenmerg.

Lees er meer over op: https://lymeherstel.nl/tips/histamine-deel-2-jeuk-uitslag-paniek-hooikoorts-huisstofmijt-en-andere-allergieen/

Wanneer kun je last krijgen

Er zijn verschillende oorzaken die je terug kunt lezen in mijn vorige blog, maar een aantal wil ik hier toch even extra toelichten: 

 • Je hebt te veel mestcellen (cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt)
 • Te veel allergenen in jouw buurt
 • Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel vrij doet komen. Bijvoorbeeld: zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien etc.Quercetine werkt histamine tegen en kun je als natuurlijk tegenmiddel inzetten. Je vindt dit in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

Betaglucanen werken ook erg goed je vindt die vooral in edelgist en ik werk graag met betaglucanen in de Protect (supplement van Zinzino ter ondersteuning van jouw darmen).
Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en biedt ook hier weer alle ondersteuning. Meer weten over Omega 3?
Lees dan: https://lymeherstel.nl/omega3-info/.  Voor mensen met klachten is dit enorm belangrijk!

 • Wanneer je ziekteveroorzakers in jouw darmen hebt die zelf ook nog eens histamine aanmaken
 • Ander gespuis die ook een histaminereactie hebben veroorzaakt
 • Of wanneer je voeding eet waar je niet goed tegen kunt (heel handig om dan een voedselintolerantietest eens te doen, want vaak weten we niet waar we niet goed tegen kunnen en soms eet je dat iedere dag)
 • Bij het ouder worden
 • Stress; bijnieren functioneren dan niet meer optimaal lees er hier alles over. Je lichaam denkt bij stress vaak aan die tijger die je moet bevechten dan gaat je lichaam echt geen maagzuur produceren omdat er eten aan zal komen. Lyme is pure stress net als iedere andere ziekte;
 • Middenrifbreuk; Vaak wordt gezegd dat je maagklepje niet meer goed sluit, maar is dat wel zo? Meestal wordt ervan uitgegaan dat je te veel maagzuur hebt, maar guess what? Dat is vaak helemaal niet het geval…Lees nog maar eens mijn blogs terug hierover: https://lymeherstel.nl/tips/teveel-te-weinig-slik-je-maagzuurremmers-deel-2/
 • Afbraak- en omzettingsproblemen; Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DiAminoOxidase (DAO) en in het zenuwstelsel omgezet worden via histamine-N-methyltransferase. Juist daar kan best veel misgaan. Vooral bij het enzym DAO. Je kunt dit ook los als supplement voor de maaltijd slikken.
 • Jouw lever die de histamine niet goed kan afbreken, waar we het al eerder over hadden. Jouw lopende band genaamd Methylering moet jouw histamine opruimen. Het personeel wat bij die lopende band hoort is: vitamine B12, Folaat, Magnesium, Zink en Choline. Wanneer je deze vitamine en mineralen te kort komt, kun je ook klachten van histamine ervaren. Een goede multi-vitamine raad ik dan ook altijd aan, het liefst met beta-glucanen. Mensen met Lyme hebben vaak al veel leverproblemen hebben, dit histamine probleem komt dan erg vaak voor

 

Thiolen:

Wat zijn thiolen nu precies? Thiolen zijn organische verbindingen die zwavel bevatten. Ze komen voor in kruiden, voedingsmiddelen, supplementen en in kraanwater. Wanneer je thiol-intolerant bent, heb je vaak te maken met een zware metalenbelasting. Thiolen zorgen ervoor dat er kwik wordt gemobiliseerd wat veel klachten kan geven, verergeren en in stand houden. Je doet er goed aan om deze thiol (tijdelijk) te mijden omdat het jouw klachten kan verergeren. Let vooral op zwavelrijke voeding die thiol bevat. Gelukkig zorgen niet alle zwavelrijke producten voor klachten. Vlees bevat veel zwavel maar onder aan de streep niet zoveel thiol. Zwavelintolerantie lijkt erg op thiol-intolerantie, alleen heb je dan moeite met de afbraak van zwavel waardoor methionine als afbraakproduct vrij kan komen. Let op: thiolen bevatten wel zwavel maar zwavel bevat niet altijd thiolen. 

Thiolen in voeding

Je vindt het stofje o.a. in knoflook, uien, linzen, peulvruchten, broccoli, eieren, vlees en spruitjes. Dit is zwavelrijke voeding waar veel thiolen in voor komen die voor klachten kunnen zorgen. Helaas vind je thiolen ook terug in ons kraanwater.TIP: kies voor Evian of Spa Rood in plaats van kraanwater.

Thiol- inlolerantie

Veel mensen met Lyme (en andere chronische ziektes) ervaren veel verbetering wanneer ze tijdelijk thiolvrij eten. Bij Thiol-intolerantie kun je denken aan klachten zoals concentratieproblemen/hersenmist (brainfog) en neurologische klachten. Dit zijn klachten die we heel vaak bij Lyme zien. Wanneer je deze klachten ervaart is het zinvol om tijdelijk thiolvrij of thiolarm te eten. Daarbij is het erg belangrijk om de lever te ondersteunen bij het ontgiften, lees hier meer over op: https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-3/)

Hoe weet je of je thiol-intolerant bent?

 • Jouw klachten verergeren na het eten van thiolen (zwavelrijke voeding)
 • Jouw klachten verbeteren na een thiolvrij dieet
 • Ruikt jouw urine na het eten van asperges? Dan kun je het thiol captopril niet goed verwerken


Klachten bij thiol-intolerantie

Eerst kun je je supergoed voelen, maar daarna kun je de volgende klachten ervaren:

 • Concentratieproblemen
 • Hersenmist (brainfog)
 • Stress
 • Kortademig, astmatisch
 • Neurologische klachten
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en weinig zin om te eten
 • Buik- of rugpijn
 • Diarree en stinkende winden (rotte eieren)
 • Hoofdpijn
 • Netelroos, jeuk, eczeem, rode huid

 

Zwavel:

Zwavel is een heel belangrijk mineraal voor de opbouw van jouw huid, bindweefsel, darmen en bloedvaten. En je hebt zwavel nodig voor het afbreken van gifstoffen door de lever (sulfatie) zoals paracetamol, alcohol en salicylaten, hormonen (cortisol, schildklierhormonen, oestrogen en testosteron) en neurotransmitters door je lever.

Wanneer je zwavel-intolerant bent, produceert jouw lichaam meer ammoniak.. Zwavel kan dan gaan stapelen. Te veel ammoniak is schadelijk en kan veel klachten geven, verergeren en in stand houden. Zwavelintolerantie lijkt erg op een histamine- en thiol-intolerantie. Het is dus soms even puzzelen om achter te komen waar de angel zit.

Te veel ammoniak produceren door:

 • De veroorzaker van de ziekte van Lyme: de borrelia en sommige co-infecties scheiden ammoniak uit;
 • Zware metalen-vergiftiging (met homeopathie goed op te lossen);
 • Je hebt moeite met afbreken ammoniak doordat jouw CBS-enzym versnelt werkt. Je ervaart klachten als: verwarring, vermoeidheid, zwakte, slechte eetlust, misselijkheid, rug- of buikpijn;
 • Je hebt moeite met afvoeren van ammoniak doordat jouw lever en/of nieren onvoldoende werken.

Hoe weet je of je zwavel-intolerant bent?

 • Jouw urine ruikt naar ammoniak;
 • Jouw klachten verergeren na het eten van bovenstaande producten;
 • Jouw klachten verbeteren na een zwavelvrij dieët;
 • Jouw urine test op sulfaat (hoger dan waarde 800), ammoniak, orotaat, citraat, isocitraat en vitamine B6 met kenmerkende waardes;
 • Als jouw taurine verhoogd is en jouw homecysteine lager is dan 6, is een aanwijzing voor zwavelintolerantie;
 • Je hebt een zware metalenbelasting; met name kwik is vaak verhoogd bij een zwavel-intolerantie. Dit is aan te tonen via een haarmineralentest waar ik ook graag mee werk.


Oorzaak zwavel-intolerantie?

 1. Aangeboren:
  Een verandering in een bepaald gen (CBS) zorgt ervoor dat deze bij jou sneller kan werken, waardoor er te veel zwavelhoudende stofjes zijn en je last kunt krijgen van te veel ammoniak. Dit is middels een genetische test te achterhalen.
 2. Zware metalenvergiftiging:
  Zwavel zorgt ervoor dat zware metalen, zoals kwik wordt gemobiliseerd wat veel klachten kan geven, verergeren en in stand houden. Je hoeft dan niet direct een zwavelintolerantie te hebben, maar deze zorgt voor ontgifting waardoor je je erg beroerd kunt voelen. Denk ook aan klachten zoals zware angst- en paniekaanvallen. Ik ben dan ook van mening dat je altijd eerst goed moet kijken of iemand wel voldoende kan ontgiften. Bij Lymepatiëntennoemen we dit een herxheimer-reactie.


Welke ziektebeelden kunnen moeite met zwavel hebben:

 • Lyme & co-infecties;
 • Chronische aandoeningen;
 • Allergische klachten denk aan hooikoorts, glutenintolerantie, nikkelallergie dierenallergie, maar ook bij netelroos, galbulten en jeuk kun je aan zwavelintolerantie denken;
 • Astma;
 • Autisme;
 • Auto-immuun ziekten;
 • Hyperactiviteit (ADHD/ADD);
 • Darmklachten;
 • Migraine;
 • Neurologische aandoeningen;
 • Reumatoïde artritis;


Welke klachten bij zwavel (ja, dit rijtje stond ook bij thiolintolerantie):

Eerst kun je je supergoed voelen, maar daarna kun je de volgende klachten ervaren:

 • Concentratieproblemen;
 • Hersenmist (brainfog);
 • Stress;
 • Kortademig, astmatisch;
 • Neurologische klachten;
 • Vermoeidheid;
 • Misselijkheid en weinig zin om te eten;
 • Buik- of rugpijn;
 • Diarree en stinkende winden (rotte eieren);
 • Hoofdpijn;
 • Netelroos, jeuk, eczeem, rode huid.Overige blogs over voeding:

Aan voeding heb ik al een aantal blogs gewijd. Hierbij nog even een kort overzicht, kies uit wat bij jou past om te lezen:

❤  Afvallen; geen stress, anders val je niet af
❤  Kom niet aan mijn eten
❤  Welke voeding past bij jou
❤  Detoxen deel 1, vasten en snel afvallen
❤  Detoxen deel 2, hoe werkt je lever?
❤  Detoxen deel 3 waar moet je op letten
❤  Detoxen deel 4, wat kan er allemaal fout gaan
❤  Lyme & Voeding; histamine
❤  Lyme & Voeding; thiolen

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

3 Reacties

 1. M

  Geef je meer info over voedingsallergietest aub

  Reageer
  • Gerrie Hasselaar

   Beste M,
   In de laatste blogs heb ik hier meer aandacht aan besteed omdat dit vaak speelt bij Lyme en zo ontzettend belangrijk is om in kaart te brengen.

   Reageer
  • Gerrie Hasselaar

   Beste
   Dank voor jouw berichtje, ik werk met een pre-screening allereerst waar een aantal groepen voedingsmiddelen worden getest zoals granen, melkproducten, groenten, vis en vlees, fruit. Als daar wat uitkomt dan kunnen we die specifieke groep verder testen om zo nog meer specifiek te weten waar jouw lichaam op reageert

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1