Home » Voeding » Lyme en Voeding – Welke voeding kan verergeringen geven

Lyme en Voeding – Welke voeding kan verergeringen geven

door | 29 jul, 2020 | Voeding

Deze blog gaat over:

Welke voedingsmiddelen vaak een verergering van de (lyme)klachten geven. Hoe je dit herkent en uiteraard wat je eraan kunt doen.

Lyme en (over)gevoeligheid/HSP:

Bij lyme heb je vaak te maken met (over)gevoeligheid op alle gebieden. Denk aan prikkels van buitenaf; alles is teveel, wat een lawaai, wat een drukte….maar ook aan prikkels van binnenuit; heftige reacties op medicatie, supplementen en voedingsmiddelen. Lees meer over deze gevoeligheden.

Voedingsmiddelen die klachten verergeren:

Er bestaan voedingsmiddelen die we biogene aminen noemen die veel klachten kunnen verergeren en een herstel in de weg staan. Biogene aminen worden gemaakt uit de bouwstenen van eiwitten (aminozuren). De meeste bekend is histamine waarover ik al veel blogs heb geschreven. Deze herrieschopper kan dan ook echt veel klachten in stand houden en verergeren. Lees er meer over op: https://lymeherstel.nl/waarom-is-lyme-zo-moeilijk-te-genezen/lyme-voeding-histamine-wat-kun-je-het-beste-eten/

Andere biogene amines naast histamine zijn tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine, spermidine, tyramine, dopamine en serotonine. Bij lymeklachten zie ik vaak een enorme verbetering wanneer mensen deze voedingsmiddelen niet meer eten.

 

Wat gaat er niet goed:

Zoals al eerder uitgelegd bij histamine reageren de mestcellen met allerlei klachten die vaak lijken op allergieklachten zoals vermoeidheid, huiduitslag, galbulten, jeuk, niezen, kortademigheid, brandend maagzuur, hoofdpijn. Maar denk ook aan klachten als brainfog, hartkloppingen, stemmingswisselingen en depresieve klachten. De mestcellen zijn witte bloedcellen (jouw leger) die je in allerlei organen aantreft, zodoende kunnen allerlei klachten ontstaan en/of verergeren.
Dit geeft stress op alle niveaus, logisch dat bestaande klachten verergeren. Jouw lijf moet op alle fronten “brandjes” blussen waarvoor het noch de energie noch de benodigdheden heeft.

Afweersysteem laat teveel door

De oorzaak kan aangeboren zijn, een enzymtekort om deze biogene aminen af te breken, maar meestal is de oorzaak een afweersyteem wat teveel doorlaat. Jouw afweersysteem heeft als taak ervoor te zorgen dat deze stofjes niet in het bloed terecht komen. Wanneer jouw afweersysteem door lyme of andere oorzaken minder goed functioneert, laat het teveel door wat klachten oplevert of in stand houdt. De darmen breken deze biogene aminen onvoldoende af en jij herstelt niet of nauwelijks.

Hoe kom je hierachter?

Er bestaat een vrij simpele goedkope test (€ 30,00) die test op welke biogene aminen jij reageert. Afhankelijk van de uitslag, kan er een meer specifieke test volgen zodat je precies weet wat jij het best kunt eten om te herstellen.

Meer over lyme & Voeding:

Meer over voedingsmiddelen vind je in deze blog: https://lymeherstel.nl/tips/lyme-en-voeding/
Ik begrijp dat het een enorme puzzel is, maar uiteraard puzzel ik graag met jou mee!

Oproep aan therapeuten:

Omdat ik de vraag niet meer alleen aan kan, start ik 29 augustus 2020 een 6-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden.

Je bent van harte welkom op de opleiding! 

Wil je alles weten over lyme & Co-infecties?

Neem gerust een kijkje op mijn website Lymeherstel.nl. Hier kun jij je ook vrijblijvend inschrijven voor de nieuwsbrief via deze link!

Bronnen:

❤ How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD;

❤ Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner;

❤ Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner;

 

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

LYME & HISTAMINE

LYME & HISTAMINE

Komt ze weer met eten… Ja, eten is meestal wel een dingetje bij de meeste mensen. We zijn vaak zo gewend aan wat we graag eten dat variatie vaak ver...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin