Home » bijnieruitputting » Bijnieruitputting (deel 5): De schildklier

Bijnieruitputting (deel 5): De schildklier

door | 14 mrt, 2018 | bijnieruitputting, tips

(Over)vermoeid, maar te wakker om in te slapen en te moe om op te staan?

“BIJNIERUITPUTTING”   deel 5/9 SCHILDKLIER

Wat is het veel he? Maar wat fijn dat jij er weer bij bent en dat je nog meer wilt weten over JOUW gezondheid.
Wat waren de uitkomsten van jouw testen? Herkende jij jezelf weer in deze symptomen?
We gaan nu de schildklier er nog wat meer bij betrekken, aangezien de schildklier vaak trager gaat werken in geval van een “bijnieruitputting”.

Blogs hiervoor gemist?

Heb je niet al mijn voorgaande blogs kunnen lezen, of wil je het even weer duidelijk hebben, lees het hier nog even terug:
Blog 1 gaat over de symptomen van “bijnieruitputting ben benieuwd hoeveel symptomen jij herkent 😉

Blog 2 gaat over hoe “bijnieruitputting” tot stand komt in jouw lijf.

Blog 3 gaat over de functie van jouw bijnieren en de functies van de verschillende stoffen die door jouw bijnieren worden geproduceerd.

Blog 4 gaat over de verschillende testmogelijkheden; wat is jouw cortisolniveau?.

 

Wat zijn jouw schildklierwaardes?

Waarom jouw schildklierwaardes testen? Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, komt het heel vaak voor dat jouw schildklier trager gaat werken (hypothyreoïdie) door deze “bijnieruitputting”. Primaire oorzaak van vertraagde schildklier is dan ook vaak “bijnieruitputting”. Een andere (mede-)oorzaak van een vertraagde schildklierwerking kan oestrogeendominantie zijn. Meer daarover in een volgende blog.

Hoe werkt jouw schildklier?

De schildklierhormonen TSH (Thyroid Stimulating Hormone in gewoon Nederlands: stofje die de schildklier (Thyroid) activeert) en T4 waardes die door de meeste huisartsen worden geprikt, zijn meestal wel goed, maar jij voelt je nog doodmoe!

Het inactieve schildklierhormoon: T4 moet altijd nog omgezet worden in (voornamelijk) jouw lever en (in mindere mate in jouw) nieren naar het actieve schildklierhormoon: T3 en als dat goed gaat, dan pas heb jij energie.

Deze T3 kan dan te laag zijn. Tevens is het zo dat bij veel stress jouw lijf het schildklierhormoon reversed T3 (rT3) maakt Dit hormoon gaat heel bewust bepaalde organen de-activeren zoals jouw schildklier oa. Juist dan heb jij geen actieve T3 dus GEEN ENERGIE!

Het komt echter ook veel voor dat de waardes van jouw schildklier wel goed zijn maar dat jij wel vervelende symptomen ervaart die passen bij een te traag werkende schildklier. Dan stuurt de huisarts jou naar huis en zit jij nog steeds met de gebakken peren!

Kijk eerst maar eens in onderstaand overzicht of jij jezelf hierin herkent:

 

Symptomen traagwerkende schildklier:

 • Moe, soms zelfs doodop
 • Kouwelijk
 • Droge huid
 • Traagheid
 • Somberheid

Waarom laat jouw immuunsysteem jouw schildklier trager werken?

Nu blijkt dat het stofje TSH die de schildklier aanzet tot actie ook uit jouw immuunsysteem (Peyers plaque) kan komen. Die geeft het door aan de lever waarop de lever T4 (inactief) kan maken, maar dan wordt er uit T4 dit keer geen T3 het actieve stofje gemaakt, maar rT3!

Dit doet jouw lijf heel bewust om ervoor te zorgen dat er energie wordt bespaard. Ga je dan alsnog Thyrax (synthetisch schildklierhormoon vaak gegeven bij te lage schildklierwaardes) slikken of andere schildklieraanjagers dan kan dat een verhoging van gevaar in het lijf geven, simpelweg omdat je de oorzaak niet hebt opgelost. Jouw lichaam gaat van die synthetische T4 in de meeste gevallen gevallen nog meer rT3 maken en ben je nog verder van huis. Homeopathisch is dit op een natuurlijke manier te ondersteunen evt aangevuld met de juiste co-factoren.
Pffff nee geen stress we blijven puzzelen.

Jouw lijf bedenkt altijd de best passende oplossing voor jou voor dat moment:

Briljant van jouw lijf want zo bespaart het energie, gewoon alles een tandje lager draaien. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw klachten. We kunnen wel Thyrax bv gaan slikken om jouw trage schildklier weer aan te zwengelen en uiteraard ga je je (tijdelijk?) beter voelen, maar de oorzaak heb je nog steeds niet achterhaald. So what denk je nu misschien, ik voel me toch beter, maar vroeg of laat moet jouw lijf weer een andere maatregel bedenken om energie te besparen en zal wellicht jouw alvleesklier aan de beurt zijn. Lees maar eens verder….

Ok nou jij hebt zo’n perfect lijf die kiest altijd de allerbeste oplossing voor jouw probleem. Als jij dat probleem gaat oplossen door er een pilletje in te gooien, zal jouw lijf een andere minder gunstige strategie moeten gaan bedenken en als jij dat weer oplost met een pilletje dan blijft dat zo voortduren.

Ja ik weet het, het is niet altijd een leuke puzzel en ik puzzel ook nog steeds, maar houd dit altijd in jouw achterhoofd: jouw lijf heeft het beste met jou voor en kiest de allerbeste oplossing/overlevingsstrategie voor jouw lijf (met dank aan Yvonne van Stigt die dat er zo mooi heeft ingehamerd bij mij ;-)).

 

Gevolg nummer 1 van “bijnieruitputting” is dan veelal trage schildklier:

De tweede overlevingsstrategie na “bijnieruitputting” is dus veelal vertraagde schildklier en de derde stap is vaak een alvleesklier die ook denkt: “ik heb er de kracht niet meer voor”. Met als gevolg een tekort aan spijsverteringsenzymen, zodat jouw voedsel niet meer goed verteerd wordt en je richting Diabetes kunt gaan. Tja daarna de andere organen: lever, nieren, milt pfff leuker kan ik het ook niet maken, maar je bent je er nu in ieder geval wellicht bewust van in welk stadium jij ronddobbert en dat je waarschijnlijk actie kunt ondernemen.
Houd dit ook in je achterhoofd: bij een teveel aan cortisol dat onvoldoende wordt afgeremd door insuline vindt er celafbraak plaats, maar andersom ook dus teveel insuline dat onvoldoende wordt geremd door cortisol vindt celopbouw plaats.

Kortom in beide gevallen ongeremde celvorming en tja need I say more?

 

Ok maar nog even terug bij de schildklier…..ik heb je net uitgelegd dat de omzetting van het inactieve T4 naar het actieve T3 voornamelijk in jouw lever plaatsvindt.
Natuurlijk is het dan heel belangrijk jouw lever goed te ondersteunen. Weten hoe jij jouw lever kan ondersteunen in zijn taken? Lees hier de blogs over de lever:

https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-1/

https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-2/

https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-3/

https://lymeherstel.nl/tips/detoxen-ontgiften-sportvasten-snel-afvallen-deel-4/

 

In mijn volgende blog over “bijnieruitputting” vertel ik je nog meer over oestrogeendominantie en ja ook mannen kunnen daar last van hebben (mannen met borsten).

Delen = helpen:

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten

 

Bronnen:

 • Yvonne van Stigt opleidingsdagen licentie B
 • Yvonne van Stigt: “Oerslank; waarom zij wel en ik niet”
 • Ralph Moorman: “De Hormoonfactor”
 • Mike Donkers: “Bijnieruitputting”
 • Erik-Alexander Richter bijscholingsdag: “Onverklaarbare klachten & Biochemische processen”
 • John R. Lee en Virginia Hopkins: “Menopauze; alles wat de dokter je niet vertelt”
 • Leo van der Zijde: “No Fat No Future”.
 • Juglen Zwaan: “nieuwsbrieven”.

 

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin