Home » tips » Histamine deel 2: Jeuk, uitslag, paniek, hooikoorts, huisstofmijt en andere allergieën?

Histamine deel 2: Jeuk, uitslag, paniek, hooikoorts, huisstofmijt en andere allergieën?

door | 11 mei, 2019 | tips

Hi goedemorgen!
Weet je nog dat we het 2 weken geleden hadden over histamine dat leuke stofje wat jou een hoop gekriebel, gesnotter en paniek kan opleveren

Even jouw geheugen weer opfrissen? Pak hem er vooral nog even bij.

We gaan nu nog weer wat dieper op deze leukerd in:

Histamine kan verschillende klachten geven:

In jouw spijsverteringsgebied vind je vooral H2-receptoren. Wanneer histamine aanhaakt op deze receptor, kun jij dus bv brandend maagzuur krijgen.
En omdat histamine ook een neurotransmitter is (overdrachtsstofje) heeft het ook effect op jouw hormonen bv jouw zin in seks, jouw slaap, geheugen en alertheid.

 

Er bestaan 4 verschillende receptoren en ze hebben allemaal hun eigen werkingsgebied.

 1. H1-receptoren leiden tot:
  menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen/spasmen, vernauwing van de bronchiën met ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwelling en andere allergische reacties waaronder zelfs een anafylactische shock;
 2. H2-receptoren leiden tot:
  diarree, brandend maagzuur, reflux, braken en ademhalingsproblemen;
 3. H3-receptoren leiden tot:
  hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie, slapeloosheid, slaperigheid en heeft invloed op jouw bioritme.
 4. H4-receptoren hebben vermoedelijk invloed op jouw beenmerg.

   

Wanneer kun je last krijgen?

❤        Je hebt te veel mestcellen (cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt);

❤        Te veel allergenen in jouw buurt;

❤        Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel vrij doet komen. Bv
zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien etc. Google maar eens! Quercetine werkt histamine tegen en kun je als natuurlijk tegenmiddel inzetten. Je vindt dit in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli. Betaglucanen werken ook erg goed je vindt die vooral in edelgist en ik werk graag met betaglucanen in de Protect (supplement van Zinzino ter ondersteuning van jouw darmen). Omega 3 heeft een ontstekingsverlagende werking en biedt ook hier weer alle ondersteuning. Meer weten over Omega 3? Lees https://lymeherstel.nl/omega3-info/

❤        Wanneer je ziekteveroorzakers in jouw darmen hebt die zelf ook nog eens histamine  aanmaken;

❤        Ander gespuis die ook een histaminereactie hebben veroorzaakt;

❤        Of wanneer je voeding eet waar je niet goed tegen kunt (heel handig om dan een voedselintolerantietest eens te doen, want vaak weten we niet waar we niet goed tegen kunnen en soms eet je dat iedere dag). Ik werk met een lab waar ze een goede
voedselintolerantietest kunnen uitvoeren, je mag het me altijd vragen;

❤        Bij het ouder worden;

❤        Stress; bijnieren functioneren dan niet meer optimaal lees er hier alles over. Je lichaam denkt bij stress vaak aan die tijger die je moet bevechten dan gaat je lichaam echt geen maagzuur produceren omdat er eten aan zal komen…

❤        Middenrifbreuk; Vaak wordt gezegd dat je maagklepje niet meer goed sluit, maar is dat wel zo? Meestal wordt ervan uitgegaan dat je teveel maagzuur hebt, maar guess what dat is vaak helemaal niet het geval duh…. Lees nog maar eens mijn blogs terug hierover:
https://lymeherstel.nl/tips/teveel-te-weinig-slik-je-maagzuurremmers-deel-2/

❤        Afbraak- en omzettingsproblemen; Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DiAminoOxidase (DAO) en in het zenuwstelsel omgezet worden via histamine-N-methyltransferase. Juist daar kan best veel misgaan……Vooral bij het enzym DAO. Je kunt dit ook  los als supplement voor de maaltijd slikken;

❤    Jouw lever dit de histamine niet goed kan afbreken waar we het al eerder over hadden. Jouw lopende band genaamd Methylering moet jouw histamine opruimen en het personeel wat bij die lopende band hoort, is Vit B12, Folaat, Magnesium, Zink en Choline. Wanneer je die te kort komt, kun je ook klachten van histamine ervaren. Een goede multi raad ik dan ook altijd aan.

 

Afbraakproblemen (DAO):

Het DAO-enzym kan zijn werk (histamine afbreken) niet goed doen wanneer jij een te kort hebt aan koper, vitamine C en vitamine B6. Wanneer je medicatie gebruikt kun je hier al sneller problemen mee krijgen check: https://lymeherstel.nl/tips/wat-slik-jij-allemaal/Vitamine C is bij diabetes en insulineresistentie een probleem, maar dat is weer een andere puzzel.

Bij een lekkende darm kan een ontsteking ontstaan die DAO ook weer in zijn werk dwarsboomt.

Wanneer je een progesteron te kort of teveel aan oestrogeen hebt, schiet het ook niet op. Check jouw hormoonstatus op: https://lymeherstel.nl/hormonen-overzicht/

Genafwijkingen zodat DAO niet goed aangemaakt kan worden en voeding welke DAO blokkeert:
Alcohol, energiedrankjes, zwarte thee maar potverdorie ook groene thee (!!)

Het omzettingsenzym heeft vitamine B12, Folaat en Magnesium nodig dus slik jij medicatie check dan vooral of je daar wellicht mee in de problemen komt, zeker als je bovenstaande symptomen kent!

 

Waarom krijgt de een wel last en de ander niet nog een stapje dieper;

Uiteraard heeft dat alles met bovenstaande opsomming te maken, maar als we dieper inzoomen, komen we natuurlijk bij jouw maakproces uit dus toen jij in de buik van jouw moeder zat.

Maar ook daarna; ben je opgegroeid in een zeer propere omgeving dus heel veel hygiëne waardoor jouw immuunsysteem niet heeft kunnen leren om te gaan met bacteriën, virussen etc dan kan het zijn dat het nu ineens bij elk wissewasje gaat vuren (histamine gaat afschieten) zonder dat er echt iets aan de hand is. Ik bedoel bv hooikoorts ik denk niet dat de pollen jou om zeep kunnen helpen of dat stofbolletje in de hoek maar toch kun je er heel heftig op reageren.

 

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

 

Wil je niets missen of anderen helpen?

Deel dan deze link, zodat ze zich vrijblijvend in kunnen schrijven voor deze informatie.

 

Bronnen:

❤        Bijscholing Yvonne van Stigt; www.oergezond.nu;

❤        Juglen Zwaan; www.ahealthylife.nl

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Renske

  Hallo,

  Ik heb een B12 tekort en injecteert hiervoor. Ook folium magnesium, zink en vit d neem ik niet goed op. Hooikoorts heb ik ook en de klachten bij histamine did u beschrijft ook allemaal. Hoe kan je er vanaf komen.?Voedingstest gedaan. Noten eet ik ondertussen niet meer en de rest lustte ik toch niet..

  Hopelijk heeft u goede tips.

  Mvg renske

  Reageer
  • Gerrie Hasselaar

   Hoi Renske,

   Wat enorm vervelend! Blijf mijn blogs in de gaten houden waarin ik veel info deel hierover.
   Mocht je meer hulp willen
   Mijn behandeling is altijd maatwerk en een puzzel. Ik werk met homeopathie, fytotherapie, voedingssupplementen en natuurlijke hormonen. Maar het is dan nodig dat we eerst een grondig consult hebben zodat ik jou het beste kan helpen. Je bent uiteraard van harte welkom zodat we samen kunnen kijken wat jou het beste kan helpen. Succes en wellicht tot ziens!

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin