Home » bijnieruitputting » Bijnieruitputting (deel 9): wat kan JIJ doen?

Bijnieruitputting (deel 9): wat kan JIJ doen?

door | 8 mei, 2018 | bijnieruitputting, tips

(Over)vermoeid, maar te wakker om in te slapen  en te moe om op te staan?

“BIJNIERUITPUTTING” deel 9/10 Wat kun JIJ eraan doen?

Yessss je hebt het (bijna) volbracht!
Dit is namelijk de eennalaatste blog in de reeks “bijnieruitputting”. Had je wat aan deze info? Wellicht was het veel? Een goede tip is dan wellicht om de blogs waar jij wat aan hebt (zie ook https://lymeherstel.nl/blog/) uit te printen, zodat jij het rustig op jouw gemak nog eens kunt teruglezen, aantekeningen kunt maken en de tips kunt toepassen.

Blogs hiervoor gemist?

Heb je niet al mijn voorgaande blogs kunnen lezen, of wil je het even weer duidelijk hebben, lees het hier nog even terug:

Blog 1 gaat over de symptomen van “bijnieruitputting” ben benieuwd hoeveel symptomen jij herkent �de09

Blog 2 gaat over hoe “bijnieruitputting” tot stand komt in jouw lijf.

Blog 3 gaat over de functie van jouw bijnieren en de functies van de verschillende stoffen die door jouw bijnieren worden geproduceerd.

Blog 4 gaat over de verschillende testmogelijkheden; wat is jouw cortisolniveau?.

Blog 5 gaat over de werking van jouw schildklier en waarom deze wellicht te traag werkt We gaan dit keer kijken naar oestrogeendominantie en ja mannen kunnen ook teveel oestrogeen hebben, denk maar eens aan mannen met teveel borstgroei.

Blog 6 gaat over Oestrogeendominantie en ja mannen (met borsten) kunnen hierdoor ook klachten ontwikkelen

Blog 7 gaat over hoe je dik door cortisol kunt worden.

Blog 8 gaat over de top 10 van dingen die jou stress geven

Wat kun je zelf doen ter verbetering?

1.Relaxen ja die had je zelf ook al bedacht 😉 

Kijk eens in jouw agenda wat GEEFT JOU ENERGIE en wat VREET ENERGIE?
Stop direct met die vreters! (en nee natuurlijk kun je jouw puber door zijn/haar gedrag niet op school een week laten slapen, sommige dingen zijn nu eenmaal (tijdelijk) zo, maar er is ook echt heel veel wat je kunt schrappen, ECHT!)

2. Waar krijg of kreeg jij energie van?

Hobby’s? Sauna, yoga, vakantie, weekendje weg, boekje op de bank, vrijpartij, knuffel van je kind of jouw huisdier, Netflixen whatever doe het en plan een dag(deel) per week voor JOU zelf in!

3. Ga op tijd naar bed ook al kun je niet slapen.

Maar neem wat ontspanning en nee niet appen of tv kijken maar een boekje, yoga, meditatie, of kijk hem of haar eens diep in de ogen;-). In je slaap heeft jouw lichaam de tijd om zich te repareren en te herstellen. Pak dus minimaal die 9 uur net zoals onze voorouders dat deden.

4. Wees dankbaar;

Count your blessings voor het slapengaan en denk terug aan die zalige vakantie, dat heerlijke gesprek, of die geweldige high tea. Een aanrader is ook de app Head Space gratis te proberen die jou ongeveer 7 minuten meeneemt in een rustige meditatie. Er zijn genoeg andere apps als deze niet bevalt, kijk gewoon eens wat bij jou past. Een heerlijk bad en/of knuffelsessie werkt ook ontstressend!

5. Kies JOUW TIJD en bouw ME-TIME iedere dag ook in

Nee niet om te roken! Maak even een korte wandeling, ga even lekker chillen met Headspace aan je oor, doe een powernap, pak voor een half uurtje een lekker tijdschrift, whatever. Laad weer op!

6. Beweeg!

Bij stress komt noradrenaline vrij en direct daarna adrenaline zoals je hebt kunnen lezen in de vorige blogs. Wanneer je voldoende endorfines (feel-good stofjes die je cadeau krijgt wanneer je deze tips allemaal toepast) aan kunt maken, dient dit als tegengif tegen adrenaline en stopt jouw stressreactie.
Wanneer je in de stressreactie blijft hangen, gaat jouw lichaam cortisol aanmaken, zodat jij op zoek kunt gaan naar een oplossing.

Cortisol is dus ook het stofje dat ervoor kan zorgen dat jij op zoek kunt gaan naar een lange termijn oplossing.
Echter daarvoor zul je wel in beweging moeten komen. Je hebt vast weleens gehoord of gemerkt dat wanneer je gaat bewegen, de stress vaak al iets vermindert?

Wanneer je dan door bewegen een oplossing hebt gevonden en jij je weer veilig kunt gaan voelen, word je weer rustiger. Dat komt door het stofje serotonine die jou blij en tevreden maakt na het vinden van een oplossing. Daarna kan ook weer GABA aangemaakt worden die zorgt voor rust en ontspanning, waarna jouw stressreactie wordt uitgezet. Slapen zal dan vast ook ineens weer goed gaan. Vergeet dus nooit om te bewegen!

Ook weer niet overdrijven; teveel sporten zorgt namelijk weer voor een averechts effect…. Kijk wat bij jou past! Is dat lekker yoga, of krachttraining of buiten wandelen. JIJ KIEST waar jij je prettig bij voelt!
Wanneer jij te lang blijft hangen in jouw stressreactie, is het zinvol om op zoek te gaan naar een plek waar jij je echt veilig en thuis voelt, van daaruit kun je dan naar oplossingen kijken. Soms is het dan goed idee om je even terug te trekken uit jouw (gezins)leven. Even op jezelf zijn, zodat je vanuit rust weer even orde op zaken kunt gaan stellen.

7. Verschil man en vrouw

Testosteron zorgt er bij mannen voor dat ze eerder gaan vechten ipv vluchten. Ze komen sneller in beweging en vinden dan ook sneller een oplossing. Vrouwen blijven om die reden vaak meer hangen in een stresssituatie. Gelukkig beschikken vrouwen ook over testosteron alleen is dat meestal in mindere mate dan bij de man.

8. Kies jouw goede voeding.

JOUW PERSOONLIJKE SUPERFOOD vinden? Kijk maar eens op: https://lymeherstel.nl/tips/jouw-persoonlijke-superfood/
Een ander idee kan zijn om jouw voedselintoleranties te laten testen. Via een bloedtest wordt dan gekeken welk voedsel goed (laat geen ontstekingsreactie in jouw bloed zien), minder goed (lichte ontstekingsreactie) en niet goed (geeft heftige ontstekingsreactie) voor jou is. Via mij kun je deze test laten doen.

9. Kijk uit met exorfines

Exorfines zijn stofjes die worden gevormd uit gluten, melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en sommige schimmels. Ze zijn best verslavend omdat ze een werking geven die op morfine lijkt. Je herkent het wellicht wel als volgt: jij hebt een knallende ruzie met jouw vriend (of andere stresssituatie) en wil het liefst een reep chocola, een lekkere vette kaaspizza en als toetje nog een pak koekjes (nog nooit heb ik gehoord: “zo nu even 5 kroppen sla weg eten; heb zoveel stress…”!

Herkenbaar? Het zorgt er namelijk voor dat jij je tijdelijk even gelukkig en rustig voelt, omdat het net als morfine een soort van (tijdelijk) verdooft. Geen wonder dat kinderen het liefst pizza, snoep etc eten en in draakjes kunnen veranderen wanneer jij nee zegt….

Helaas als je dit te vaak doet bv elke dag boterham met kaas (mijn lieveling) dan raakt jouw eigen natuurlijke endorfinesysteem ontregelt door deze neppers die jouw endorfinesysteem in de war sturen. Een verstoring van dit endorfinesysteem komt meer voor bij ADHD, eetstoornissen, depressie en jawel hoor bij een oestrogeendominantie (nu begrijp jij wellicht waarom je een moord doet voor chocolade tijdens of voor jouw menstruatie ;-)).
Heb je de blog over oestrogeendominantie gemist? Lees hem nog even snel terug.

Het goede nieuws is dat jij je weer veel beter kunt gaan voelen als je weer natuurlijke (paleo)voeding gaat eten. Eerst loop je wellicht tegen wat afkickverschijnselen aan, maar na een weekje zul jij je al (veel) beter voelen!

 

10. Gebruik naast gezonde voeding voldoende vitamines, mineralen en Omega 3.
Omega 3 beschouw ik als de basis van alle supplementen. Het zorgt er namelijk voor dat jouw celwand doorlaatbaar wordt, zodat al jouw andere vitamines (uit voeding/supplementen) ook daadwerkelijk in de cel kunnen komen en niet in het bloed blijven. In de cel moet het namelijk zijn werk gaan doen!

Overige andere supplementen die van belang zijn B12 (kies wel een juiste, in een volgende blog vertel ik jou daar meer over), Foliumzuur, P5P/B6, Zink, Magnesium, Vit C en IJzer.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw mineralenstatus te laten bepalen. Ik werk graag met de haarmineralentest. Dit is een zeer betrouwbare test die jouw mineralen meet. Je hoeft maar een klein lokje achter te laten en die verzend ik dan weer naar een laboratorium voor onderzoek. Jij ontvangt daarvan een zeer uitgebreid verslag met lifestyle adviezen specifiek voor JOU.

 

11. Om de cortisol wat te verlagen kun je ook aan Ashwaganda denken.

Lees meer daarover en andere tips waar je ook veel baat bij kunt hebben: https://lymeherstel.nl/tips/afvallen-geen-stress-want-anders-val-af/
Een ander hulpmiddel is Ribus Nigrum. Het heeft een cortisol-like effect maar dan zonder de nadelige effecten. Het bezit veel vitamine C, werkt ontstekingsremmend, antiviraal en is een anti-oxidant.

 

12. Adaptogenen zijn stoffen die het lichaam kunnen ondersteunen om weerstand te bieden aan de stress-effecten en kunnen jouw vitaliteit verhogen zonder bijwerkingen.
Ik had net Ashwaganda en Ribus Nigrum al genoemd. Je kunt ook nog denken aan

  • Rhodiola Rosea (rozewortel) die jouw serotonine verhoogt. Nou dat zijn fijne hulpmiddeltjes maar het belangrijkste is dat jij jouw stress herkent en actie kunt ondernemen om dat te verminderen.
    Nog een andere leukerd:
  • Maca; dit kruid stimuleert jouw hypothalamus en hypofyse (je weet wel jouw directeur en chef) om jouw bijnieren weer in balans te brengen. Tevens zorgt maca ervoor dat jouw hormonen efficiënter door jouw cellen opgenomen kunnen worden, zodat ze beter hun werk kunnen doen. Door jouw “bijnieruitputting” zijn jouw hormoonwaardes veelal ook nog eens verlaagd. Bij vrouwen zie je dan vaak een vertraagde schildklier.

 

13. Knuffelen!

Om cortisol te verlagen, kun je bovenstaande tips opvolgen en wat ook heel goed helpt, is om 8x per dag minimaal 30 sec te knuffelen! Je maakt dan oxytocine aan ook een feel good stofje dat als tegengas werkt tegen adrenaline.
Knuffelen kan altijd, knuffel je vriend of vriendin, je kind, je huisdier of jezelf. Ja hoe gek het ook klinkt het helpt geweldig. En stapje verder een flinke vrijpartij met orgasme zorgt dat adrenaline ook hard wegrent, uh geen vrijpartner? Zelfs een BOB (boyfriend on battery) kan je hierbij helpen ;-). Sweet dreams!

14. Relax jouw lijf

Na een fysieke stressreactie, zoals een val, ongeluk, whiplash etc kunnen jouw spieren en vliezen vanuit een beschermingsreactie toen zijn verkrampt. Een goede osteopaat kan jou behandelen, zodat jouw lijf weer in de ontspanning kan komen.

15. Oude shit weg ermee

Oplossen van (oude) thema’s en trauma’s en overervingen van jouw voorouders (erfelijke belasting) kan heel goed met homeopathie worden behandeld. Zoek een goede homeopaat die bij jou past!

16. Slokje minder

Stop/matig alcohol: het zorgt voor een toename van adrenaline en cortisol van 30-50%!! Gedurende 24 uur na 1 consumptie. Tevens zorgt het voor (nog) meer oestrogeenaanmaak (zie ook blog oestrogeendominanatie) en er bestaat een hogere kans op borstkanker.

17. Cafeïnejunkie?

Minder koffie/cola/energiedrankjes; adrenaline wordt met 30% verhoogt gedurende 2-6 uur!

 

Had je de vragenlijst van Lyme al ingevuld, dat zou namelijk ook heel goed jouw oorzaak kunnen zijn ❤

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

 

Bronnen:

  • Yvonne van Stigt opleidingsdagen licentie B
  • Yvonne van Stigt: “Oerslank; waarom zij wel en ik niet”
  • Ralph Moorman: “De Hormoonfactor”
  • Mike Donkers: “Bijnieruitputting”
  • Erik-Alexander Richter bijscholingsdag: “Onverklaarbare klachten & Biochemische processen”
  • John R. Lee en Virginia Hopkins: “Menopauze; alles wat de dokter je niet vertelt”
  • Leo van der Zijde: “No Fat No Future”.
  • Juglen Zwaan: “nieuwsbrieven”.
  • Barbara Havenith; Bonusan bijscholingsdagen Mastercourse Hormonen.

 

 

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

Tweet
Share
Share
Pin