Home » tips » Herrie met hormonen (deel 4): Hoofdpijn en migraine

Herrie met hormonen (deel 4): Hoofdpijn en migraine

door | 7 nov, 2019 | tips

Goodmorning sunshine❤
Lekker geslapen? Al gewend dat de klok verzet is, of ben jij nog steeds uit je ritme?
Pak dan even relaxed een kopje lekkers voor jezelf en lees deze blogs nog maar eens even rustig door.

Hormoonblogs teruglezen:

  1. Deel 1 ging over hoe jij onder invloed van hormonen ineens in een heks kunt veranderen: https://lymeherstel.nl/tips/herrie-met-hormonen-deel-1-oestrogeendominantie/
  2. Deel 2 vertelde ik over tips wat je zelf zou kunnen doen aan oestrogeendominantie: https://lymeherstel.nl/tips/herrie-met-hormonen-deel-2-wat-kun-je-eraan-doen/
  3. Deel 3 ging dieper in op hormoonverstorende stoffen en schildklierklachten; https://lymeherstel.nl/tips/herrie-met-hormonen-deel-3-hormoonverstorende-stoffen/

Nu ga ik je meer vertellen over hoofdpijn en migraine-achtige klachten die vaak ook met hormonen te maken hebben.

Hormonen & ziekte = nog meer hormoonklachten:
Beetje logisch natuurlijk maar zo niet fijn. Wanneer je (chronisch) ziek bent, of op een andere manier stress hebt, kunnen jouw hormonen nog meer uit balans raken. Hierdoor kunnen de hormoonklachten nog meer verergeren. Pfff je was al een week een draak, maar door jouw ziekte kan dit gemakkelijk nog een week extra vuurspuw opleveren. Brainfog, oftewel hersenmist komt vaak voor bij Lyme. Je kunt dan echt niet meer nadenken en je concentratie is ver te zoeken. Wanneer jouw hormonen dan ook nog eens uit balans zijn, kan dit nog meer verergeren.

Hersenmist (brainfog) bij co-infecties:
Co-infecties zijn infecties die je tegelijk bij jouw lyme kunt oplopen. Je krijgt immers minstens 2 co-infecties cadeau bij de Borrelia Burgdorferi (de veroorzaker van lyme). Lees meer hierover op: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme/

Check maar eens aan de hand van deze tabel van welke co-infectie jij nog meer last kunt hebben.

Zoals je kunt lezen in deze tabel past hersenmist ook bij de co-infecties: bartonella, babesia en mycoplasma. Lees onderstaande blogs ook nog maar eens over deze co-infecties:
Bartonella vind je hier: https://lymeherstel.nl/tips/co-infectie-bij-lyme-bartonella/
Babesia vind je hier: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme-babesia/
Mycoplasma vind je hier: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme-mycoplasma/

Migraine:  

❤Wat is migraine?
Vervelende aandoening van de zenuwbanen in jouw hersenen. Het is eigenlijk een tijdelijke verstoring waarbij de samenwerking met de bloedvaten is verstoord. Het kan een familiekwaal zijn.

❤Symptomen:
Knallende koppijn die in aanvallen komt (bv op de helft van jouw menstruatie).
Aanval kan halve dag tot dagen aanhouden met vaak bonzende koppijn aan 1 kant van het hoofd gepaard gaande met misselijkheid en overgeven. Soms voel je een aanval opkomen door bv flitsen, schitteringen of golvende beelden.

❤Wat kan migraine veroorzaken?
Hormonen; het blijven van die leukerds …. Maar ook: onregelmatig leven denk bv aan nachtdiensten, te lang slapen of juist te kort slapen. Dat is stress voor jouw lijf en stress is de uitlokker van migraine dus waar krijg jij allemaal stress van? Vaak wordt ook voeding, zoals chocolade, rode wijn, kaas en citrusvruchten genoemd. Dat is nog niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd maar als ex-migrainester kan ik je vertellen dat deze voeding meer dan eens een aanval heeft uitgelokt. Lees meer anti-stress tips op: https://lymeherstel.nl/tips/bijnieruitputting-deel-10-allerlaatste-tips-jou/

❤Migraine & hormonen, hoe zit dat?
De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron vormen samen met een beetje testosteron (het mannelijke hormoon) een hele menstruatiecyclus met elkaar in een bepaald patroon.

Kijk maar eens naar dit plaatje:

Happy faces zie je vaak tijdens de eerste 2 weken; je bouwt dan jouw hormonen op, maar de laatste 2 weken van jouw cyclus dendert de hele boel in elkaar en met name de laatste week voor jouw ongesteldheid. En dan vindt hij het gek dat je in een heks verandert en chocolade naar binnen propt DUH…..Maar goed even terugkomend op die migraine, wat je trouwens in dit geval ook kunt vervangen door epilepsie of tics die dan verergeren of ineens verschijnen. Dat komt door testosteron die trekt namelijk jouw hele zenuwstelsel strak wat dit soort klachten kan opleveren. Grote grutjes nog eens aan toe!

❤Maar hoe dan?
Zoals je ziet, is op de helft van jouw cyclus (ovulatie of eisprong) jouw oestrogeen en progesteron laag. Wanneer testosteron dan hoger is in verhouding met oestrogeen en progesteron (testosterondominantie) kun jij knallende koppijn krijgen.

❤Vaak bij geboorte al bepaald:
Wanneer jij meer een androgene vrouw bent, is vaak bij de geboorte al bepaald dat jouw testosterongehalte hoog kan zijn. Dit kan ook het geval zijn bij vele andere hormonen, zoals bv cortisol jouw anti-stress hormoon, maar dat is weer een andere puzzel.

❤Oestrogeendominantie:
Heb je een goede regelmatige cyclus met minimaal 5 bloedingsdagen dan is oestrogeen vaak niet het probleem, maar zou progesteron ingezet kunnen worden. Progesteron gaat al in rap tempo omlaag vanaf je 35e. Gebruik wel bio-identieke hormonen die herkent je lichaam tenminste! Ga je richting de overgang en verlies je nauwelijks nog bloed dan kun je wellicht eerder aan oestrogenen denken, maar wel in combinatie met progesteron om het in balans te houden.

❤Check jouw klachten vrijblijvend:
Bij vrouwen is een goede hormoonbalans van groot belang. Helaas pindakaas is dat vaak uit balans. Hoera krop sla kun je zelf vrijblijvend checken wat er bij jou uit balans is.Er is dan nog veel aan te doen en natuurlijk help ik jou daar weer heel graag mee!

❤Wat kun je eraan doen?
Uiteraard begin je eerst met gezond eten en de juiste vetten met name Omega-3 waar voornamelijk hormonen uit gemaakt worden. Kijk maar eens op: https://lymeherstel.nl/omega3-info/
Nog steeds hoofdpijn, of andere klachten laten we dan samen puzzelen. Ik kan jouw hormonen op een natuurlijke manier weer in balans brengen. Dat scheelt weer een kilo chocolade per maand.

❤Nooit meer iets missen?
Schrijf je dan vrijblijvend in voor de nieuwsbrief en ontvang deze om de week op zondagochtend in jouw mailbox. Heb je je ingeschreven, maar wil je deze kennis ook met anderen delen? Stuur ze dan deze link zodat ze zich automatisch kunnen inschrijven.

❤Laten we elkaar helpen!
Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten. Bij twijfel vul deze lijst dan eens voor jezelf in.

Wil je niets missen of anderen helpen?

Deel dan deze link, zodat ze zich vrijblijvend in kunnen schrijven voor deze informatie.

Bronnen:

❤        Opleiding Evocircadian Code; geweldige hormoonopleiding o.l.v. Leo van der Zijl.
            Zelf de opleiding volgen? Check: http://evocircadiancode.nl/

Aan de slag met je gezondheid op een natuurlijke manier?

Over mij

Helaas heb ik zelf de Ziekte van Lyme mogen ervaren. Wat een nachtmerrie; ik was doodmoe, had overal pijn, kon niet slapen en raakte steeds meer uitgeput en depressief. Gelukkig heb ik deze slopende ziekte kunnen overwinnen en wil jou nu dolgraag helpen met herstellen!

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin