In mijn vorige blog heb ik al wat basis-informatie over B12 gegeven. Weet je het nog? Hier kun je dat nog even teruglezen.
Welke klachten ontstaan bij een tekort van B12?
Heb je even 😉
Neurologisch:
- Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen.
- Concentratiestoornissen, geheugenproblemen.
- Afasie; niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken.
- Ataxie; onverklaarbaar vallen, of ergens tegenaan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen.
- Verminderde pijnbeleving, verslechterde fijne motoriek, reuk en smaak.
Psychisch:
- Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie;
- Dementie, verwardheid;
- Autisme/ADHD;
- Psychose, paranoia, depersonalisatie, hallucinaties.
Fysiek:
- Spierpijn en krachtsverlies;
- Gewrichtsklachten;
- Spierkrampen;
- Functiestoornissen: zien, horen, reuk en smaak;
- Vermoeidheid; slaperigheid en zwakte, denk ook aan Chronisch Vermoeidheidssyndroom;
- Ontstoken tong (glossitis), branderige, pijnlijke of prikkelende tong; gevoelige mond, aften;
- Parodontitis;
- Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies;
- Menstruatieklachten: uitblijven, hevige, te lange, pijnlijke;
- Kortademigheid, benauwdheid, hartkloppingen;
- Duizeligheid;
- Bleekheid;
- Impotentie;
- Onvruchtbaarheid;
- Miskramen;
- Verloren tweelinghelft;
- Haaruitval;
- Wazig zien, veranderingen in gezichtsveld;
- Darmklachten;
- Incontinentie en/of vaak plassen;
- Hoofdpijn;
- Abnormale reflexen;
- Spiertrekkingen en spierkrampen;
- Krachtsverlies;
- Oorsuizen;
- Doofheid;
- Bloedarmoede;
- Coeliakie (glutenintolerantie).
- Toename in allergieën;
- MS-like symptomen;
- ALS-like symptomen;
- Parkinlike-like symptomen.
Hoeveel herken jij er? Meer dan 5, laat dan even testen op B12!
Oorzaken van een B12 tekort:
- Verminderde inname: Denk hierbij aan vegetariërs en veganisten.
- Verstoorde opname: Meest voorkomend door verstoorde opname in maag-darmkanaal. B12 wordt in het ileum (laatste deel dunne darm) opgenomen. Het probleem ligt vooral in de maag. B12 moet namelijk daar gekoppeld worden aan jouw intrinsic factor. Dit is een bestanddeel van jouw maagsap dat wordt geproduceerd door jouw maagslijmvlies. Jouw maagslijmvlies kan echter beschadigd zijn, zodat het lichaam geen maagzuur, pepsine en/of intrinsic factor kan aanmaken. Dit gebeurt vaak niet van de ene op de andere dag, maar verloopt sluimerend.
- Aangeboren
- Overig: Parasieten, maagzuurremmers, maag- of darmoperaties, candida, leaky gut syndroom, Crohn en Colitis Ulcerosa, auto-immuunziekten, lever- en galblaasproblemen, medicatiegebruik (met name methotrexaat en antibiotica), stofwisselingsstoornissen, alcoholgebruik en Morbus Addison-Biermer (gecombineerde streng-ziekte, waarbij zenuwschedes kapot gaan).
Wat zijn de normaalwaarden van B12:
Normaalwaarden: 150 – 600 pmol/L en de optimale waarde ligt tussen de 450-500 pgmol/L. Lager dan 300 pmol/L is niet gewenst. Echter wanneer jouw foliumzuur (B11) boven de 31 als waarde uitkomt, is de B12-waarde niet meer betrouwbaar. Een te hoog foliumzuurgehalte maskeert namelijk een B12-tekort!
Hoe kom ik aan een te hoge B12?
Het zou kunnen zijn dat je te veel B12 binnen krijgt via supplementen. Mocht dit niet het geval zijn dan is er meer aan de hand. Je kunt dan denken aan lever- en/of nierziektes. Bepaalde auto-immuunaandoeningen, sommige infectieziektes, leverkanker, leukemie en andere kankers met uitzaaiingen.
Hoe verloopt de opname?
Via specifieke receptoren (ontvangers op jouw cellen die het specifieke stofje (in dit geval dus B12) binnen in de cel kunnen brengen) kun jij B12 opnemen. Dat gebeurt in jouw darmen. Maar heel belangrijk voordat het opgenomen kan worden, moet het eerst gebonden worden aan de Intrisic Factor die zich weer in jouw maag bevindt. Wanneer je deze Intrinsic Factor mist, kun je geen of moeilijk B12 opnemen. Uiteraard is daar ook weer over nagedacht en is dat bij zuigtabletten niet nodig.
Homocysteïne:
Een verhoogd homocysteïnegehalte is een risico voor het ontstaan van verschillende chronische ziektes, zoals atherosclerose, CVA, dementie, depressie, hart- en vaatziekten, traagwerkende schildklier, overgewicht, onvruchtbaarheid, osteoporose, oxidatieve stress en een TIA. Homocysteïne is een zwavelhoudend tussenproduct voor het maken van cysteïne en methionine (beide zijn aminozuren (bouwstenen van eiwitten)). B12 en foliumzuur zorgen dat de recycling naar methionine goed verloopt. Het uiteindelijke stofje wat nodig is voor deze omzetting is SAMe. Ook moet homocysteïne natuurlijk weer goed worden afgebroken en dat gebeurt via 3 routes (als het tenminste goed gaat…).
Omzetten van stofjes (methyleren):
Dit is één van de belangrijkste taken van jouw lichaam want als je niet kunt omzetten, heb je eigenlijk niets aan heel veel vitamines etc. Je kon hiervoor al lezen dat net als bij B6 het altijd nog actief gemaakt moet worden door een omzetting, aangezien je er dan dan pas wat mee kunt. Om deze hele omzettingsfabriek goed te kunnen laten functioneren heb jij de actieve vormen van B12, foliumzuur en B6 nodig. Als jij niet kunt omzetten, kun je dus in een vicieuze cirkel komen vandaar dat ze de actieve vorm al in een potje voor je hebben gestopt joehoe! Start dan met methylcobalamine en adenosylcobalamine, foliumzuur in de vorm van Folaat (bv THF of 5-MTHF (Quatrefolic)) en B6 in de vorm van P-5-P. Mocht dit nog niet voldoende zijn, vul dan aan met S-Acethyl-L-Glutathion en SAMe. Het stofje SAMe, samen met B12 en foliumzuur heb je ook weer voor de aanmaak van neurotransmitters (communicatiestofjes) en als dat niet helemaal lekker loopt, kun je daar bv. weer depri van worden. Ja we puzzelen steeds verder en weet je nog? Geen stress anders word je weer dik 😉 Of ken je die blog nog niet? Lees dan vrolijk verder.
Waarom heeft mijn lichaam deze oplossing bedacht?
Ok je weet nu dat je de oorzaak hoogstwaarschijnlijk kunt vinden in een mineralentekort, maar hoe kom jij aan een mineralentekort? Kan het zijn dat jouw lichaam dat als “oplossing” heeft bedacht voor een ander probleem? Denk bv eens aan “bijnieruitputting” daarover kun je alles lezen op:
Blog 1 gaat over de symptomen van “bijnieruitputting” ben benieuwd hoeveel symptomen jij herkent
Blog 2 gaat over hoe “bijnieruitputting” tot stand komt in jouw lijf.
Blog 3 gaat over de functie van jouw bijnieren en de functies van de verschillende stoffen die door jouw bijnieren worden geproduceerd.
Blog 4 gaat over de verschillende testmogelijkheden; wat is jouw cortisolniveau?.
Blog 5 gaat over de werking van jouw schildklier en waarom deze wellicht te traag werkt We gaan dit keer kijken naar oestrogeendominantie en ja mannen kunnen ook teveel oestrogeen hebben, denk maar eens aan mannen met teveel borstgroei.
Blog 6 gaat over Oestrogeendominantie en ja mannen (met borsten) kunnen hierdoor ook klachten ontwikkelen
Blog 7 gaat over hoe je dik door cortisol kunt worden.
Blog 8 gaat over de top 10 van dingen die jou stress geven
Blog 9 en blog 10 gaan over wat jij er zelf aan kunt doen.
Maar ja hoe kom je aan die “bijnieruitputting” (ja ik hoop dat je van puzzelen houdt en anders puzzel ik graag met jou mee) één van die redenen zou de ziekte van Lyme kunnen zijn.
Wat? Je bent nog nooit door een teek gebeten? Nou slecht nieuws: alle stekende insecten kunnen Lyme overbrengen en als klapper op de vuurpijl; het is ook seksueel overdraagbaar, zelfs via zweet-, traan- en speekselvocht. Dus heb jij “onverklaarbare” klachten die dan weer hier zitten en dan weer daar denk dan zeker aan Lyme. Je kunt hier vrijblijvend de Lyme-vragenlijst invullen, waarmee je binnen 5 minuten kunt zien hoe groot de kans is dat jij Lyme hebt.
Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen. Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.
Bronnen:
- Yvonne van Stigt Oerslank opleidingsdagen licentie B.
- Ortho Health Foundation Informatiebulletin B12-tekort en B12
- Hans Reijnen B12 bijscholingsdag
0 Reacties